Ο οίκος Moody's επιβεβαίωσε την κατάταξη στη βαθμίδα Β1 με σταθερή προοπτική τόσο του μακροπρόθεσμου χρέους σε συνάλλαγμα και σε τοπικό νόμισμα της Αλβανίας, όσο και του προομιούχου (senior) μη-εξασφαλισμένου χρέους σε ξένο νόμισμα.
Ο οίκος σημείωσε ότι παρά τα σημαντικά σοκ που υπέστη η αλβανική οικονομία τα τελευταία χρόνια, (σεισμός Νοεμβρίου 2019, πανδημία κορονοϊού και ενεργειακή κρίση), η χώρα κατάφερε να διατηρήσει τη μακροοικονομική σταθερότητα. Η οικονομία της Αλβανίας γνώρισε ισχυρή ανάκαμψη, με ρυθμό ανάπτυξης 8,9% το 2021 και 4,9% το 2022, μετά από οικονομική συρρίκνωση 3,3% το 2020. Ωστόσο, ο οίκος επεσήμανε ότι η ικανότητα της Αλβανίας να γεφυρώσει μακροπρόθεσμα το εισοδηματικό χάσμα, μεταξύ των πολιτών της και εκείνων των κρατών μελών της ΕΕ, βασίζεται στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Στο δημοσιονομικό πεδίο, οι σχετικοί δείκτες παρουσίασαν θετική τάση μετά το 2013, ωστόσο οι τρεις μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισε η αλβανική οικονομία τα τελευταία χρόνια επιβάρυναν τα δημόσια οικονομικά. Η Αλβανία παρουσίασε αύξηση του δημόσιου χρέους το διάστημα 2019-2021, στο 74,5% του ΑΕΠ, λόγω των οικονομικών κραδασμών. Ωστόσο, το δημόσιο χρέος από το 2022 άρχισε να μειώνεται και αναμένεται να φτάσει στο 62,3% του ΑΕΠ μέχρι το 2024, κυρίως ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης του ΑΕΠ και τη βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου.
Η θέση της Αλβανίας σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών με βαθμολογία Β1 μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω, με τον λόγο χρέους της να είναι 2,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της Β1 βαθμίδας το 2024. Συγκριτικά, ο λόγος χρέους το 2022 ήταν 0,5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της Β1 βαθμίδας.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες, ένας άλλος διεθνής οίκος, ο Standard & Poor's (S&P), αναθεώρησε την προοπτική της Αλβανίας από «σταθερή» σε «θετική»