DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

O "διπλωμάτης" Ράμα, η στάση Δένδια και το ...παιχνίδι της Αγκύρας

dendias-rama--mitsotaki_20210109-110557_1

Μόλις μπήκε το 2021 η πρώτη επίσκεψη του Aλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα έγινε στο ...δεύτερο σπίτι του, στην Τουρκία και στον μέντορα και αδελφό του Ταγίπ. Πήγε να πάρει τις ευλογίες και τις συμβουλές του για την άνοιξη (βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία) και φυσικά όπως αποδείχθηκε να κάνει τον "ταχυδρόμο" του Ερντογάν και να παραδώσει το μήνυμα στον Λυκαβηττό .

Ο Ράμα για να μην πληγωθεί πολιτικά δεν θα μπορούσε να γυρίσει από την Τουρκία μόνο με υποσχέσεις και λόγια. Έτσι ο φίλος του ,του έδωσε ως "δωρο" ένα νοσοκομείο που θα χτίσει ο ίδιος στο Φιέρι μέσα σε 3 μήνες όπως επίσης και 5 ακόμη συμφωνίες ,μία από τις οποίες ήταν η σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας - Αλβανίας.

Ο αλβανικός τύπος μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο χωρών, μόνο που η συμφωνία αυτή ήταν απλώς η επισημοποίηση της ...σχέσης που έχουν εδώ και χρόνια .Της απόλυτης συνεργασίας και της απόλυτης υπακοής από την πλευρά της Αλβανίας.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός έφυγε  από την Τουρκία, με το κεφάλι ψηλά , καθώς είχε γεμάτα χέρια, "εξυπηρέτησε" τον φίλο του μεταφέροντας κι ένα μήνυμα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο ο Ε. Ράμα είπε σε Κ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια πως ο Ερντογάν προτείνει επανέναρξη του ελληνο-τουρκικού διαλόγου από το σημείο που είχε διακοπεί, πριν εμφανιστεί το Orus Reis και ξεκινήσει η "ναυμαχία' ακόμα και μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα , κοντά στο Καστελόριζο.

Σε απλά Ελληνικά : "Δεν ήταν αυτό που νομίζεις ας το πιάσουμε από εκεί που το αφήσαμε ". Γιατί ;  Γιατί σε λίγες μέρες ορκίζεται ο Μπάιντεν. Φίλος της Ελλάδας και σύμμαχος.

Το μήνυμα παρελήφθη και ο "Μυστικός Δείπνος" έδωσε ...3 πόντους στον Ράμα. Έκατσε στο τραπέζι του Έλληνα Πρωθυπουργού όχι απλώς ως ο Αλβανός ομόλογός του άλλα ώς ένα δυνατό χαρτί στις σχέσεις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έτσι ο διάλογος είχε περισσότερα "ναι" παρά "θα δούμε".

1.ΕΜΒΟΛΙΑ : Ο Ράμα ζήτησε βοήθεια από την Ελλάδα και γίνεται λόγος αρχικά για 1.500 εμβόλια και αργότερα για 10.000.Η Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε και φαίνεται πως θα χορηγήσει στα Τίρανα εμβόλια της Pfizer .

2.ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΦΙΛΙΑΣ : Μετά από χρόνια άνοιξε ουσιαστικά η συζήτηση για τη συμφωνία φιλίας με την οποία καταργείται το "εμπόλεμο". Τι κι αν οι δυο χώρες έχουν στενές σχέσεις και στην Ελλάδα ζει ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών ; Ελλάδα και Αλβανία βρίσκονται σε "εμπόλεμη κατάσταση". Κάτι που κρατά από τη λήξη του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου .

3.ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ : Επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία των δύο πλευρών για προσφυγή στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ .

Η συζήτηση πήγε τόσο καλά που ο χρόνος δεν έφτασε και αυτό φάνηκε από τη στάση Δένδια,  ακολούθησε τον Ράμα μέχρι το αυτοκίνητο. Δεν σταμάτησαν να μιλούν και πριν ακόμα κλείσει η πόρτα του αυτοκινήτου , έσκυψε στο αυτί του Ράμα και του είπε την τελευταία κουβέντα.Μέγεθος γραμματοσειράς: +
19 Ιανουαρίου 2023
Στον ήρωα Δάσκαλο της Πολύτσιανης της Βορείου Ηπείρου Μηνά Πάρα αφιέρωσε το βραβείο του ο πρώην πρόε...
18 Ιανουαρίου 2023
«Για τη Ρωμιοσύνη, η γνώση και η καλλιέργεια της πνευματικής και πολιτισμικής ταυτότητάς μας, που εί...
23 Δεκεμβρίου 2022
Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στις Ελληνίδες και στους Έλληνες του ε...
11 Δεκεμβρίου 2022
Με τη συνάντησή του με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στο γε...
22 Ιανουαρίου 2023
Στους Αγίους Σαράντα, στην έδρα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, έγινε εφέτος η εκδήλωση για τον εορτασμό της 32ης επετ...
10 Ιανουαρίου 2023
«Η γλώσσα μας είναι Ελληνική. Εδώ είναι η γη που περπάτησε ο Άγιος Κοσμάς». Με αυτό τον στίχο ποιήμα...
07 Ιανουαρίου 2023
Η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου άντεξε στις πολύ δύσκολες συνθήκες και συνεχίζει ως τα σήμ...
21 Δεκεμβρίου 2022
Εξέλαβα ως τιμητική την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας να συμμετέχω σε γεύμα πο...