DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Λιβάνου - Κύπρου για θέματα Αποδήμων

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Λιβάνου - Κύπρου για θέματα Αποδήμων

Με την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας στον τομέα της Διασποράς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Λιβάνου που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό. Το μνημόνιο συνεργασίας συνυπέγραψαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ και ο επίτροπος προεδρίας της Κύπρου για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» τόνισε, σε δηλώσεις του με την ολοκλήρωση της τριμερούς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του. Επίσης, σημειώνεται ότι αναφέρθηκε και στο Κυπριακό υπογραμμίζοντας πως «παραμένει έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα άλυτο διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Είναι καιρός να προχωρήσουμε προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό. Αυτό είναι δυνατό μόνο στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που είναι δεσμευτικές».

Αναδεικνύοντας τη σημασία της τριμερούς μεταξύ Ελλάδας, Λιβάνου και Κύπρου, σημείωσε πως έχει ως στόχο «να διερευνήσαμε τρόπους ανάπτυξης δράσεων και πρωτοβουλιών σε τριμερές επίπεδο που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία» και προσέθεσε πως το Μνημόνιο Συνεργασίας «θα αποτελέσει τη βάση για την ενίσχυση και την εμβάθυνση της συνεργασίας μας». Προσδιορίζοντας τον στόχο της τριμερούς, είπε κοινή δέσμευση για τη διασπορά των τριών χωρών, είναι η προώθηση της συνεργασία των μελών των κοινοτήτων τους, η δραστηριοποίηση στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα και η παροχή των κατάλληλων κινήτρων στους νέους που ζουν στο εξωτερικό να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό των αντίστοιχων χωρών.

Περαιτέρω, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως το νέο Μνημόνιο συνεργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο τριμερών σχημάτων συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο προκειμένου να υπογραμμίσουν «το κοινό μας συμφέρον προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης και της σταθερότητας στην περιοχή». «Αυτά είναι ακόμη πιο σημαντικά καθώς ζούμε σε μια εξαιρετικά ασταθή γειτονιά. Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για ρεβιζιονιστικές ιδέες και οράματα, ούτε για επιθετικές συμπεριφορές ή οποιοδήποτε είδος πολιτικής απειλών» ανέφερε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «η ευρύτερη περιοχή θα ωφεληθεί μόνο από την ειρηνική συνύπαρξη που βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας» και κατέστησε σαφές πως είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα έθνη της περιοχής -και όχι μόνο- να προσυπογράψουν κατηγορηματικά αυτήν την προσέγγιση.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...