DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

H 27η Διάσκεψη των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων της Πρωτοβουλίας ΗΠΑ-Αδριατικής Χάρτας στα Τίρανα

H 27η Διάσκεψη των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων της Πρωτοβουλίας ΗΠΑ-Αδριατικής Χάρτας στα Τίρανα

Το να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ δεν αρκεί, η Αλβανία θα δεσμευτεί να ενισχύσει τις στρατιωτικές του ικανότητες, για να βοηθήσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Αυτό συζητήθηκε στην 27η Διάσκεψη των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων της Πρωτοβουλίας ΗΠΑ-Αδριατικής Χάρτας (A5), που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα, στην οποία συμμετείχαν ανώτεροι στρατιωτικοί ηγέτες και αξιωματούχοι από την περιοχή και το ΝΑΤΟ.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών πάνω από το όριο του 2% του ΑΕΠ. Μία από τις κύριες πρωτοβουλίες που συζητήθηκαν ήταν η επέκταση της στρατιωτικής υποδομής της Αλβανίας, όπου ο Πρόεδρος Bajram Begaj ανακοίνωσε τη διάθεση του Porto Romano στη διάθεση του ΝΑΤΟ, ως μέρος της δέσμευσης της χώρας να ενισχύσει τον ρόλο της εντός της Συμμαχίας.

«Η Αλβανία είναι έτοιμη να επεκτείνει τις υποδομές που διαθέτει στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Πόρτο Ρομάνο, το οποίο θα είναι στρατηγικό κέντρο για τη Συμμαχία. Δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε περισσότερο στην ασφάλεια στην περιοχή και πέρα από αυτήν», δήλωσε ο Begaj. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, ο Begaj ζήτησε το Κοσσυφοπέδιο να είναι πλήρες μέρος αυτής της συμμαχίας, ενώ ο Υπουργός Άμυνας, Pirro Vëngu, πρόσθεσε ότι η συνεργασία και το να μην αφήνουν περιθώρια για επιρροές τρίτων είναι το κλειδί διαρκής ασφάλεια.

«Το Κοσσυφοπέδιο έχει τη θέση του σε αυτό το τραπέζι και είναι σημαντικό να μην πέσουμε θύματα διχασμών από εξωτερικούς παράγοντες. Η περιφερειακή συνεργασία είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της σταθερότητας της περιοχής», δήλωσε ο Vëngu. Η διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ανώτεροι στρατιωτικοί από την περιοχή και το ΝΑΤΟ, περιελάμβανε επίσης συζητήσεις για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων των χωρών Α5 και τη βελτίωση της στρατιωτικής αλληλεπίδρασης για την καλύτερη απάντηση στις παγκόσμιες απειλές.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

16 Σεπτεμβρίου 2024
Με σημαντικές προβολές και παρουσιάσεις, οι οποίες απέσπασαν το σοβαρό ενδιαφέρον του κοινού, συνεχί...
09 Σεπτεμβρίου 2024
«Εξελίσσουμε τις παραδοσιακές πολιτικές της ελληνικής Πολιτείας για τον Απόδημο Ελληνισμό, αναπτύσσο...
01 Σεπτεμβρίου 2024
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση – αφιέρωμα στο έργο του μουσικού Κρίστοφερ Κινγκ (Christopher C....
31 Αυγούστου 2024
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη επ' ευκαιρία έναρξης του...
15 Σεπτεμβρίου 2024
Για την ιστορία της Χιμάρας γνωρίζω μεν αρκετά, αλλά έχω την άποψη ότι η Χιμάρα του σήμερα δεν είναι...
13 Σεπτεμβρίου 2024
«…Η Αλβανική Κυβέρνησις συλλαμβάνει την επομένην της σχολικής απεργίας ως υποκινητάς δήθεν αυτής, πλ...
26 Ιουλίου 2024
Κόντρα Ντούλε – Σπυροπάλη για την Χιμάρα- Ο Τάβος θα δώσει λύσεις στα προβλήματα και θα ενώσει Έλλην...
22 Ιουλίου 2024
Εγκαινιάστηκε στην Κορυτσά, από τον επιχώριο Μητροπολίτη Ιωάννη, ο ναός του Προφήτου Ηλιού, ανήμερα ...