ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Βρυξέλλες: Παρέμβαση ΚΚΕ για την απελευθέρωση του Φρ. Μπελέρη

Βρυξέλλες: Παρέμβαση ΚΚΕ για την απελευθέρωση του Φρ. Μπελέρη

Παρέμβαση στην 17η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας(SAPC) που διεξήχθη στις Βρυξέλλες και συμμετείχε ο Αλβανός υπουργός Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων, Igli Hasani, πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, στην ομιλία του τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη και παράλληλα ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

«Δεν αποτελεί ένα προσωπικό ζήτημα όπως είπε ο κ. Υπουργός Hasani, ένα ζήτημα στα όρια της Αλβανίας με την έννοια ότι η υπόθεση Φρέντι Μπελέρη έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις. Από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε τη σύλληψη και φυλάκισή του εκλεγμένου πλέον δημάρχου κ. Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές του, λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα.

Πάνε οχτώ μήνες και μέχρι σήμερα οι κατηγορίες για τη σύλληψη του παραμένουν αναπόδεικτες, έωλες και ο κ. Μπελέρη παρόλα αυτά συνεχίζει να είναι κρατούμενος και με ευθύνη της αλβανικής κυβέρνησης. Η υπόθεση προστίθεται και εντάσσεται στο πλέγμα παραβιάσεων από την αλβανική κυβέρνηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών στην Αλβανία, ιδιαίτερα όσον αφορά την άσκηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας καθώς και την προστασία της περιουσίας τους. Υπογραμμίζουμε ότι αυτά τα δικαιώματα παραβιάζονται και κατά τη διάρκεια της λεγόμενης "ενταξιακής διαδικασίας" της Αλβανίας στην ΕΕ την οποία όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, και στην Ελλάδα, εξωραΐζουν την ώρα μάλιστα που μιλάμε και για μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Όπως δείχνει και η πείρα από άλλες χώρες η ένταξη της Αλβανίας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και η ενταξιακή πορεία της στην ΕΕ οξύνει τα προβλήματα και του λαού της Αλβανίας και των μειονοτήτων. Γι' αυτό εναντιωνόμαστε στην ένταξή της σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που αποτελούν παράγοντα προώθησης αντιλαϊκών μέτρων και επικίνδυνης όξυνσης των αντιθέσεων ανάμεσα στις αστικές τάξεις όπως άλλωστε φανερώνει και η υπόθεση για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Και από αυτό το βήμα ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του κ. Μπελέρη και ταυτόχρονα την ορκωμοσία του ως δημάρχου, την ανεμπόδιστη εκτέλεση των καθηκόντων του και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας».


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...