DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Τριάντα χρόνια από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου

Τριάντα χρόνια από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα εκλογής του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου στον Θρόνο της Αυτιοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Ήταν 24 Ιουνίου 1992 όταν το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξέλεγε τον από Ανδρούσης ιεραπόστολο Επίσκοπο, μέχρι τότε, Αναστάσιο στη μαρτυρική εκκλησία της Αλβανίας η οποία από το 1967 βρισκόταν σε πλήρη διωγμό και συνταγματικά από το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα.

Ένα χρόνο πριν, από τον Ιούλιο του 1991, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε φτάσει στη χώρα προκειμένου, ως Πατριαρχικός Έξαρχος που είχε οριστεί, να καταγράψει και να διαπιστώσει ό,τι είχε απομείνει από Ορθοδοξία στην Αλβανία.

Με βασικό σύνθημα το "Χριστός Ανέστη" ξεκίνησε ένα επίπονο και τεράστιο έργο για την ανασυγκρότηση της Εκκλησίας. Τα πρώτα χρόνια σκληρά και δύσκολα από όλες τις πλευρές.

Η καχυποψία των αλβανικών αρχών, το ανύπαρκτο νομικό καθεστώς της υπεράσπισης της θρησκευτικής ελευθερίας, η έλλειψη ναών και υποδομών για το έργο που καλούταν να φέρει εις πέρας ήταν μερικά μόνο από τα εμπόδια.

Όλα όμως με την βοήθεια του Τριαδικού Θεού βρήκαν τον δρόμο τους και σήμερα η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας αποτελεί ένα φαινόμενο για το γεγονός και μόνο ότι μέσα από την καταστροφή που επέφερε το αθεϊστικό καθεστώς, κατάφερε και πάλι να σταθεί στα πόδια της και να δημιουργήσει ασφαλείς φωλιές ειρήνης και αγάπης, όπως χαρακτήρισε πριν λίγες ημέρες τις ενορίες και το έργο τους ο Μακαριώτατος κ.κ. Αναστάσιος.

Με αφορμή την ημέρα η ενορία του Αγίου Πορκοπίου Τιράνων ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο. "Στις 24 Ιουνίου θυμόμαστε τη μεγάλη χαρά της εκλογής του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Αλβανία! 30 ευλογημένα χρόνια, με θυσία, αφοσίωση, υπομονή, μοναξιά και ευτυχία στη χώρα μας και την πατρίδα μας. Αδιάλειπτη μέριμνά του η λειτουργία και αναβίωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία. Εις έτη πολλά Δέσποτα".


ekklisiaonline.gr

Τον Ιούλιο στη Νάουσα το 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Β...
Κεράσοβο Πωγωνίου: Ο Δήμος αγνοεί την πρόσβαση ηλι...

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

02 Αυγούστου 2022
Σε κλίμα συναίνεσης και ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του...
22 Ιουλίου 2022
Τον θρήνο του για την αιχμαλωσία της Μεγάλης Εκκλησίας, της «πολύτιμης Αγίας Σοφίας μας η οποία κατα...
20 Ιουλίου 2022
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης υποδέχθηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών το Διοικητ...
11 Ιουλίου 2022
Πρόγραμμα φιλοξενίας νεολαίας απόδημου ελληνισμού από τη Μελβούρνη στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελ...
07 Αυγούστου 2022
Ο κίνδυνος από την ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου και η κατάσταση στη Βοσνία Η ένταση που προξενή...
04 Αυγούστου 2022
Καταπέλτης κατά όσων επιχειρούν να δημιουργήσουν εκ του πλαγίου «βλάχικο ζήτημα» στην Ελλάδα, αλλά κ...
27 Ιουλίου 2022
Το ότι ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού έθνους, δεν φαίνεται...
24 Ιουλίου 2022
Στο πεδίο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, εκτός των άλλων, αναδεικνύονται πολλές αδυναμίες στην άσκηση ...