ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Τρεις συμβάσεις παραχώρησης για τον διάδρομο Αδριατικής-Ιονίου θα ξεκινήσουν φέτος

Τρεις συμβάσεις παραχώρησης για τον διάδρομο Αδριατικής-Ιονίου θα ξεκινήσουν φέτος

Τρεις συμβάσεις παραχώρησης σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή οδικών έργων, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του Διαδρόμου Αδριατικής-Ιονίου, πρόκειται να ενεργοποιηθούν φέτος, σύμφωνα με την Open Data Albania. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις συμβάσεις αυτές έχουν ολοκληρωθεί και οι συμφωνίες αναμένουν την οριστικοποίησή τους για να ξεκινήσει η υλοποίηση.

Το πρώτο έργο καλύπτει το οδικό τμήμα Kashar-Pezë-Lekaj. Στις 13 Φεβρουαρίου 2023, μια προσωρινή κοινοπραξία επτά εταιρειών ανακοινώθηκε ως νικητής, με αξία έργου περίπου 474,87 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Το κράτος θα εγγυηθεί στον παραχωρησιούχο εάν δεν επιτευχθούν τα αρχικά προγραμματισμένα επίπεδα εσόδων, με συνολικό ποσό εγγύησης 48,5 εκατ. ευρώ. Τα προβλεπόμενα συνολικά έσοδα για την εν λόγω παραχώρηση ανέρχονται σε 2,23 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο τμήμα, Milot-Thumanë, ανατέθηκε σε κοινοπραξία τριών εταιρειών πέρυσι, με προσφορά περίπου 44,62 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα για τον παραχωρησιούχο κατά τη διάρκεια της σύμβασης είναι περίπου 291,6 εκατομμύρια ευρώ. Η εγγύηση των κρατικών εσόδων για αυτό το οδικό τμήμα έχει οριστεί σε 4,57 εκατομμύρια ευρώ κατ' ανώτατο όριο από το πρώτο έτος λειτουργίας έως το 2040.

Η τρίτη σύμβαση αφορά το τμήμα Lekaj-Konjat-Fier, το οποίο θα εκτελεστεί από κοινοπραξία εννέα εταιρειών, με αξία επένδυσης 320 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Η διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ είναι 35 έτη, με την εταιρεία να αναμένεται να εισπράξει περίπου 1,29 δισ. ευρώ σε βασικά έσοδα κατά τα έτη λειτουργίας. Επιπλέον, για το έργο αυτό προβλέπεται κρατική εγγύηση ύψους περίπου 32,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα Ανοικτά Δεδομένα Αλβανίας, αυτά τα νέα σχέδια παραχώρησης/ΣΔΙΤ, τα οποία απαιτούν εγγυήσεις για τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, συνεπάγονται αύξηση των ενδεχόμενων υποχρεώσεων που πρέπει να διαχειριστεί η αλβανική κυβέρνηση.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

28 Ιουνίου 2024
Την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στη στήριξη της ελληνομάθειας και στην προβολή του ελλη...
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...