ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Τρεις οι πλειοδότες στη δημοπρασία της Αλβανικής Κυβέρνησης για τη χερσαία αιολική ενέργεια

Τρεις οι πλειοδότες στη δημοπρασία της Αλβανικής Κυβέρνησης  για τη χερσαία αιολική ενέργεια

Σε τρεις πλειοδότες έχει κατακυρωθεί συνολικά ισχύς ύψους 222,48 MW, στο πλαίσιο της τρίτης δημοπρασίας ΑΠΕ της χώρας και της πρώτης για χερσαία αιολική ενέργεια.

Η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας, σε κλίμακα κοινής ωφελείας, για την χερσαία αιολική ενέργεια.

Σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβείας μας, σε τρεις πλειοδότες έχει κατακυρωθεί συνολικά ισχύς ύψους 222,48 MW, στο πλαίσιο της τρίτης δημοπρασίας ΑΠΕ της χώρας και της πρώτης για χερσαία αιολική ενέργεια.

Οι επιτυχόντες είναι: η Total Eren (θυγατρική της γαλλικής εταιρείας Total Energies) με προσφορά 44,88 €/MWh για ισχύ 75 MW, η τουρκική Guris (σε κοινοπραξία με τη Mogan Energy και την αλβανική εταιρεία BRD Energy) με προσφορά 74 €/MWh για 74,88 MW. και η αυστριακή εταιρεία Verbund με προσφορά 74,95 €/MWh για 72,6 MW.

Η Αλβανία ξεκίνησε τη δημοπρασία το 2021, με το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας να διεξάγει τον διαγωνισμό. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης/EBRD βοήθησε τις αλβανικές αρχές ως προς τις διαδικασίες διαγωνισμού για προμήθειες για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ελβετική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων/SECO προσέφερε χρηματοδότηση για την τεχνική βοήθεια για τον νέο διαγωνισμό, καθώς και για εργασίες για τη ρύθμιση του ενεργειακού τομέα που θα επιτρέψει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η SECO χρηματοδοτεί επίσης την επερχόμενη δημοπρασία για ηλιακή ενέργεια ισχύος 300 MW.

Η Αλβανία έχει πρωτοστατήσει στην περιοχή με την επιτυχή διεξαγωγή δημοπρασιών ΑΠΕ για την επιτάχυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα. Από το 2020, η Αλβανία έχει χορηγήσει 240 MW ηλιακής ενέργεια και 222,48 MW χερσαίας αιολικής ενέργειας. Κατά τους επόμενους μήνες αναμένεται να παραχωρηθούν άλλα 300 MW ηλιακής ενέργειας.

Αυτό ανεβάζει τη συνολική δυναμικότητα που υποστηρίζεται από την EBRD, μέσω του Προγράμματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε πάνω από 460 MW, που αντικατοπτρίζει περίπου το 20% της τρέχουσας συνολικής χωρητικότητας του δικτύου μεταφοράς της χώρας.

Η EBRD συνεργάζεται επίσης με την κυβέρνηση της Αλβανίας για την αξιολόγηση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της χώρας, με την πρόθεση περαιτέρω διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος, αλλά και για βασικές βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο.


ienergeia.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...