ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες και κατολισθήσεις στην κεντρική Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες και κατολισθήσεις στην κεντρική Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες και κατολισθήσεις στην κεντρική Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Μέχρι στιγμής, οι σοροί 16 θυμάτων έχουν βρεθεί στην περιοχή Jabllanica και Konjica στην Ερζεγοβίνη, ενώ οι υπηρεσίες διάσωσης αναζητούν αγνοούμενους. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Φόινιτσα από πλημμύρες και κατολισθήσεις, επιβεβαίωσε η Πολιτική Άμυνα αυτού του δήμου στην κεντρική Βοσνία στο Radio Free Europe.

Τα ποτάμια έχουν ξεχειλίσει από τις όχθες τους μετά από μια ολονυκτία καταιγίδα και οι αεροφωτογραφίες δείχνουν πολλές πόλεις και χωριά πλημμυρισμένα. Ακόμα και στην περιοχή Jabllanica, το νερό σε ορισμένα χωριά έχει περάσει πάνω από τις στέγες των σπιτιών. Δρόμοι, γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές αποκλείστηκαν , ενώ οι κατολισθήσεις άφησαν σπίτια θαμμένα κάτω από βράχους.

Η πιο κρίσιμη κατάσταση είναι στην περιοχή Donja Jabllanica, μια πόλη στον κεντρικό δρόμο μεταξύ των πόλεων του Μόσταρ και της πρωτεύουσας Σαράγεβο, περίπου 70 χλμ. (40 μίλια) βορειοανατολικά. Η κυβέρνηση της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (BeH) κήρυξε «κατάσταση φυσικής καταστροφής» σε αυτήν την οντότητα μετά από έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν κατολισθήσεις και κατολισθήσεις στην Ερζεγοβίνη και την κεντρική Βοσνία, ενημερώνει η REL. Το Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση, ενώ η επικεφαλής της κυβέρνησης, Borjana Kristo, ανακοίνωσε ότι θα καλέσει το Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή βοήθειας λόγω έκτακτης ανάγκης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Οι επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution (WWA) ανακοίνωσαν ότι η βροχόπτωση που έπεσε αυτές τις 4 ημέρες ήταν η μεγαλύτερη βροχόπτωση που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή και οι πλημμύρες επιδεινώθηκαν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται πιο γρήγορα. Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν κατά μέσο όρο περίπου 2,3 βαθμούς Κελσίου θερμότερα από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

27 Σεπτεμβρίου 2024
Επίσκεψη στο Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποίησ...
27 Σεπτεμβρίου 2024
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2...
25 Σεπτεμβρίου 2024
Το υπό επεξεργασία Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό του υπουργείου Εξωτερικών παρουσίασε ...
16 Σεπτεμβρίου 2024
Με σημαντικές προβολές και παρουσιάσεις, οι οποίες απέσπασαν το σοβαρό ενδιαφέρον του κοινού, συνεχί...
03 Οκτωβρίου 2024
Ουδόλως απλό ζήτημα η ανακοίνωσις του Πρωθυπουργού της Aλβανίας Έντι Ράμα ότι προτίθεται να δημιουργ...
26 Σεπτεμβρίου 2024
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στα Τίρανα προσελκύει νέους απ' όλη την Αλβανία. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσ...
15 Σεπτεμβρίου 2024
Για την ιστορία της Χιμάρας γνωρίζω μεν αρκετά, αλλά έχω την άποψη ότι η Χιμάρα του σήμερα δεν είναι...
13 Σεπτεμβρίου 2024
«…Η Αλβανική Κυβέρνησις συλλαμβάνει την επομένην της σχολικής απεργίας ως υποκινητάς δήθεν αυτής, πλ...