ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Τομ Ντόσι: Από την αλβανική Βουλή, αρχηγός της μαφίας στην Αυστραλία

tom-doshi

Ο Αλβανός επιχειρηματίας και πολιτικός Τομ Ντόσι απέκτησε «έδρα» στην Αυστραλία για πρώτη φορά το 1997, όταν άρχισε να αγοράζει ακίνητα στην Αδελαΐδα και να περνάει ολοένα περισσότερο χρόνο εκεί.

Πίσω στην γενέτειρά του ωστόσο την Αλβανία, ο ίδιος είχε ήδη από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990 αρχίσει να «ανεβαίνει» ως επιχειρηματίας, αναπτύσσοντας δράση στους κλάδους των κατασκευών και της εμπορίας καυσίμων.
Ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του το 1990, ο Ντόσι είχε εμπλακεί σε μια αιματηρή συμπλοκή στο Δυρράχιο, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή 12μηνης φυλάκισης. Αυτό το πρώιμο παραστράτημα ωστόσο, δεν ήταν αρκετό ώστε να ανακόψει την πορεία του προς την «κορυφή».
Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Ντόσι διακρίθηκε στη γενέτειρά του όχι μόνο ως επιχειρηματίας αλλά και ως βουλευτής με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα.


«Ο Ντόσι είναι, εδώ και πολύ καιρό, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα πίσω στην πατρίδα του. Εκανε περιουσία μέσα από τις βιομηχανίες των φαρμάκων και των κατασκευών, και είχε υψηλά ιστάμενους πολιτικούς δεσμούς. Η καριέρα του έχει, ωστόσο, παράλληλα σημαδευτεί από βία, περιπέτειες με τον νόμο και κατηγορίες για διαφθορά», σημειώνουν σε μακροσκελές άρθρο τους οι δημοσιογράφοι/ερευνητές του Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Αμερικανός διπλωμάτης παρουσιάζεται το 2009, σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αλβανία το περιεχόμενο του οποίου θα γινόταν αργότερα γνωστό μέσω όσων έφερε στο φως το Wikileaks, να τοποθετεί τον Ντόσι στην κορυφή της λίστας με τους Αλβανούς βουλευτές που «έχουν δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα». Στο ίδιο τηλεγράφημα, ο Ντόσι παρουσιάζεται ως «ο πλουσιότερος Αλβανός βουλευτής», ένας βουλευτής ο οποίος θεωρείται όμως ύποπτος και για εμπόριο ναρκωτικών.

Το έτος 2000, μια μέχρι τότε άγνωστη εταιρεία με την επωνυμία Aldosch και ιδιοκτήτη τον Ντόσι, κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο δύο μεγάλων, έως τότε κρατικών, αλβανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στους κλάδους των φαρμάκων και των γαλακτοκομικών. Αυτό το βήμα θα ήταν το… άλμα που θα ωθούσε τον Ντόσι προς την κορυφή, όχι μόνο του επιχειρείν αλλά και της πολιτικής.

Η είσοδος στην πολιτική και η ρήξη του 2015

Ο Τομ Ντόσι εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2005, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα. Το 2008, όταν ένας δημοσιογράφος τόλμησε να τον ρωτήσει εάν το πανεπιστημιακό του πτυχίο είναι πλαστό, εκείνος αντέδρασε κατά τρόπο βίαιο. Το 2009, σύμφωνα με τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας, έτερος Σοσιαλιστής βουλευτής παρουσιάζεται να αποκαλεί τον Ντόσι «τραμπούκο» και να καταγγέλλει ότι εκείνος έχει αποκτήσει επιρροή πάνω στον Ράμα την προεκλογική εκστρατεία του οποίου στήριξε με το ποσό των 500.000 ευρώ.

Στις εκλογές του 2009 οι Σοσιαλιστές ήρθαν δεύτεροι, πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα. Στις εκλογές του 2013 ωστόσο ανέκαμψαν κατακτώντας και πάλι την πρωτιά, με τον προερχόμενο από την πόλη Σκόρδα της βορειοδυτικής Αλβανίας Τομ Ντόσι να ενισχύει ακόμη περισσότερο την επιρροή που είχε στον Ράμα.

«Για πολλά χρόνια, ο Ντόσι ήταν ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους του κυβερνώντος κόμματος του Εντι Ράμα», σχολιάζει ο Αλβανός συγγραφέας και πολιτικός σχολιαστής Φάτος Λουμπόνια.

Αυτή η πολιτική συμπόρευση ωστόσο κατέρρευσε το 2015 όταν οι κ.κ. Ράμα και Ντόσι ήρθαν σε ρήξη.

Κατά σύμπτωση, την ίδια χρονιά (2015), οι αλβανικές Αρχές στράφηκαν ενάντια στον Ντόσι με την κατηγορία ότι εκείνος επί σειρά ετών (2005 – 2013) δεν δήλωνε έσοδα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ο κατηγορούμενος ωστόσο στο τέλος κρίθηκε αθώος, όπως είχε συμβεί άλλωστε και άλλες φορές στο παρελθόν.

Το 2017 ο Ντόσι επανεξελέγη βουλευτής, αυτήν τη φορά όμως όχι με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα αλλά αρχικά ως ανεξάρτητος και εν συνεχεία ως πρόεδρος ενός μικρού «κεντροαριστερού» κόμματος, του Σοσιαλδημοκρατικού PSD.

Persona non grata στις ΗΠΑ

Αρχής γενομένης από το 2018, ο Τομ Ντόσι βρέθηκε, όμως, και στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών που του επέβαλαν κυρώσεις για την εμπλοκή του σε υποθέσεις διαφθοράς κηρύσσοντάς τον persona non grata. Υπό το βάρος αυτών των κυρώσεων, ο ίδιος δεν πήρε μέρος ως υποψήφιος στις εκλογές του 2021. Αυτό ωστόσο δεν τον εμπόδισε από το να εκφράσει δημόσια τη στήριξή του προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα. Την ίδια χρονιά (2021), η αλβανική αντιπολίτευση θα κατηγορούσε τον Ντόσι ότι επιχειρεί να νοθεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα εξαγοράζοντας ψήφους…

Επιστροφή… μέσω Αυστραλίας

Εν έτει 2023 πια, ο διαβόητος Αλβανός επιχειρηματίας/πολιτικός επανέρχεται στο προσκήνιο της διεθνούς ειδησεογραφίας πλην όμως όχι μέσω Αλβανίας αλλά μέσω Αυστραλίας.

Επικαλούμενοι το περιεχόμενο εγγράφων της Αυστραλιανής Επιτροπής Πληροφοριών Εγκληματολογικών Ερευνών (Australian Criminal Intelligence CommissionACIC), οι δημοσιογράφοι του Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των σχετικών ερευνών:

  • Ο Τομ Ντόσι ηγούνταν μιας ομάδας οργανωμένου εγκλήματος που αποτελείτο κυρίως από μέλη της οικογένειάς του.
  • Η ομάδα αυτή αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου δικτύου το οποίο, εκμεταλλευόμενο τις αδυναμίες του μεταναστευτικού συστήματος της Αυστραλίας, έφερνε μέλη αλβανικών συμμοριών σε πόλεις όπως είναι η Αδελαΐδα, η Μελβούρνη, το Περθ και η Νέα Νότια Ουαλία.
  • Αυτές οι αλβανικές συμμορίες επιδίδονταν σε εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

Όπως σημειώνουν στο σχετικό άρθρο τους οι ερευνητές του OCCRP, «ο Ντόσι παρουσιάζεται ως ο "επικεφαλής" ενός συνδικάτου "που αποτελείται κυρίως από την ευρύτερη οικογένειά του"… Οκτώ από τους συγγενείς του έχουν "εμπλακεί" σε "έρευνες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος"… Συγγενείς του λέγεται ότι απέκτησαν αυστραλιανή βίζα χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, ενώ ένας αντιμετωπίζει κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών».

Όσο για την καταγγελλόμενη σχετική διαδικασία, εκείνη συνήθως εντάσσεται στην παρακάτω ακολουθία γεγονότων:

  • Νεαρά άτομα στρατολογούνται σε περιοχές της Αλβανίας (όπως είναι η πόλη Σκόρδα για παράδειγμα από την οποία προέρχεται και ο Ντόσι), μερικές φορές με την ψευδή υπόσχεση ότι πρόκειται να βρουν εργασία στο εξωτερικό.
  • Μπαίνουν στην Αυστραλία με «εισιτήριο» πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις.
  • Καταφέρνουν να παραμείνουν στην Αυστραλία εκμεταλλευόμενοι τις χρονοβόρες διαδικασίες επανεξέτασης για τις βίζες αλλά και με τη βοήθεια διεφθαρμένων υπαλλήλων των αυστραλιανών υπηρεσιών (ορισμένοι Αλβανοί ζητούν να παραμείνουν στην Αυστραλία υποστηρίζοντας, χαρακτηριστικά, ότι βεντέτες πίσω στην πατρίδα τους θα αποτελούσαν απειλή για τη ζωή τους εάν επέστρεφαν).
  • Αναπτύσσουν εγκληματική δράση.
  • Συλλαμβάνονται, καταδικάζονται και ακυρώνονται οι βίζες τους (όπως για παράδειγμα του ιδίου του Ντόσι που ακυρώθηκε το 2015).

Τι αναφέρει ο ίδιος

«Ποτέ μου δεν έχω εμπλακεί με κανέναν τρόπο σε εμπόριο ναρκωτικών, εμπορία ανθρώπων, λαθρεμπόριο όπλων, ξέπλυμα χρήματος ή δίκτυα παράνομης μετανάστευσης στην Αυστραλία ή στην Αλβανία ή οπουδήποτε αλλού», σημειώνει ο Ντόσι απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Στην πραγματικότητα, ως μέλος του αλβανικού κοινοβουλίου, υπήρξα ένθερμος υποστηρικτής της καταπολέμησης αυτού του είδους των δραστηριοτήτων. Δεν έχω καμία σχέση με καμία αλβανική εγκληματική συμμορία στην Αυστραλία, ή με Αλβανούς εγκληματίες οπουδήποτε», συνεχίζει.

Πηγή: OCCRP / Kathimerini.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...