Πέμπτη βράδυ, το υπουργείο Μεταφορών λαμβάνει μια πληροφορία «ειδικού χειρισμού», ή ένα σήμα τέλος πάντων από τα Τίρανα ότι η Αλβανία πρόκειται να κλείσει τον εναέριο χώρο της, λόγω απεργίας των αεροελεγκτών.
Σήμερα λέω να αρχίσω με ένα άγνωστο περιστατικό, εθνικού ενδιαφέροντος που έχει να κάνει με τον έλεγχο του εναέριου χώρου. Και κυρίως με ποιο τρόπο λειτούργησαν τα ελληνικά αντανακλαστικά ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Πέμπτη βράδυ, το υπουργείο Μεταφορών, όπως με πληροφορεί ο αρμόδιος υπουργός, λαμβάνει μια πληροφορία «ειδικού χειρισμού», ή ένα σήμα τέλος πάντων από τα Τίρανα ότι η Αλβανία πρόκειται να κλείσει τον εναέριο χώρο της, λόγω απεργίας των αεροελεγκτών. Όπως καταλαβαίνετε το θέμα είναι σοβαρό γιατί από την Αλβανία περνούν πολλές πτήσεις από και προς την κεντρική Ευρώπη καθώς και προς και από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο κτλ. Μετά από αυτό το σήμα έρχεται «καπάκι» και μια άλλη πληροφορία πολύ πιο ανησυχητική. Η Τουρκία του κ. Ερντογάν προτίθεται να στείλει 8 Τούρκους αεροελεγκτές να ρυθμίσουν τον εναέριο χώρο της Αλβανίας, έως ότου οι Αλβανοί αεροελεγκτές λύσουν την απεργία. Αμέσως «κτύπησε» συναγερμός στην ελληνική πλευρά…
Αφού μπορούν οι Τούρκοι να στείλουν αεροελεγκτές, γιατί δεν μπορούμε να στείλουμε και εμείς; Ο αρμόδιος υπουργός Κώστα Καραμανλής σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με την διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου κυρία Σουρανή αποφασίζεται να αποσταλούν- και μάλιστα αμέσως- 8 Έλληνες αεροελεγκτές στην Αλβανία, προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο του εναέριου χώρου της γείτονος, πολύ πιο πριν πραγματοποιηθεί η αποστολή των Τούρκων. Ήταν το θέμα, όπως μαθαίνω, τόσο επείγον όπως χαρακτηρίστηκε που έπεσε αμέσως στο τραπέζι η πρόταση ότι εάν δεν βρισκόταν αεροπορικό μέσο για να μεταβούν οι Έλληνες αεροελεγκτές στην Αλβανία, τότε να διατεθεί ένα από τρία κυβερνητικά αεροσκάφη.
***
Αλλά, μου λέει ο υπουργός, συνέβη στο μεταξύ, το εξής παράδοξο: Το μαθαίνουν και οι Γερμανοί ότι πρόκειται να κλείσει ο αλβανικός εναέριος χώρος, συνειδητοποιούν και αυτοί τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην αεροναυσιπλοϊα (τώρα μάλιστα που τα εμβόλια μεταφέρονται αεροπορικώς προς όλες τις χώρες της ΕΕ) και προθυμοποιούνται και αυτοί να στείλουν 9 Γερμανούς αεροελεγκτές στον Πύργο Ελέγχου και στην Υπηρεσία Προσέγγισης (Approach Center) των Τιράνων ώστε να μείνει ανοικτός ο εναέριος χώρος. Αυτή όμως η προθυμία των Γερμανών ενεργοποίησε κάποιες ευαισθησίες των Αλβανών αεροελεγκτών και την Παρασκευή το πρωί, αποφάσισαν να μην συνεχίσουν την απεργία τους, αφήνοντας ανοικτούς τους αεροδιαδρόμους από και προς την Κεντρική Ευρώπη, χωρίς όμως να αποσύρουν τα αιτήματά τους προς την αλβανική κυβέρνηση.
ΒΗΜΑτοδότης / tovima.gr