ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Το ΝΑΤΟ ζήτησε αλλαγές από τις αλβανικές αρχές στην σχεδιαζόμενη ανάπλαση διαμόρφωση του Λιμένα Δυρραχίου

Το ΝΑΤΟ ζήτησε από τις αλβανικές αρχές στην σχεδιαζόμενη ανάπλαση διαμόρφωση του Λιμένα Δυρραχίου

Το ΝΑΤΟ ζήτησε από τις αλβανικές αρχές να αλλάξουν τον σχεδιασμό του νέου εμπορικού λιμένα στο Πόρτο Ρομάνο, με αφορμή τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας αφού δεν καλύπτει ανάγκες σε περίπτωση ελλιμενισμού πολεμικών πλοίων και μετακίνησης στρατευμάτων.

Το master plan για τον νέο εμπορικό λιμένα εκπονήθηκε από την ολλανδική εταιρεία «Royal Haskoning» και παρά το γεγονός ότι οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση της σύνταξης του έργου σκοπιμότητας παρατάθηκαν από 8 μήνες σε 15 μήνες, δεν έχει ακόμη υποβληθεί.

Ο λόγος για την αναβολή των προθεσμιών για την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας σύμφωνα με την ανακοίνωση στην Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων από το Λιμεναρχείο Δυρραχίου θεωρείται η αντίθεση του ΝΑΤΟ, στο ρυθμιστικό σχέδιο του νέου εμπορικού λιμανιού στο Πόρτο Ρομάνο.

Ο σχεδιασμός του έργου αυτού δεν συμμορφωνόταν με τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ για ελλιμενισμό πλοίων του πολεμικού ναυτικού και υποδομών για τη διακίνηση των ενόπλων δυνάμεων, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Βασική πτυχή αυτού του έργου είναι η κατασκευή μιας αυτόνομης ναυτικής βάσης για τη Ναυτική Δύναμη της Δημοκρατίας της Αλβανίας, συνδεδεμένης με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Η Διοίκηση Πολεμικού Ναυτικού, σε συντονισμό με τους Αμερικανούς εκπροσώπους, οι οποίοι μέσω του Γενικού Επιτελείου έχουν στείλει συγκεκριμένα αιτήματα, διαβίβασε στο Λιμεναρχείο Δυρραχίου τις απαραίτητες χωρητικότητες, με βάση: την τρέχουσα απογραφή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, τα πλοία που έχουν επισκεφθεί τη χώρα για συμμαχικές ασκήσεις όπως το «defender Europe 21» και η δυνατότητα φιλοξενίας όλων των πλοίων τύπου «αντιτορπιλικού».

Για τα όσα υποστηρίχθηκαν παραπάνω, υπάρχει ανάγκη τροποποίησης της αρχικής σύμβασης, αλλάζοντας την περίοδο υλοποίησης και τη συνολική αξία της εν λόγω σύμβασης προμήθειας. Η αξία της τροποποίησης δεν υπερβαίνει το ποσό του 20% της αξίας της αρχικής σύμβασης», αναφέρεται στα τεύχη του διαγωνισμού.

Το λιμάνι του Δυρραχίου θα μεταφερθεί στο Πόρτο Ρομάνο για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη του έργου που το μετατρέπει σε τουριστικό λιμάνι, μια πρωτοβουλία που έχει συναντήσει συζητήσεις λόγω της φόρμουλας χρηματοδότησης και της μεγάλης έκτασης που θα δοθεί για την κατασκευή ακινήτων.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

28 Φεβρουαρίου 2024
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λαμπρές με όλη την σημασία της λέξεως ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις των Ηπειρωτικών Συλλ...
27 Φεβρουαρίου 2024
«Γ. Κώτσηρας: Ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο η Ομογένεια» Το διαρκές, έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης...
23 Φεβρουαρίου 2024
Ειδοποίηση για περιστατικά εξαπάτησης ελληνικών επιχειρήσεων στην Τουρκία εξέδωσε το Γενικό Προξενεί...
19 Φεβρουαρίου 2024
Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγου...
28 Φεβρουαρίου 2024
Μια παράξενη ιστορία σημειώθηκε στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό ...
19 Φεβρουαρίου 2024
Εδώ ο κόσµος καίγεται –καταλήψεις, αγροτικά, ομόφυλα ζευγάρια– κι εσύ ασχολείσαι με τον Μπελέρη», εί...
19 Φεβρουαρίου 2024
Στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ε...
17 Φεβρουαρίου 2024
Απ' όλες τις επαφές μου στα κοινωνικά δίκτυα με ντόπιους και μειονοτικούς Έλληνες -- και με τους ομο...