ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Το Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξε «persona non grata» τον Μπερίσα

​ Το Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξε «persona non grata» τον Μπερίσα

Ο πρώην πρωθυπουργός, πρόεδρος και νυν ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα έχει χαρακτηριστεί persona non grata από το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα χρόνο αφότου οι ΗΠΑ του έδωσαν τον ίδιο χαρακτηρισμό.

Την Πέμπτη, ο βρετανός απεσταλμένος στα Δυτικά Βαλκάνια, Sir Stuart Peach, δήλωσε ότι σε ορισμένους Αλβανούς πολίτες επιβλήθηκαν κυρώσεις για τη συμμετοχή τους στο οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά χωρίς να αποκαλύψει ονόματα. Την Παρασκευή, ο ίδιος ο Μπερίσα αποκάλυψε ότι ήταν ένας από αυτούς που αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

«Ενημερώθηκα με επιστολή ότι ο υπουργός Εσωτερικών πήρε την απόφαση να μην επιτρέψει την είσοδό μου στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Σύμφωνα με τη δήλωσή του, οι λόγοι που θέτει το ΗΒ περιλαμβάνουν τη σαφή σύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα και τις εγκληματικές ομάδες που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια στο ΗΒ και την Αλβανία και ότι είναι πρόθυμος να τους χρησιμοποιήσει για να προωθήσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Ο δεύτερος λόγος είναι η διαφθορά και ο πλουτισμός των γύρω του, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας ατόμων που εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα.

Eνώ η επιστολή είναι εμπιστευτική, αποφάσισε να τη δημοσιεύσει «για τους Αλβανούς πολίτες, ενώπιον των οποίων ήμουν πάντα αληθινός στο καλό και στο κακό», είπε.

Στη συνέχεια ο Μπερίσα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτηρίζοντάς τους «συκοφαντίες για τα συμφέροντα της ίδιας ομάδας που υποστήριξε επίσης την απόφαση του υπουργού Blinken, με βάση τη συκοφαντία και το διεφθαρμένο λόμπι του Έντι Ράμα και του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος».

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία βάση, οι ισχυρισμοί είναι ψέματα και ότι είναι μέρος ενός σχεδίου για την πλήρη απομάκρυνση της αντιπολίτευσης από την Αλβανία.

«Αυτό έχει στόχο να κρατήσει στην εξουσία μια κυβέρνηση, την πιο διεφθαρμένη στην Ευρώπη, η οποία, παραβιάζοντας την ψήφο των πολιτών, έχει αποκαταστήσει τον πλήρη αυταρχισμό στη χώρα και κλέβει και θυσιάζει την Αλβανία και τους Αλβανούς, οδηγώντας το κράτος στη χρεοκοπία ,είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ποινική δίωξη για καμία από τις κατηγορίες που του έγιναν.

«Για όλες αυτές τις συκοφαντίες, θα διαβουλευτώ με ειδικούς για τα νομικά βήματα που θα κάνω για να προστατεύσω την τιμή και την αξιοπρέπειά μου και της χώρας μου, στο βαθμό που την εκπροσωπώ», κατέληξε.

Ενώ οι ΗΠΑ ανακήρυξαν τη σύζυγο και τα παιδιά του ως persona non-grata, το ΗΒ έχει ορίσει μόνο τον Μπερίσα.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...