ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Το Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξε «persona non grata» τον Μπερίσα

​ Το Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξε «persona non grata» τον Μπερίσα

Ο πρώην πρωθυπουργός, πρόεδρος και νυν ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα έχει χαρακτηριστεί persona non grata από το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα χρόνο αφότου οι ΗΠΑ του έδωσαν τον ίδιο χαρακτηρισμό.

Την Πέμπτη, ο βρετανός απεσταλμένος στα Δυτικά Βαλκάνια, Sir Stuart Peach, δήλωσε ότι σε ορισμένους Αλβανούς πολίτες επιβλήθηκαν κυρώσεις για τη συμμετοχή τους στο οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά χωρίς να αποκαλύψει ονόματα. Την Παρασκευή, ο ίδιος ο Μπερίσα αποκάλυψε ότι ήταν ένας από αυτούς που αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

«Ενημερώθηκα με επιστολή ότι ο υπουργός Εσωτερικών πήρε την απόφαση να μην επιτρέψει την είσοδό μου στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Σύμφωνα με τη δήλωσή του, οι λόγοι που θέτει το ΗΒ περιλαμβάνουν τη σαφή σύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα και τις εγκληματικές ομάδες που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια στο ΗΒ και την Αλβανία και ότι είναι πρόθυμος να τους χρησιμοποιήσει για να προωθήσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Ο δεύτερος λόγος είναι η διαφθορά και ο πλουτισμός των γύρω του, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας ατόμων που εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα.

Eνώ η επιστολή είναι εμπιστευτική, αποφάσισε να τη δημοσιεύσει «για τους Αλβανούς πολίτες, ενώπιον των οποίων ήμουν πάντα αληθινός στο καλό και στο κακό», είπε.

Στη συνέχεια ο Μπερίσα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτηρίζοντάς τους «συκοφαντίες για τα συμφέροντα της ίδιας ομάδας που υποστήριξε επίσης την απόφαση του υπουργού Blinken, με βάση τη συκοφαντία και το διεφθαρμένο λόμπι του Έντι Ράμα και του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος».

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία βάση, οι ισχυρισμοί είναι ψέματα και ότι είναι μέρος ενός σχεδίου για την πλήρη απομάκρυνση της αντιπολίτευσης από την Αλβανία.

«Αυτό έχει στόχο να κρατήσει στην εξουσία μια κυβέρνηση, την πιο διεφθαρμένη στην Ευρώπη, η οποία, παραβιάζοντας την ψήφο των πολιτών, έχει αποκαταστήσει τον πλήρη αυταρχισμό στη χώρα και κλέβει και θυσιάζει την Αλβανία και τους Αλβανούς, οδηγώντας το κράτος στη χρεοκοπία ,είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ποινική δίωξη για καμία από τις κατηγορίες που του έγιναν.

«Για όλες αυτές τις συκοφαντίες, θα διαβουλευτώ με ειδικούς για τα νομικά βήματα που θα κάνω για να προστατεύσω την τιμή και την αξιοπρέπειά μου και της χώρας μου, στο βαθμό που την εκπροσωπώ», κατέληξε.

Ενώ οι ΗΠΑ ανακήρυξαν τη σύζυγο και τα παιδιά του ως persona non-grata, το ΗΒ έχει ορίσει μόνο τον Μπερίσα.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

07 Δεκεμβρίου 2022
Ο Λεωνίδας Παπάς είναι ιδιοκτήτης του μεγάλου εστιατορίου «Lake View Restaurant» με θέα μία γραφική ...
05 Δεκεμβρίου 2022
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης πραγματοποίησε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου τηλεδιάσκεψη με τους Προ...
28 Νοεμβρίου 2022
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης...
09 Νοεμβρίου 2022
Ευχάριστα νέα για τους ομογενείς Ομοσπονδιακούς Βουλευτές, αφού νωρίς το πρωί οριστικοποιήθηκε ότι τ...
08 Δεκεμβρίου 2022
Η πρώτη επίσημη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για το νέο ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Ηπείρου, που πραγ...
06 Δεκεμβρίου 2022
Επιλογή της αλβανικής ηγεσίας να κρατά σε διαρκή «ομηρία» τις «στρατηγικές σχέσεις» με την ΕλλάδαΕισ...
04 Δεκεμβρίου 2022
Στις 4 Δεκεμβρίου 1913 σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο (17 Δεκεμβρίου με το νέο) υπογράφεται το γνωστ...
03 Δεκεμβρίου 2022
Η προσεχής επίσκεψη του Έλληνος πρωθυπουργού στα Τίρανα σκοπόν έχει αφ' ενός την υπογραφή συνυποσχετ...