ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Το δικαστήριο της Ρώμης δεν επικύρωσε την κράτηση των μεταναστών στην Αλβανία - Επιστρέφουν στην Ιταλία

meloni-rama

Το δικαστήριο της Ρώμης δεν επικύρωσε την κράτηση των δώδεκα προσφύγων που είχαν μεταφερθεί στα κλειστά κέντρα της Αλβανίας. Θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ιταλία.

Οι μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στην Ιταλία σύμφωνα με τους δικαστές.

Αιτία της απόφασης της ιταλικής δικαιοσύνης, η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που εκδόθηκε στις 4 Οκτωβρίου, βάσει της οποίας, για να θεωρηθεί μια χώρα προέλευσης των μεταναστών «ασφαλής», πρέπει να σέβεται όλες τις ατομικές ελευθερίες και το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν αυτό δεν συμβαίνει, η χώρα δεν λογίζεται ασφαλής και σύμφωνα με τα όσα είχε ορίσει και η κυβέρνηση της Ρώμης, όσοι μετανάστες φτάνουν στην Ιταλία από μια τέτοια χώρα, δεν μπορούν να μεταφέρονται στα δυο κλειστά κέντρα της βόρειας Αλβανίας.

Επιστρέφουν στην Ιταλία οι μετανάστες που μεταφέρθηκαν στην Αλβανία

Κατά την διάρκεια της αυριανής ημέρας, οι δώδεκα μετανάστες που βρίσκονται στα δύο ιταλικά κλειστά κέντρα της Βόρειας Αλβανίας αναμένεται να μεταφερθούν στην Ιταλία, με πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής.

Οι υπόλοιποι τέσσερις είχαν ήδη επιστρέψει, χθες, διότι επρόκειτο για δύο ανήλικα και δύο άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες.

Οι αιτήσεις για άσυλο των δώδεκα μεταναστών έχουν απορριφθεί από τις ιταλικές αρχές, αλλά θα έχουν στην διάθεσή τους δύο εβδομάδες για να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής.

Τζόρτζια Μελόνι: Συνεδριάζει την Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο για ξεπεραστούν τα εμπόδια

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στην απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης, βάσει της οποίας οι δώδεκα μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης που δημιούργησε η κυβέρνησή της στη βόρεια Αλβανία, θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ιταλία, διότι δεν προέρχονται από ασφαλείς χώρες.

«Θα βρω μια λύση και στο πρόβλημα αυτό. Συγκάλεσα ήδη υπουργικό συμβούλιο για τη Δευτέρα, για να εγκρίνουμε κανόνες που να μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε το εμπόδιο αυτό. Δεν νομίζω ότι είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης να ορίζει ποιες είναι ή δεν είναι ασφαλείς χώρες. Είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης και κατά συνέπεια θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει καλύτερα τι σημαίνει ασφαλής χώρα», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα προσφύγει μέχρι και στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας».

Από τη μεριά της, η ιταλική κεντροαριστερή αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους και μέσω της γραμματέως του Δημοκρατικού Κόμματος, της Έλι Σλάιν, υπογραμμίζει: «η κυβέρνηση Μελόνι τώρα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους Ιταλούς και να ξεστήσει όλα όσα έφτιαξε στην Αλβανία, κάνοντας ένα βήμα πίσω. Οι νόμοι ισχύουν για όλους, πρώτα απ΄ όλα για την κυβέρνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Μέγεθος γραμματοσειράς: +
12 Οκτωβρίου 2024
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Παρασκευής, 11 Οκτωβρ...
27 Σεπτεμβρίου 2024
Επίσκεψη στο Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποίησ...
27 Σεπτεμβρίου 2024
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2...
25 Σεπτεμβρίου 2024
Το υπό επεξεργασία Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό του υπουργείου Εξωτερικών παρουσίασε ...
03 Οκτωβρίου 2024
Ουδόλως απλό ζήτημα η ανακοίνωσις του Πρωθυπουργού της Aλβανίας Έντι Ράμα ότι προτίθεται να δημιουργ...
26 Σεπτεμβρίου 2024
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στα Τίρανα προσελκύει νέους απ' όλη την Αλβανία. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσ...
15 Σεπτεμβρίου 2024
Για την ιστορία της Χιμάρας γνωρίζω μεν αρκετά, αλλά έχω την άποψη ότι η Χιμάρα του σήμερα δεν είναι...
13 Σεπτεμβρίου 2024
«…Η Αλβανική Κυβέρνησις συλλαμβάνει την επομένην της σχολικής απεργίας ως υποκινητάς δήθεν αυτής, πλ...