ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Τεράστιο το έργο της Εκκλησίας της Αλβανίας στον τομέα της υγείας: Πάνω από 1.5 εκ. ασθενείς έχουν εξεταστεί στο Ιατρικό Κέντρο «Ευαγγελισμός»

Μια από τις πρώτες ενέργειες, που δρομολόγησε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, μόλις ανέλαβε επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, ήταν να δημιουργηθούν υποδομές για την ιατρική φροντίδα των Αλβανών, Ορθοδόξων και μη, ανοίγοντας τις πόρτες τις δικές του, τις πόρτες της ψυχής του στο Χριστό και στους συνανθρώπους.

Το 1994 ο Αναστάσιος ίδρυσε στα Τίρανα την πρώτη ορθόδοξη κλινική, τον «Άγιο Λουκά», η οποία μετεξελίχθηκε το 1999 στο υπερσύγχρονο Ορθόδοξο Διαγνωστικό Κέντρο «Ευαγγελισμός».

Από τότε μέχρι σήμερα πάνω από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και εθνικότητας, εξετάστηκαν σ' αυτό και η μηνιαία προσέλευση ανέρχεται σε 6.000 περίπου άτομα.

Προσφέρονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε εικοσιτέσσερις ειδικότητες και τα εργαστήρια είναι άριστα εξοπλισμένα, ώστε οι θεραπευτικές επεμβάσεις να ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα και να είναι ανάλογες με αυτές στο εξωτερικό.

Στις 18 Μαρτίου 2006 λειτούργησε στο Κέντρο και ο πιο σύγχρονος αξονικός τομογράφος στην Αλβανία.

Υπάρχουν όλες σχεδόν οι ειδικότητες, πραγματοποιούνται εξετάσεις και η φροντίδα των ασθενών γίνεται με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Το 2011 δημιουργήθηκε και αυτόνομο τμήμα οφθαλμολογίας, ενώ τον Μάρτιο του 2018 ξεκίνησε η υπηρεσία «Παναγία», ένα σύγχρονο κέντρο φροντίδας για τους ηλικιωμένους.

Από τον Ιούνιο του 2022, εντός του χώρου του Διαγνωστικού Κέντρου προστέθηκε και φαρμακείο, που διαθέτει ευρύ και ποιοτικό φάσμα φαρμάκων, συμπληρωμάτων, ορθοπεδικών, κοσμητικών κι άλλων ειδών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2000 ο Dr. Charles Linderman, Αμερικανός ιατρός της γενικής χειρουργικής, δημιούργησε στο Ιατρικό Κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας χειρουργική μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, με χειρουργείο πλήρως εξοπλισμένο και επανδρωμένο με ειδικευμένο προσωπικό, όπου οι χειρουργημένοι παίρνουν εξιτήριο αυθημερόν (αμερικανική εμπειρία), η οποία ήταν τότε η πρώτη στην Αλβανία αυτού του είδους.

Ακόμη κλινικές λειτουργούν στην Καβάγια, τη Λούσνια, την Κορυτσά και τους Γεωργουτσάτες, ενώ κινητή οδοντιατρική μονάδα προσφέρει υπηρεσίες (κυρίως σε παιδιά) σε πόλεις και χωριά.

Μάλιστα πρόσφατα στην κλινική της Εκκλησίας της Αλβανίας στους Γεωγουτσάτες Αργυροκάστρου, με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Αργυροκάστρου και σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Πωγωνίου Ιωαννίνων βρέθηκε κλιμάκιο ιατρών από τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, όπου εξέτασαν δωρεάν πάνω από 150 ασθενείς και τους συμβούλεψαν σχετικά.

Η αγάπη του Αρχιεπισκόπου αγγίζει ταλαιπωρημένα και πονεμένα πρόσωπα, ανταποκρινόμενος σ' αυτό, που ο Κύριος ζητάει, τη γνήσια ιεραποστολή.

Εξυπηρετεί το διπλανό του.

Δίνει ελπίδα στον απελπισμένο.

Ενδιαφέρεται για τον άρρωστο.

Αρνείται, έτσι, τον επιφανειακό χριστιανισμό και επιμένει στο σωτηριολογικό χριστιανισμό.

Ειδικά σε αγροτικές περιοχές εφαρμόζονται προγράμματα, που έχουν σχέση με την υγιεινή της γυναίκας, καθώς και με την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη καρκίνων κ.λπ.

Σ' αυτά, ουσιαστική είναι η υποστήριξη από επιστήμονες και εθελοντικούς συλλόγους της Ελλάδας.

Και μόνο οι πρωτοβουλίες του στον τομέα της υγείας, που δεν περιορίζονται μόνο σ' αυτόν τον χώρο, αλλά εκτείνονται σ΄ ένα μεγάλο φάσμα προσφοράς, αρκούν για να δικαιολογήσουν τον ενθουσιασμό της πλειοψηφίας των κατοίκων της Αλβανίας προς το πρόσωπο και το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Δίνει το ύψιστο δώρο, όχι μόνο της σωματικής, αλλά και της πνευματικής θωράκισης.

Ξέρει καλά ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας ότι μια λύση υπάρχει στις δυσκολίες, ο συνεχής αγώνας για την εσωτερική αναγέννηση των ανθρώπων, που θα τους απαλλάξει από την καθημερινή φθορά.

Αυτή η προσέγγισή του για την αντιμετώπιση των ποικίλων δυσχερειών της ζωής, είναι η πιο ζωντανή και αδιάψευστη απόδειξη των καθαρών χεριών του, που ανοίγονται σε έργα φιλανθρωπίας, που σφογγίζουν τα δάκρυα του πόνου, που ανασηκώνους πεσμένους, που υψώνονται προσευχητικά.

Το αληθινό μεγαλείο της ποιμαντικής πρακτικής του βρίσκεται στην αμετακίνητη παραμονή του στο στρατόπεδο της πίστης και της αρετής.

π Ηλίας Μάκος / ekklisiaonline.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

18 Μαρτίου 2023
Κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις της Επιτροπής Παρέλασης έφεραν οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, ...
16 Μαρτίου 2023
Tον Ελληνορθόδοξο Iερό Ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Μόντρεαλ, επισκέφθηκε ο υπουργός Εξ...
14 Μαρτίου 2023
Την καθιερωμένη ανοικτή εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας θα διοργανώσει...
25 Μαρτίου 2023
Σήμερα η Εθνική μας Εορτή. Η μέρα της παλιγγενεσίας. Όλη η Ελλάδα στο πόδι. Όλοι οι Έλληνες γιορτάζο...
21 Μαρτίου 2023
Ήταν Κυριακή 2 Αυγούστου 1992 όταν στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας ...
12 Μαρτίου 2023
Μετά την δημοφιλή εκπομπή Happy traveler του Ευτύχη Μπλέτσα, που παρέλασε και πρόβαλε ένα μεγάλο μέρ...
26 Φεβρουαρίου 2023
Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αποτέλεσε το κεντρικό ίσως ζήτημα γύρω από το οποίο περιστράφηκαν...