ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Συνάντηση Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τον Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας

Συνάντηση Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τον Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας

Τον Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, Niko Peleshi, υποδέχτηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο Υφυπουργός κ. Ευάγγελος Τουρνάς.

Η επίσκεψη του κ. Peleshi συνέπεσε χρονικά με μια δύσκολη συγκυρία για τη γειτονική χώρα, λόγω της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο νησί Σάσων (Sazan) στην είσοδο του κόλπου του Αυλώνα. Σημειώνεται ότι στην επιχείρηση κατάσβεσης, η Ελλάδα παρέχει εναέρια συνδρομή μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με ένα αεροσκάφος Canadair CL-415.

Υποδεχόμενος τον Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, ο κ. Τουρνάς ευχήθηκε να υπάρξει ταχεία κατάσβεση της πυρκαγιάς, σημειώνοντας ότι οι φυσικές καταστροφές δεν γνωρίζουν σύνορα και ότι μπροστά στην αύξηση των κινδύνων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, η έμπρακτη αλληλεγγύη και η κοινή δράση καθίστανται ακόμη πιο αναγκαίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Peleshi ευχαρίστησε θερμά τη χώρα μας για την άμεση ανταπόκρισή της στο αίτημα συνδρομής που υπέβαλαν οι αλβανικές αρχές μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, αλλά και για τη βοήθεια που διαχρονικά έχει παράσχει προς την Αλβανία σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες σε επίπεδο φυσικών καταστροφών -καθώς αμφότερες έχουν να διαχειριστούν κινδύνους όπως δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς- βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ενίσχυση της συνεργασίας σε διμερές και σε περιφερειακό επίπεδο στον τομέα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η προοπτική υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο, πέραν της παροχής αμοιβαίας συνδρομής σε έκτακτες ανάγκες, θα προβλέπει και τη διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων.

Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα διασύνδεσης των Κέντρων Επιχειρήσεων Ελλάδας - Αλβανίας σε περιπτώσεις που υπάρξει ανάγκη για παροχή βοήθειας από τη μία χώρα προς την άλλη.

Τον κ. Peleshi συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας, Adrian Kamenica, καθώς και η Πρέσβης της Αλβανίας στη χώρα μας, Luela Hajdaraga.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...