ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Συμβούλιο Ευρώπης: Ελλείψεις και προβλήματα στην προστασία εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία!

Συμβούλιο Ευρώπης: Ελλείψεις και προβλήματα στην προστασία εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία!

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων (FCNM) δημοσίευσε σήμερα, την πέμπτη γνώμη της για την Αλβανία.

Η έκθεση επαινεί την ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού και διαπολιτισμικού διαλόγου που επικρατεί στην Αλβανία, ιδίως όσον αφορά τη διαθρησκευτική ανοχή.

Ωστόσο, η έλλειψη αξιόπιστων, συγκεντρωτικών δεδομένων σχετικά με τις εθνικές μειονότητες, που κυμαίνονται από στοιχεία απογραφής έως παρακολούθηση ρητορικής μίσους και εγκλημάτων μίσους, θέτει σημαντικές προκλήσεις στην αξιολόγηση της κατάστασής τους και στον σχεδιασμό στοχευμένων πολιτικών, ιδίως δεδομένων των ορίων που περιέχονται στο Νόμο για τις Εθνικές Μειονότητες.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι γενικά υγιές, αλλά στερείται ιδιαιτερότητας, λέει η Συμβουλευτική Επιτροπή FCNM, προσθέτοντας ότι η Αλβανία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, όπως η μετανάστευση στη Δυτική Ευρώπη και η εσωτερική μετανάστευση προς την πρωτεύουσα.

Το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων επηρεάζει επίσης δυσανάλογα τις εθνικές μειονότητες. Αυτά τα φαινόμενα επηρεάζουν ιδιαίτερα τις αγροτικές περιοχές, όπου τα ποσοστά φτώχειας είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Επιπλέον, η ταχεία ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας μεταμορφώνει τμήματα της χώρας, επηρεάζοντας την ικανότητα των εθνικών μειονοτήτων να διατηρήσουν τον πολιτισμό τους και να συμμετέχουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Ο κανονισμός σχετικά με τη συλλογή δεδομένων για την επίσημη αναγνώριση των εθνικών μειονοτήτων δεν έχει εγκριθεί.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι το προτεινόμενο σχέδιο βασίζεται σε αυτά που θεωρούνται αντικειμενικά κριτήρια που βασίζονται σε αναξιόπιστα ιστορικά δεδομένα.

Η έκθεση σημειώνει ότι η απογραφή που πραγματοποιείται τον Οκτώβριο του 2023 είναι κρίσιμη. Οι τροπολογίες έχουν αφαιρέσει τα διοικητικά πρόστιμα για λανθασμένες απαντήσεις, κάτι που είναι θετική εξέλιξη. Ωστόσο, η έκθεση τονίζει την ανάγκη η απογραφή να είναι συμμετοχική και οι εθνικές μειονότητες να είναι καλά ενημερωμένες και να έχουν εμπιστοσύνη στη διαδικασία.

Σημειώνεται περαιτέρω ότι οι μειονότητες των Ρομά και των Αιγυπτίων αναγνωρίζονται ως χωριστές εθνικές μειονότητες από το νόμο, αλλά οι αρχές συχνά συγχέουν τα δύο σε έγγραφα πολιτικής. Οι συνθήκες στέγασης για τις μειονότητες των Ρομά και των Αιγυπτίων είναι επίσης ανησυχητικές, όπως ο διαχωρισμός και οι διακρίσεις στην αγορά ιδιωτικών ενοικίων, η παράτυπη κατάσταση ιδιοκτησίας και η απειλή αναγκαστικών εξώσεων.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή του FCNM διαπιστώνει ότι ο σχολικός διαχωρισμός είναι ένα συστημικό πρόβλημα σε ολόκληρη την Αλβανία, που επηρεάζει ιδιαίτερα τις μειονότητες των Ρομά και των Αιγυπτίων, όπως διαπιστώθηκε επίσης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. .

Τα γλωσσικά δικαιώματα παραμένουν προσβάσιμα μόνο σε λίγες περιοχές της χώρας και μόνο για τη μακεδονική και την ελληνική μειονότητα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή συνιστά να επανεξεταστούν τα κατώτατα όρια πρόσβασης σε τέτοια δικαιώματα και οι αρχές να υιοθετήσουν ενεργή προσέγγιση για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόσβαση στα γλωσσικά δικαιώματα που προστατεύονται από τη σύμβαση-πλαίσιο.

Οι εθνικές μειονότητες έχουν περιορισμένες ευκαιρίες για πολιτική συμμετοχή, ιδιαίτερα σε εθνικό επίπεδο, και η έκθεση σημειώνει ότι η Επιτροπή Εθνικών Μειονοτήτων, η οποία προορίζεται να χρησιμεύσει ως η φωνή των μειονοτήτων εντός της κυβέρνησης, συχνά θεωρείται από τα άτομα μειονότητας ότι δεν έχει επιτύχει πάρα πολύ.


zougla.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...