ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Σχοινάς για την υπόθεση Μπελέρη: «Έχουν μπλέξει οι Αλβανοί πολύ άσχημα με αυτό το θέμα»

Σχοινάς για την υπόθεση Μπελέρη: «Έχουν μπλέξει οι Αλβανοί πολύ  άσχημα με αυτό το θέμα»

Αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς από τις Βρυξέλες για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη.

«Δεν θα ανοίξει ούτε ένα ενταξιακό κεφάλαιο με την Αλβανία αν δεν λυθεί το θέμα Μπέλερη», λέει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αγγέλου Συρίγου, βουλευτή της ΝΔ κατά τη διάρκεια συναντήσεων στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο κτίριο Charlemagneο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 74 βέτο από πλευράς Ελλάδας στην ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι φίλοι μας στα Τίρανα νομίζω ότι υποτίμησαν την Ευρωπαϊκή διάσταση αυτής της υπόθεσης», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ την ίδια ώρα ο κ. Σχοινάς σχολιάζοντας την απόφαση για αναβολή για τις 11 Δεκεμβρίου, της εκδίκασης του αιτήματος του Φρέντι Μπελέρη για αποφυλάκισή του, που αποφάσισε σήμερα το δικαστήριο στα Τίρανα, σημείωσε ότι αυτή δεν είναι ούτε μία καλή ούτε μία κακή εξέλιξη. Η κακή εξέλιξη θα ήταν μία απορριψη της αίτησης είπε χαρακτηριστικά «ο ίδιος έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχουν μπλέξει οι Αλβανοί πολύάσχημα με αυτό το θέμα και δεν θα ξεμπλέξουν αν δεν τολύσουν».


Πλακιωτάκης: Η συμπεριφορά της Αλβανίας σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες

Νωρίτερα, παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Ειδικότερα, ο α' Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε πως η συμπεριφορά της Αλβανίας στον Φ. Μπέλερη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε. όπως είπε χαρακτηριστικά, συνομιλώντας με τον επικεφαλής του Γραφείου του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, Καμίλο Βιλαρίνο, ο Φρέντι Μπελέρης είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας αλλά συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή από τις 12 Μαΐου.

«Κατά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας, παραμένει 7 μήνες προφυλακισμένος, με την αλβανική κυβέρνηση να του απαγορεύει να ορκισθεί Δήμαρχος όπως αποφάσισαν οι δημότες της Χειμάρρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης προς τον κ. Βιλαρίνο και συνέχισε: «Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας αναφέρει ρητά πως η παρεμπόδιση - άρνηση της ορκωμοσίας του Φρέντι Μπελέρη αντικατοπτρίζει την περιφρόνηση για τις θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου. Η συμπεριφορά της Αλβανίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες, με τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα».

Ο κ. Πλακιωτάκης, ζήτησε από τον κ. Βιλαρίνο, την αύξηση της πίεσης για εντονότερες πρωτοβουλίες αναφορικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και κυρίως, την απελευθέρωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Από την πλευρά του, ο κ. Βιλαρίνο διαβεβαίωσε τον κ. Πλακιωτάκη ότι το θέμα παρακολουθείται πολύ στενά από την ΕΕ η οποία θα προβεί σε πρωτοβουλίες αν κριθεί απαραίτητο.



Μέγεθος γραμματοσειράς: +
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...