ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Σχοινάς για την υπόθεση Μπελέρη: «Έχουν μπλέξει οι Αλβανοί πολύ άσχημα με αυτό το θέμα»

Σχοινάς για την υπόθεση Μπελέρη: «Έχουν μπλέξει οι Αλβανοί πολύ  άσχημα με αυτό το θέμα»

Αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς από τις Βρυξέλες για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη.

«Δεν θα ανοίξει ούτε ένα ενταξιακό κεφάλαιο με την Αλβανία αν δεν λυθεί το θέμα Μπέλερη», λέει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αγγέλου Συρίγου, βουλευτή της ΝΔ κατά τη διάρκεια συναντήσεων στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο κτίριο Charlemagneο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 74 βέτο από πλευράς Ελλάδας στην ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι φίλοι μας στα Τίρανα νομίζω ότι υποτίμησαν την Ευρωπαϊκή διάσταση αυτής της υπόθεσης», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ την ίδια ώρα ο κ. Σχοινάς σχολιάζοντας την απόφαση για αναβολή για τις 11 Δεκεμβρίου, της εκδίκασης του αιτήματος του Φρέντι Μπελέρη για αποφυλάκισή του, που αποφάσισε σήμερα το δικαστήριο στα Τίρανα, σημείωσε ότι αυτή δεν είναι ούτε μία καλή ούτε μία κακή εξέλιξη. Η κακή εξέλιξη θα ήταν μία απορριψη της αίτησης είπε χαρακτηριστικά «ο ίδιος έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχουν μπλέξει οι Αλβανοί πολύάσχημα με αυτό το θέμα και δεν θα ξεμπλέξουν αν δεν τολύσουν».


Πλακιωτάκης: Η συμπεριφορά της Αλβανίας σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες

Νωρίτερα, παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Ειδικότερα, ο α' Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε πως η συμπεριφορά της Αλβανίας στον Φ. Μπέλερη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε. όπως είπε χαρακτηριστικά, συνομιλώντας με τον επικεφαλής του Γραφείου του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, Καμίλο Βιλαρίνο, ο Φρέντι Μπελέρης είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας αλλά συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή από τις 12 Μαΐου.

«Κατά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας, παραμένει 7 μήνες προφυλακισμένος, με την αλβανική κυβέρνηση να του απαγορεύει να ορκισθεί Δήμαρχος όπως αποφάσισαν οι δημότες της Χειμάρρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης προς τον κ. Βιλαρίνο και συνέχισε: «Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας αναφέρει ρητά πως η παρεμπόδιση - άρνηση της ορκωμοσίας του Φρέντι Μπελέρη αντικατοπτρίζει την περιφρόνηση για τις θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου. Η συμπεριφορά της Αλβανίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες, με τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα».

Ο κ. Πλακιωτάκης, ζήτησε από τον κ. Βιλαρίνο, την αύξηση της πίεσης για εντονότερες πρωτοβουλίες αναφορικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και κυρίως, την απελευθέρωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Από την πλευρά του, ο κ. Βιλαρίνο διαβεβαίωσε τον κ. Πλακιωτάκη ότι το θέμα παρακολουθείται πολύ στενά από την ΕΕ η οποία θα προβεί σε πρωτοβουλίες αν κριθεί απαραίτητο.Μέγεθος γραμματοσειράς: +
19 Φεβρουαρίου 2024
Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγου...
17 Φεβρουαρίου 2024
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελ...
14 Φεβρουαρίου 2024
Το Υπουργείο Εξωτερικών θέτει σε διαβούλευση τους βασικούς άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απ...
09 Φεβρουαρίου 2024
Περισσότερες από 70 διπλωματικές και προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό προγραμμάτισαν και υ...
19 Φεβρουαρίου 2024
Εδώ ο κόσµος καίγεται –καταλήψεις, αγροτικά, ομόφυλα ζευγάρια– κι εσύ ασχολείσαι με τον Μπελέρη», εί...
19 Φεβρουαρίου 2024
Στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ε...
17 Φεβρουαρίου 2024
Απ' όλες τις επαφές μου στα κοινωνικά δίκτυα με ντόπιους και μειονοτικούς Έλληνες -- και με τους ομο...
15 Φεβρουαρίου 2024
Η Διεθνής Επιτροπή Εθνολογικής Έρευνας (Δ.Ε.Ε.Ε), που συστάθηκε από την Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λον...