ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Στην Κύπρο ο ΥΦΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ στις εκδηλώσεις μνήμης για την τουρκική εισβολή το 1974 – «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ»

 Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, το διήμερο Τρίτη 19 και Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, παρέστη, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, στις επετειακές εκδηλώσεις για τους Πεσόντες και Αγνοούμενους Αξιωματικούς και Οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στην Κύπρο.

Την Τρίτη 19 Ιουλίου στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στο χωριό Πυργά, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας παρευρέθηκε σε εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμής, την οποία συνδιοργάνωσαν η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδία, όπου τελέστηκε δέηση για την ανεύρεση των Αγνοουμένων και Τρισάγιο για τους Πεσόντες, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Καρπασίας κ.κ. Χριστοφόρου, εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομου Β΄. Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκος Κούσιος.

Την Τετάρτη 20 Ιουλίου, ο κ. Χαρδαλιάς παρευρέθηκε στην Επιμνημόσυνη Δέηση που τελέστηκε υπέρ των Πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κύκκου & Τηλλυρίας κ.κ. Νικηφόρου (εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου) και κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία. Στη συνέχεια, μετέβη στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου παρέστη στο Μνημόσυνο για τους Πεσόντες, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιου, εκπρόσωπου του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου στην εκδήλωση. Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.


Στις εκδηλώσεις, χθες και σήμερα, παρέστησαν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου, οι Βουλευτές Πέλλας κ. Διονύσιος Σταμενίτης και Β΄ Πειραιώς κ. Ειρήνη Κασιμάτη ως εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αρμόδιος για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου κ. Ανδρέας Λουκά, ο Διοικητής Συνταγματάρχης Παναγιώτης Κεραμιδάς και αντιπροσωπεία στελεχών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, αντιπροσωπεία στελεχών των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Νικόλαος Σεργίδης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδία κ. Μαρία Καλμπουρτζή και συγγενείς αγνοουμένων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λευκωσία, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Κωνσταντίνο Πετρίδηκαι τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννη Παπαμελετίου, με τους οποίους συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄, στην Αρχιεπισκοπή. Στη συνάντηση παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ. Διονύσιος Σταμενίτης και κ. Ειρήνη Κασιμάτη, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε χθες στα Πυργά:

«Με αισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας, παρίσταμαι στη σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης, για τους Ελληνοκυπρίους και Ελλαδίτες αγωνιστές, που αγνοούνται από το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974 και την επαίσχυντη τουρκική εισβολή στη Κύπρο.

Τα ίχνη των ηρωικών υπερασπιστών της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, χάθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα τους για την προάσπιση «των ιερών και των οσίων» του Κυπριακού Ελληνισμού, ενώ συμμετείχαν σε σκληρές και άνισες μάχες με τις δυνάμεις του Αττίλα, αποδεικνύοντας όμως έμπρακτα με τη στάση τους, τι σημαίνει να υπηρετείς την Πατρίδα, με πάθος και αυταπάρνηση.

Έχοντας ως προμετωπίδα των ενεργειών τους, τον όρκο των Αθηναίων Εφήβων «Ου καταισχύνω τα όπλα τα ιερά», ακολούθησαν τη φωνή της ιστορικής τους συνείδησης και σφράγισαν με την αγωνιστική τους προσφορά, τον τρόπο «του σκέπτεσθαι και του αισθάνεσθαι», ως γνήσιοι Έλληνες, προτάσσοντας τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της φυλής μας, τη φιλοπατρία, την ανδρεία και την αυτοθυσία.

Ο «υπέρ βωμών και εστιών» αγώνας τους, τους κατατάσσει αναμφίβολα στις τάξεις των ανδρείων και τους δίνει μια ξεχωριστή θέση στο Πάνθεον των Ηρώων της ελληνικής ιστορίας, αποτελώντας για όλους εμάς, διαχρονικό φωτεινό φάρο και εφαλτήριο εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας.

Από την ανυπέρβλητη ψυχική τους αντοχή και το ακατάβλητο σθένος τους, μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα θάρρους και αρετής, αντιλαμβανόμενοι πλήρως ότι, με οδηγό μας την ακλόνητη πίστη, το αδούλωτο πνεύμα και το υψηλό φρόνημα, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό ή παράλογο ιδεολόγημα.

Όμως, παρά τον αγώνα τους εκατοντάδες ήρωες μαχητές, που αγωνίστηκαν γενναία ενάντια στον Αττίλα, παραμένουν αγνοούμενοι, θαμμένοι ίσως πρόχειρα, κάπου στα ιερά χώματα της Κύπρου, γεγονός που από μόνο του συνιστά μεγάλη εθνική αλλά και ηθική εκκρεμότητα, τόσο για την Ελλάδα όσο και την Κύπρο. Μια εκκρεμότητα την οποία οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Άλλωστε, για όλον τον Ελληνισμό, η αποκατάσταση του ζητήματος των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, δεν αποτελεί απλά και μόνο μία τυπική διαδικασία, αλλά συνιστά θρησκευτική υποχρέωση, εθνική επιταγή, και ιερό καθήκον, προερχόμενο από τα βάθη της μακραίωνης ιστορικής μας κληρονομιάς και των ιδεωδών του δυτικού μας πολιτισμού.

Η ανάγκη εύρεσης, ταυτοποίησης και εν συνεχεία ταφής των νεκρών πολεμιστών μας με όλες τις προσήκουσες τιμές, καθίσταται επιτακτική και επιβεβλημένη, για να αναπαυτούν εν ειρήνη οι ψυχές τους αλλά και για να νιώσουν την πολυπόθητη «λύτρωση» οι οικογένειές τους.

Έως ότου όμως κλείσει, η μεγάλη αυτή εθνική εκκρεμότητα, θα υφίσταται ανεκπλήρωτο και διαρκές το χρέος μας, απέναντι σ΄ αυτούς που έπραξαν στο ακέραιο το εθνικό τους καθήκον και τίμησαν τη σημαία μέχρι «τελευταίας ρανίδας του αίματός τους».

Κυρίες και Κύριοι,

Σαράντα οκτώ ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την απρόκλητη εισβολή του Αττίλα, τη μεγαλύτερη σύγχρονη τραγωδία του Ελληνισμού μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και όμως, η πληγή της Μεγαλονήσου εξακολουθεί να αιμορραγεί.

Η βίαιη διχοτόμηση, ο ξεριζωμός χιλιάδων από τις αρχέγονες εστίες τους, οι εγκλωβισμένοι, το συνεχιζόμενο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, η μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η βεβήλωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο εποικισμός και ο σφετερισμός των περιουσιών, παραμένουν πάντα ζωντανά στη μνήμη όλων μας.

Ως Έθνος, έχουμε την υποχρέωση να μην συμβιβαστούμε ποτέ με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή. Να μην ξεχάσουμε την οδύνη για τα αθώα θύματα, τους αγνοουμένους Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αγωνιστές, οι οποίοι υπερασπίσθηκαν με γενναιότητα και σθένος τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού Ελληνισμού από τον Τούρκο εισβολέα.

Η ασύλληπτη τραγωδία, μας υποχρεώνει να υπερτονίζουμε διαρκώς την ανεξίτηλη ευθύνη της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί ακόμη και σήμερα, να παραβιάζει προκλητικά τη διεθνή έννομη τάξη.

Κοινός μας στόχος και κορυφαία εθνική προτεραιότητα, παραμένει πάντα μια δίκαιη, συμπεφωνημένη, αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μιας λύσης που θα αποκαταστήσει τη διεθνή νομιμότητα, η οποία παραβιάζεται κατάφωρα από τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή εδάφους ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Λύση» που να περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, απορρίπτεται ασυζητητί, ενώ η πλήρης απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων, αποτελεί πάντα αναπόσπαστο μέρος της οριστικής επίλυσης του κυπριακού ζητήματος.

Ελλάδα και Κύπρος, στον αντίποδα αναθεωρητικών αφηγημάτων και προκλητικών ενεργειών, που δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προκρίνουν πάντα την απαρέγκλιτη προσήλωσή τους στις εθιμικές αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας, το σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, προσβλέποντας σε ένα μέλλον ευημερίας και προόδου.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση διαβεβαιώνοντάς σας ότι η Ελληνική Πολιτεία, σε αγαστή συνεργασία με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συνεχίσουν τις άοκνες από κοινού προσπάθειές τους, προκειμένου να ανευρεθούν όλοι οι αγνοούμενοι και τα ιερά οστά όλων των πεσόντων αγωνιστών της περιόδου εκείνης, τα οποία αφού περισυλλεγούν και ταυτοποιηθούν, θα κηδευτούν με όλες τις προβλεπόμενες τιμές, όπως επιτάσσουν οι θρησκευτικές, εθιμικές και εθνικές μας παραδόσεις.

Σας ευχαριστώ».

Σήμερα, μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δύο λόγια από καρδιάς. 48 χρόνια μετά και η ηρωική τους θυσία είναι η απόλυτη δική μας παρακαταθήκη. Είναι το δικό μας καθημερινό στοίχημα αφοσίωσης, καθήκοντος. Για το γαλάζιο της θάλασσας, του ουρανού μας, της Σημαίας μας, της Πατρίδας μας. Να είναι Αθάνατοι».


Α/ΓΕΕΘΑ: «Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ»

"Με τον υφυπουργό Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά στην 48η Επέτειο Μνήμης Πεσόντων Αξιωματικών & Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Ελλαδίτες & Ελληνοκύπριοι χαραγμένοι για πάντα στα μάρμαρα του Τύμβου της Μακεδονίτισσας & βαθιά στις ψυχές όλων μας. Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συμβιβαστούμε ποτέ!".

Αυτό έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο τουίτερ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με αφορμη την 48η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πλαισιώνει την ανάρτησή του με σχετική φωτογραφία από τις σημερινές επετειακές εκδηλώσεις.

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρισκεται στην Κύπρο για να παραστεί στις εκδηλώσεις Μνήμης για τους Πεσόντες Αξιωματικούς και Οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού ΓΕΕΦ, αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...