ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Στα Δικαστήρια η «Ψηφιακή Υπουργός» της Αλβανίας

Στα Δικαστήρια η «Ψηφιακή Υπουργός» της Αλβανίας

Μια υπόθεση που αγγίζει τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης, των πνευματικών δικαιωμάτων και της πολιτικής καινοτομίας εκτυλίσσεται στην Αλβανία, με πρωταγωνίστρια την πρώτη «εικονική υπουργό» στον κόσμο. Η Diella, η AI-powered Υπουργός Επικρατείας για την Ψηφιακή Νοημοσύνη, βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικής διαμάχης, καθώς η ηθοποιός που δάνεισε το πρόσωπο και τη φωνή της στο εγχείρημα προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Η Diella παρουσιάστηκε επισήμως τον Σεπτέμβριο του 2025, λίγες εβδομάδες αφότου ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα είχε προαναγγείλει τη δημιουργία ακόμη και υπουργού ή πρωθυπουργού τεχνητής νοημοσύνης. Ο ρόλος της ήταν σαφής: να συμβάλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ιδίως στον τομέα των δημόσιων προμηθειών, αξιοποιώντας αλγοριθμικά εργαλεία και ανάλυση δεδομένων.

Ωστόσο, η ψηφιακή αυτή καινοτομία δεν ήταν εντελώς άγνωστη στο κοινό. Η Diella λειτουργούσε ήδη ως chatbot στην κυβερνητική πλατφόρμα e-Albania, καθοδηγώντας πολίτες σε διοικητικές διαδικασίες. Το ψηφιακό της πρόσωπο δημιουργήθηκε με βάση την εικόνα και τη φωνή της ηθοποιού Anila Bisha, στο πλαίσιο σύμβασης που – σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά – έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Η υπόθεση πήρε νέα τροπή όταν η Bisha κατέθεσε αγωγή κατά του Συμβουλίου Υπουργών, του πρωθυπουργού, ιδιωτικής εταιρείας που συμμετείχε στο έργο και της Εθνικής Υπηρεσίας Κοινωνίας της Πληροφορίας. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν σε τοπικά μέσα, η ηθοποιός υποστηρίζει ότι η χρήση της εικόνας της συνεχίστηκε πέρα από τα συμφωνημένα χρονικά και θεματικά όρια, τα οποία – όπως αναφέρει – περιορίζονταν αποκλειστικά στην πλατφόρμα e-Albania.

Η ίδια ζητά την άμεση αναστολή χρήσης της ψηφιακής της απεικόνισης έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση, κάνοντας λόγο για «σημαντική και μη αναστρέψιμη βλάβη». Σε προηγούμενη τηλεοπτική της εμφάνιση είχε διευκρινίσει ότι η συνεργασία της αφορούσε περιορισμένο χρονικό διάστημα, με χαμηλή αμοιβή και χωρίς άδεια για περαιτέρω αξιοποίηση του υλικού.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η αντίδραση ήταν άμεση αλλά αιχμηρή. Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Αλβανία είναι μια ελεύθερη δημοκρατική χώρα όπου κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την αγωγή «ανοησία» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ζήτημα θα επιλυθεί οριστικά στα δικαστήρια.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

14 Δεκεμβρίου 2025
Ανοιχτή είναι η πρόσκληση υποβολής κινηματογραφικών προτάσεων για το Discovery Days, το εντατικό τετ...
03 Ιουνίου 2025
Την ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Αλβανίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ...
30 Απριλίου 2025
Την στήριξη της ελληνικής πολιτείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξέφρασε ο υπουργ...
03 Απριλίου 2025
Την έβδομη έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισε η ομογένεια στις έκτακ...
29 Ιανουαρίου 2026
Οι πρόσφατες ειρωνικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλ...
21 Ιανουαρίου 2026
Ο ανθελληνισμός είναι ορατός στην πολιτική της Αλβανίας. Εκφράστηκε και πρόσφατα όταν ο Αλβανός Πρωθ...
13 Ιανουαρίου 2026
Εφέτος η πολιτικο-κοινωνική οργάνωση «ΟΜΟΝΟΙΑ» της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας κλείνει 35 χρόνια. ...
10 Ιανουαρίου 2026
Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς λειτούργησαν φέτος ως καθρέφτης της πραγματικότητας...