ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Σκόπια: «Αναταράξεις» στους κόλπους της υπηρεσιακής κυβέρνησης λόγω ρήξης στο εσωτερικό ενός συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος

Σκόπια: «Αναταράξεις» στους κόλπους της υπηρεσιακής κυβέρνησης λόγω ρήξης στο εσωτερικό ενός συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος

«Αναταράξεις» στους κόλπους της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, της οποίας ηγείται ο Ταλάτ Τζαφέρι προκαλούνται από τη ρήξη στο εσωτερικό του δεύτερου συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς» (ΑΑ), μετά τη διάσταση απόψεων που έχει προκύψει στις τάξεις του τελευταίου σχετικά με την εκλογική πορεία που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο πρόεδρος της ΑΑ και δήμαρχος του Γκόστιβαρ, Άρμπεν Ταραβάρι, πρότεινε την προσχώρηση του κόμματος στον συνασπισμό των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας (Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις Αλλαγές), ισχυριζόμενος παράλληλα ότι η πρότασή του έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) και πρώην προέδρου της ΑΑ, Ζιγιαντίν Σέλα, ο οποίος κατηγόρησε τον Ταραβάρι για κινήσεις που παραβιάζουν το καταστατικό του κόμματος. Μάλιστα ο Σέλα, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αυτόνομης καθόδου του κόμματος στις εκλογές, συγκάλεσε για το Σάββατο συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος στα Σκόπια, με θέμα την καθαίρεση του Ταραβάρι από την ηγεσία της ΑΑ. Από την πλευρά του, ο Ταραβάρι συγκάλεσε συνεδρίαση για την Παρασκευή στο Κουμάνοβο των μελών της Κ.Ε. που υποστηρίζουν την προσχώρηση της ΑΑ στον συνασπισμό κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης. Το στρατόπεδο Ταραβάρι ισχυρίζεται πως πίσω από το "πρόσχημα" του Σέλα για αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις εκλογές κρύβεται η πρόθεση του τελευταίου για συμπόρευση με το έτερο και μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» συμμετέχει στην κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας από τον Φεβρουάριο του 2023 και εκπροσωπείται σε αυτήν με τρεις υπουργούς (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης). Οι υπουργοί Υγείας και Δημόσιας Διοίκησης τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ του Ταραβάρι, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης υπέρ του Σέλα.

Ο Ζιγιαντίν Σέλα παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΑΑ τον Αύγουστο του 2022 και στη θέσή του ανέλαβε ο Άρμπεν Ταραβάρι.

Το θέμα έλαβε ευρύτερες διαστάσεις, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου καθαιρέθηκαν δύο διευθυντές δημόσιων οργανισμών, προσκείμενοι στον Ταραβάρι, ενώ η πλευρά Σέλα ζήτησε την απομάκρυνση από την κυβέρνηση των υπουργών Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και την αντικαταστάσή τους με άλλα στελέχη της ΑΑ.Τόσο το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι, όσο και το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» (SDSM) του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι φαίνεται πως υποστηρίζουν τον Σέλα και την πρότασή του για αντικατάσταση των δύο υπουργών που πρόσκεινται στον Ταραβάρι, οι οποίοι αρνήθηκαν να παραιτηθούν. Ωστόσο το υπουργικό συμβούλιο δεν μπορεί να καθαιρέσει υπουργούς παρά μόνο η Βουλή. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ταλάτ Τζαφέρι υποστηρίζεται από 64 βουλευτές (από τους 120 που αριθμεί το σύνολο του Σώματος). Η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» έχει οχτώ βουλευτές στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, εκ των οποίων οι έξι πρόσκεινται στον Σέλα και οι δύο στον Ταραβάρι.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το DUI θα υποβάλει εντός των ημερών πρόταση στη Βουλή για την καθαίρεση και αντικατάσταση των υπουργών Υγείας και Δημόσιας Διοίκησης, η οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα αποσπάσει την απαραίτητη πλειοψηφία 61 βουλευτών.

Η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» ήταν μέχρι πρότινος το δεύτερο σε δύναμη αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία (μετά το DUI του Αλί Αχμέτι). Πάντως, το τελευταίο διάστημα η δύναμή του έχει συρρικνωθεί αρκετά, ενώ μετά και την διαφαινόμενη διάσπασή του αναμένεται περαιτέρω μείωση της απήχησής του.

Σήμερα, δεύτερη δύναμη στο αλβανικό πολιτικό μπλοκ θεωρείται πως είναι ο νεοσύστατος αντιπολιτευόμενος συνασπισμός «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις Αλλαγές» τον οποίο αποτελούν τρία κόμματα με μεγαλύτερο το "BESA", αρχηγός του οποίου είναι ο δήμαρχος του Τετόβου Μπιλάλ Κασάμι. Ο συνασπισμός αυτός έχει και τη στήριξη του πρωθυπουργού του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι.

Από την πλευρά του, ο Αλί Αχμέτι του DUI διατηρεί πολλές καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος έχει έρθει σε σύγκρουση με τον Άλμπιν Κούρτι για μια σειρά ζητημάτων.

Οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία αποτελούν άνω του 25% του εκλογικού σώματος της χώρας και πάντονε ένα ή και περισσότερα αλβανικά κόμματα συμμετέχουν στις κυβερνήσεις συνασπισμού, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων ακόμη διεθνοτικών ισορροπιών.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
19 Φεβρουαρίου 2024
Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγου...
17 Φεβρουαρίου 2024
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελ...
14 Φεβρουαρίου 2024
Το Υπουργείο Εξωτερικών θέτει σε διαβούλευση τους βασικούς άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απ...
09 Φεβρουαρίου 2024
Περισσότερες από 70 διπλωματικές και προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό προγραμμάτισαν και υ...
19 Φεβρουαρίου 2024
Εδώ ο κόσµος καίγεται –καταλήψεις, αγροτικά, ομόφυλα ζευγάρια– κι εσύ ασχολείσαι με τον Μπελέρη», εί...
19 Φεβρουαρίου 2024
Στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ε...
17 Φεβρουαρίου 2024
Απ' όλες τις επαφές μου στα κοινωνικά δίκτυα με ντόπιους και μειονοτικούς Έλληνες -- και με τους ομο...
15 Φεβρουαρίου 2024
Η Διεθνής Επιτροπή Εθνολογικής Έρευνας (Δ.Ε.Ε.Ε), που συστάθηκε από την Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λον...