ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Σημαντική αύξηση επιχειρήσεων στα νότια της Αλβανίας

​Σημαντική αύξηση επιχειρήσεων στα νότια της Αλβανίας

Οι περιοχές της Αλβανίας υποφέρουν από άνιση ανάπτυξη, λόγω της συγκέντρωσης των επιχειρήσεων στην περιοχή μεταξύ Τιράνων-Δυρράχιου. Το 2022 σε ορισμένες όχι μικρές περιοχές, σημειώθηκε αύξηση των επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζομένους, κυρίως στην Νότια, ενώ στα Βόρεια σημειώθηκε πτώση.

Τα στοιχεία της INSTAT δείχνουν ότι, στην περιφέρεια Αυλώνας, ο αριθμός των επιχειρήσεων με περισσότερους από 50 εργαζομένους αυξήθηκε κατά 7,1%. Στη συνέχεια, μεγαλύτερη ανάπτυξη σε αυτή την κατηγορία σημειώθηκε στις περιφέρειες Αργυροκάστρου και Φιέρι με 7,1% και 5,9%, αντίστοιχα.

Οι επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζομένους αυξήθηκαν κατά 5,2% στο Δυρράχιο και στα Τίρανα σημειώθηκε αύξηση μόλις 3,1%.

Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη πτώση στις επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζομένους σημειώθηκε στην περιοχή Κουκσι. Ο φτωχότερος νομός της χώρας την τελευταία δεκαετία δεν επωφελήθηκε από την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας επιδεινώνοντας περαιτέρω τη κατάσταση με την υπόλοιπη χώρα.

Σε όλη τη χώρα, υπάρχουν 2109 επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 50 υπαλλήλους, εκ των οποίων πάνω από το 50% είναι συγκεντρωμένο στα Τίρανα. Αυτή η κατηγορία με τους περισσότερους απασχολούμενους αντιπροσωπεύει το 1,6% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων.

Οι υπόλοιπες, περίπου το 85,6% των επιχειρήσεων είναι μικρές με 1-4 εργαζόμενους. Αυτές οι επιχειρήσεις διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην οικονομία δημιουργώντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην περιφερειακή ανάπτυξη σε επίπεδο περιφέρειας ή δήμου.

Οι αλβανικές επιχειρήσεις (εξαιρουμένων των αγροτών) επικεντρώνονται κυρίως στην εμπορική δραστηριότητα και σε άλλες υπηρεσίες. Οι επιχειρήσεις της ομάδας «Παραγωγοί αγαθών» (Γεωργία, δασοκομία και αλιεία, βιομηχανία και κατασκευές) αντιπροσωπεύουν το 13,5% της συνολικής οικονομίας, όπου ο κλάδος της βιομηχανίας έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην οικονομία της χώρας, με 7,4% του αριθμού των ενεργών επιχειρήσεις.

Το 86,5% των ενεργών επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στην ομάδα «Παραγωγοί υπηρεσιών». Σε αυτήν την ομάδα επιχειρήσεων, το εμπόριο παίζει τον κύριο ρόλο σε ποσοστό 35% των ενεργών επιχειρήσεων. Το σύνολο των απασχολουμένων στο εμπόριο αντιπροσωπεύει το 19,1% του συνόλου των εργαζομένων.

Οι δημογραφικές εξελίξεις και η έλλειψη δεξιοτήτων έχουν γίνει η κύρια δυσκολία για τις επιχειρήσεις. Όμως το 2023, η πτώση της αξίας του ευρώ έβαλε λουκέτο σε ορισμένες από τις επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μόδας. Η μεγαλύτερη συρρίκνωση τον τελευταίο χρόνο συμβαίνει στην περιοχή της Κορυτσάς, της Σκόδρας και του Φιέρι.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...