ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Σερβία-Κόσοβο-ΕΕ: Περιοδεία Μ. Λάιτσακ σε Πρίστινα και Βελιγράδι για την εφαρμογή του γαλλογερμανικού σχεδίου

Σερβία-Κόσοβο-ΕΕ: Περιοδεία Μ. Λάιτσακ σε Πρίστινα και Βελιγράδι για την εφαρμογή του γαλλογερμανικού σχεδίου

Ο καθορισμός του οδικού χάρτη για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής (γαλλογερμανικής) πρότασης για το Κόσοβο αποτελεί στόχο της πολυήμερης περιοδείας σε Πρίστινα και Βελιγράδι, του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ. Η αποστολή έχει να κάνει επίσης με την προετοιμασία της επόμενης συνάντησης του Ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέμπ Μπορέλ με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου στην πόλη Αχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας. Κατά την συνάντηση, χθες, Πέμπτη, στην Πρίστινα, του Μίροσλαβ Λάιτσακ με το 'Αλμπιν Κούρτι εκφράστηκε η ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου εξέφρασε μάλιστα και την ετοιμότητα να υπογράψει στην Αχρίδα την σχετική συμφωνία.

Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ θα συνεχίσει και σήμερα τις συζητήσεις με πολιτικούς παράγοντες στην Πρίστινα ενώ από την Δευτέρα θα ξεκινήσει τις επαφές του στο Βελιγράδι με την σερβική πολιτική ηγεσία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία που θα ορίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. «Οι πολίτες της Σερβίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μου περνάει καν από το μυαλό να υπογράψω κάτι που θα αποτελεί συνθηκολόγηση της Σερβίας», διεμήνυσε ο Βούτσιτς. Ανέφερε δε ότι «η Σερβία δεν θα δώσει την συγκατάθεση της για την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ και δεν θα την αποδεχτεί σιωπηλά».

Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας δεν ζητάει από την Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου ορίζει ωστόσο ότι δεν θα αντιταχθεί στην ένταξή του στο ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Σεπτεμβρίου 2023
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο (Michael R. Pompeo) θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στ...
10 Σεπτεμβρίου 2023
Επέστρεψαν σήμερα από το Μαρακές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σώοι οι 108 επιβάτες της ειδι...
03 Αυγούστου 2023
Μετά από συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προστέθηκε ειδική ενότητα σ...
25 Ιουλίου 2023
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει γνωστό ότι οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να παράσχουν άδεια προκειμ...
01 Σεπτεμβρίου 2023
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Χιμάρα, για την άμεση απελευθέρωση του προφυλακισμένου δημάρχου Φρέν...
24 Αυγούστου 2023
Ανέκαθεν η Αριστερά τους Βορειοηπειρώτες και το Βορειοηπειρωτικό πρόβλημα τα αντιμετώπιζε με μια στά...
22 Αυγούστου 2023
Ανησυχία εκφράζεται στην Αθήνα ότι ο Φρέντι Μπελέρης, ο εκλεγμένος (αλλά χωρίς να του έχει επιτραπεί...
22 Αυγούστου 2023
Τέλος και για φέτος στα καλοκαιρινά πανηγύρια στον τόπο μας! Το ιδιαίτερό τους είναι ότι δεν γίνοντα...