ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Σερβία-Κόσοβο-ΕΕ: Περιοδεία Μ. Λάιτσακ σε Πρίστινα και Βελιγράδι για την εφαρμογή του γαλλογερμανικού σχεδίου

Σερβία-Κόσοβο-ΕΕ: Περιοδεία Μ. Λάιτσακ σε Πρίστινα και Βελιγράδι για την εφαρμογή του γαλλογερμανικού σχεδίου

Ο καθορισμός του οδικού χάρτη για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής (γαλλογερμανικής) πρότασης για το Κόσοβο αποτελεί στόχο της πολυήμερης περιοδείας σε Πρίστινα και Βελιγράδι, του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ. Η αποστολή έχει να κάνει επίσης με την προετοιμασία της επόμενης συνάντησης του Ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέμπ Μπορέλ με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου στην πόλη Αχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας. Κατά την συνάντηση, χθες, Πέμπτη, στην Πρίστινα, του Μίροσλαβ Λάιτσακ με το 'Αλμπιν Κούρτι εκφράστηκε η ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου εξέφρασε μάλιστα και την ετοιμότητα να υπογράψει στην Αχρίδα την σχετική συμφωνία.

Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ θα συνεχίσει και σήμερα τις συζητήσεις με πολιτικούς παράγοντες στην Πρίστινα ενώ από την Δευτέρα θα ξεκινήσει τις επαφές του στο Βελιγράδι με την σερβική πολιτική ηγεσία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία που θα ορίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. «Οι πολίτες της Σερβίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μου περνάει καν από το μυαλό να υπογράψω κάτι που θα αποτελεί συνθηκολόγηση της Σερβίας», διεμήνυσε ο Βούτσιτς. Ανέφερε δε ότι «η Σερβία δεν θα δώσει την συγκατάθεση της για την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ και δεν θα την αποδεχτεί σιωπηλά».

Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας δεν ζητάει από την Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου ορίζει ωστόσο ότι δεν θα αντιταχθεί στην ένταξή του στο ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...