ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός και οι τιμές των καυσίμων στην Αλβανία

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός και οι τιμές των καυσίμων στην Αλβανία

Ο πληθωρισμός τον Μάιο έφθασε σε ιστορικό υψηλό 6,7%, ενώ το ποσοστό για τα είδη διατροφής έφθασε σε διψήφιο αριθμό, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, δημιουργώντας προβλήματα στα αλβανικά νοικοκυριά που εξακολουθούν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Οι τιμές αυξάνονται εδώ και αρκετό καιρό, αλλά επιδεινώθηκαν περαιτέρω από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία αύξησε το κόστος των καυσίμων, της ενέργειας, των τροφίμων και των λιπασμάτων. Καθώς οι τιμές των καυσίμων έφτασαν επίσης στο ιστορικό υψηλό των 258 Λεκ (2,15 ευρώ) το λίτρο, είδη όπως το ψωμί, το μαγειρικό λάδι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν επίσης αυξηθεί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της INSTAT, τα προϊόντα του καλαθιού αυξήθηκαν σε τιμές με διψήφιο ποσοστό κατά τη διάρκεια του Μαΐου, σε σύγκριση με την αύξηση μόλις 1,8% το προηγούμενο έτος.

Κατά τη διάρκεια του Μαΐου, το κόστος των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, των δημόσιων και ιδιωτικών μεταφορών, αυξήθηκε κατά 21,7% και ακολούθησαν τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά κατά 11,4%. Τα ξενοδοχεία, οι καφετέριες και τα εστιατόρια αύξησαν τις τιμές κατά 5,3%, ενώ το αλκοόλ και τα τσιγάρα αυξήθηκαν κατά 5%.

Στον τομέα των τροφίμων, τα μαγειρικά έλαια και λίπη αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30% μέσα σε μόλις ένα μήνα, ακολουθούμενα από το ψωμί και τα δημητριακά κατά 18,6%, τα γαλακτοκομικά κατά 18,4%, τα γλυκά κατά 15%, τα λαχανικά κατά 13% και το κρέας κατά 7,8%. Αυτό οφείλεται στο αυξημένο κόστος παραγωγής και μεταφοράς και στη διαφαινόμενη παγκόσμια κρίση πείνας.

Ως μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, οι Αλβανοί λυγίζουν κάτω από το βάρος των αυξημένων τιμών. Με το ένα τρίτο να ζει προηγουμένως κάτω από το όριο της φτώχειας, χιλιάδες άλλοι κινδυνεύουν να περάσουν τα σύνορα και να αγωνίζονται να αγοράσουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Μια πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπίστωσε ότι η Αλβανία ήταν η δεύτερη χειρότερη στην περιοχή όσον αφορά την κυβερνητική υποστήριξη προς τους πολίτες κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας και της τρέχουσας κρίσης.

Μόλις το 0,3% του ΑΕΠ χρησιμοποιείται για τη στήριξη των πολιτών μέσω κοινωνικών παροχών, πακέτων αντιμετώπισης κρίσεων και άμεσων επιδοτήσεων. Η Σερβία ήταν πρώτη στην περιοχή με 2%.

Αυτό συμβαίνει παρόλο που, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2022, τα κρατικά ταμεία αυξήθηκαν σε αξία κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι, ως αποτέλεσμα της αύξησης των φόρων λόγω των υψηλότερων τιμών.

Ακόμα και η Τράπεζα της Αλβανίας προέτρεψε για περισσότερες επενδύσεις προς την κοινωνική βοήθεια. Ο διοικητής Gent Sejko δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι ευάλωτοι, ενώ παράλληλα να μειωθούν οι δαπάνες που δεν έχουν προτεραιότητα.

Ζήτησε δημοσιονομικές πολιτικές για τη στήριξη των ατόμων και των επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο από τον πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από πρόσθετα έσοδα από τις αυξήσεις των τιμών.

«Με τον τρόπο αυτό, η παρέμβαση θα είναι αποτελεσματική αλλά δεν θα βλάψει τους δείκτες του δημόσιου χρέους», είπε.


euractiv.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...