ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ράμα: Η Shell βρίσκεται στα πρόθυρα ανακάλυψης σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Αλβανία

Ράμα: Η Shell βρίσκεται στα πρόθυρα ανακάλυψης σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Αλβανία

Ο ολλανδικός ενεργειακός κολοσσός Shell βρίσκεται στα πρόθυρα ανακάλυψης σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Αλβανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα στους Ολλανδούς δημοσιογράφους τη Δευτέρα (4 Ιουλίου), σε μια εξέλιξη που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στην Αλβανία και το 2018 υπέγραψε αρκετές συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την εξερεύνηση περιοχών της χώρας για φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Υπήρξαν πολλά υποσχόμενα ευρήματα κατά τη διάρκεια των ετών, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου με σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι βρίσκονται στον νότο.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να μοιραστούμε με [το κοινό] μια σημαντική ανακάλυψη που έκανε η Shell στη χώρα μας. Προς το παρόν διστάζουν να μιλήσουν για αριθμούς, αλλά όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στο έδαφος», δήλωσε ο Ράμα.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αναμένει ότι η ανακάλυψη θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον της ενέργειας στην Ευρώπη.

«Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι μπορεί να βρισκόμαστε κοντά σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου και πετρελαίου στο υπέδαφος, η οποία θα επηρεάσει το μέλλον της χώρας μας, αλλά θα παίξει επίσης ρόλο στο ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης", πρόσθεσε ο Ράμα.

Από το 2018, η Shell έχει πραγματοποιήσει γεωγραφική έρευνα σε δύο περιοχές της νότιας Αλβανίας: το τεμάχιο 2, που βρίσκεται κοντά στο Μπεράτι, και το τεμάχιο 4, το οποίο περιλαμβάνει εκτάσεις της υπαίθρου και τμήματα του ποταμού Βιόσα.

Πλάνα που τραβήχτηκαν και συλλέχθηκαν από την Exit δείχνουν μηχανήματα, διαταραγμένες εκτάσεις γης και σκουπίδια που έχουν απομείνει από δραστηριότητες που σχετίζονται με την έρευνα στο Kelcyre και το Permet, πόλεις που βρίσκονται στον ποταμό.

Η έρευνα προκάλεσε ανησυχίες στους κατοίκους της περιοχής και στους περιβαλλοντολόγους, με αποτέλεσμα εκπρόσωπος της Shell να εκδώσει δήλωση στην οποία ανέφερε ότι δεν θα προβεί σε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στον ποταμό Βιόσα, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της τρέχουσας έρευνας.

Ο ποταμός Βιόσα, ο τελευταίος άγριος ποταμός της Ευρώπης, βρίσκεται επί του παρόντος στο επίκεντρο μιας διεθνούς εκστρατείας για τον χαρακτηρισμό του ως Εθνικού Πάρκου, προστατεύοντάς τον έτσι από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και έρευνες πετρελαίου.

Πρόσφατα, η αλβανική κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη διεθνή εταιρεία Patagonia για την ανάπτυξη του Εθνικού Πάρκου Βιόσα, καθώς ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δεσμεύτηκε ότι θα απαγορευτεί κάθε οικονομική δραστηριότητα που επηρεάζει τον ποταμό.

Όταν ρωτήθηκαν τι αντίκτυπο θα έχει ο χαρακτηρισμός του Εθνικού Πάρκου και η απαγόρευση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή στη σύμβαση της Shell για το 2018, αναφέρθηκαν στην προηγούμενη δήλωσή τους: «Ο ποταμός Βιόσα είναι μια φυσική περιοχή ιδιαίτερης σημασίας. Δεν θα πραγματοποιήσουμε ποτέ γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην κοιλάδα Βιόσα».


euractiv.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

22 Μάι 2023
Μεγαλύτερη διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, υψηλότερα ποσοστά σε ΚΚΕ και ΜέΡα25 και χαμηλότερα για ...
20 Μάι 2023
Ιστορική μέρα η σημερινή για την ομογένεια καθώς για πρώτη φορά Έλληνες του εξωτερικού συμμετέχουν ω...
19 Μάι 2023
Την Παρασκευή, 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Αρχιεπισκοπικό Να...
11 Μάι 2023
Το Σάββατο 20 Μαΐου θα προσέλθουν στις κάλπες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού για να ασκή...
03 Ιουνίου 2023
Την 30ετή ιστορία της Οργάνωσης της Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» φρόντισε να καταγράψει ένα από τ...
03 Ιουνίου 2023
To τρίγωνο των Βαλκανίων και η «φωλιά του δράκου»Τα βίαια επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο ήρθαν να μας υ...
29 Μάι 2023
Μετά τη συνάντησή της, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τον Ελληνα υπουργό Νίκο Δένδια, στο περιθώριο τ...
26 Μάι 2023
Εύχομαι να διαψευσθώ. Με τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανία...