ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη: Η Αλβανία δεν είναι Σιβηρία, μάθετε στην Ελλάδα να σέβεστε τη Δικαιοσύνη

Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη: Η Αλβανία δεν είναι Σιβηρία, μάθετε στην Ελλάδα να σέβεστε τη Δικαιοσύνη

Φανερά ενοχλημένος με ερώτηση εκπροσώπου της κοινωνίας των πολιτών από την Ελλάδα για την υπόθεση Φρέντι Μπελέρι, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

«Η Αλβανία δεν είναι Σιβηρία», απάντησε ο Έντι Ράμα, επισημαίνοντας σχετικά με την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, ότι είναι «ζήτημα της δικαιοσύνης σε μια κυρίαρχη χώρα». Ο Αλβανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ΕΕ έχει επαινέσει τη χώρα του για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι «κανείς στην Αλβανία δεν είναι υπεράνω του νόμου, είτε είναι πλούσιος, είτε είναι φτωχός, είτε είναι πολιτικός ή απλός πολίτης, είτε είναι Αλβανός ή Έλληνας υπήκοος». Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε ότι η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα δώσει στο τέλος την απάντηση, η οποία θα πρέπει να γίνει σεβαστή. Σημείωσε, τέλος, ότι δεν θα πρέπει να μεταφέρεται το «βαλκανικό τραύμα» στις Βρυξέλλες.

Η δήλωση του Έντι Ράμα έγινε στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με την κοινωνία των πολιτών, παρουσία του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου και της Αντιπροέδρου της Επιτροπής για τις ευρωπαϊκές αξίες και τη διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα.

Ο διάλογος Ράμα - Ιωαννίδη

Ιωαννίδης:[..] Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο ένα χρηματοδοτικό μέσο. Είναι θεσμικό όργανο και ανέφεραν κάτι τέτοιο και οι δύο πρωθυπουργοί. Θα ήθελα να αναφέρω ένα θέμα που σχετίζεται με αυτό και έχει να κάνει με τον δήμαρχο Χιμάρας κ. Μπελέρη.
Ο κ. Μπελέρης συνελήφθη 2 μέρες πριν τις εκλογές στην Αλβανία, κατηγορήθηκε για διαφθορά έναντι 360 ευρώ και φυλακίστηκε για 160 ημέρες και δεν του δόθηκε να ορκιστεί ως δήμαρχος Χιμάρας. Δεν θα σχολιάσω τις αποφάσεις αυτής της χώρας, αλλά ένας βασικός μάρτυρας παραδέχτηκε ότι δωροδοκήθηκε. Αν αυτό είχε συμβεί σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτές οι κατηγορίες θα είχαν απορριφθεί μέχρι τώρα και δεν θα κρατούνταν κάποιος για 9 μήνες στη φυλακή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, η οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών στην Αλβανία, οι μειονοτικές οργανώσεις και η αντιπολίτευση στην Αλβανία, καταδίκασαν αυτή την παραβίαση της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν επιτρέπεται να ορκιστεί και είναι εκλεγμένος δήμαρχος, μιλάω για λαϊκή κυριαρχία

Έντι Ράμα: Είμαι υποχρεωμένος να αντιδράσω στην παρέμβαση του Έλληνα συναδέλφου μου, ο οποίος έκανε την Αλβανία να μοιάζει σαν να είναι Σιβηρία και ότι κάποιος κρατείται όμηρος από ένα σκληρό και αιματηρό καθεστώς μόνο και μόνο επειδή είναι Έλληνας πολίτης. Αυτό θα πρέπει να είναι ένας λόγος για να ειδοποιήσουμε τον κόσμο ότι η Αλβανία δεν είναι Αλβανία, αλλά Σιβηρία.

Πρέπει να απαντήσω πολύ απλά. Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος είναι τελείως παραληρηματικός, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και αν υπήρχε λίγη αλήθεια σε όλη αυτή την έκρηξη, πιστεύετε ότι αυτή η πόλη (Βρυξέλλες) θα είχε σωπάσει και δεν θα έλεγε τίποτα; Δεν θα υπήρχε ούτε μια λέξη, ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ούτε από τα άλλα κράτη μέλη;

Αυτό ακριβώς είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης σε μια κυρίαρχη χώρα όπου η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη ήταν η πιο επαινετική μεταρρύθμιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου πρόσφατα κανείς στην Αλβανία δεν είναι υπεράνω του νόμου, είτε είναι πλούσιος είτε φτωχός, είτε είναι πολιτικός ή ένας απλός πολίτης, είτε Αλβανός είτε Έλληνας, και δεν υπάρχει λόγος να φέρουμε όλο αυτό το βαλκανικό δράμα και το τραύμα στις Βρυξέλλες γιατί ακούγεται πολύ, πολύ μακριά από αυτό που κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό που είναι.

Πρέπει να εγγυηθώ στον Έλληνα συνάδελφό μου και σε κάθε ομοϊδεάτη Έλληνα ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αυτό είναι απλώς θέμα δικαιοσύνης και η δικαιοσύνη θα δώσει την απάντηση, τελικά. Μάθετε να σέβεστε τη δικαιοσύνη στη χώρα σας και σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού ημισφαιρίου.


Ευχαριστώ πολύ.


ΑΠΕ-ΜΠΕ και himara.gr



Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...