Έξι ενώσεις δημοσιογράφων των Δυτικών Βαλκανίων, που εκπροσωπούν περισσότερους από 8200 δημοσιογράφους, απευθύνθηκαν στον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ Ολιβερ Βάρχελι, στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση ελευθερίας των ΜΜΕ στην Αλβανία.
Κάτω από την ομπρέλα του Δικτύου «SafeJournalist», θέτουν δύο βασικά ζητήματα και ζητούν αντιδράσεις, υποστήριξη και βοήθεια για τη διαφύλαξη της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αναπόσπαστα μέρη των κριτηρίων ένταξης της χώρας στην ΕΕ.
«Η Αλβανία πρέπει να διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ελευθερίας της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης», γράφει η επιστολή, που υπογράφεται από την Ένωση Δημοσιογράφων Βοσνίας Ερζεγοβίνης, το Συνδικάτο των Μέσων Μαυροβουνίου, την Κροατική Ένωση Δημοσιογράφων, την Ένωση Δημοσιογράφων του Κοσσυφοπεδίου, την Ένωση Δημοσιογράφων της Βόρειας Μακεδονίας, και την Ανεξάρτητη Ένωση Δημοσιογράφων της Σερβίας.
Η πρώτη ανησυχία αφορά την καθυστερημένη εκλογή του Γενικού Διευθυντή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (Radio Televizioni Shqiptar- RTSH) για πάνω από επτά μήνες. «Εκφράζουμε την ανησυχία μας, ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αιτιολόγηση για την καθυστέρηση στην εκλογή νέου Γενικού Διευθυντή, ο ρόλος του οποίου είναι καθοριστικός για την απόδοση του RTSH ως το μοναδικό δημόσιο μέσο ενημέρωσης στην Αλβανία», αναφέρεται στην επιστολή.
Οι οργανώσεις εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις προτάσεις του μεταβατικού διευθυντή για αλλαγή της οργανωτικής δομής πέρα από τις αρμοδιότητές του. Αυτό, θεωρούν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενδεχόμενη κατάχρηση εξουσίας, η οποία θα μπορούσε «να επηρεάσει τη συνολική ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Αλβανία».
Το δεύτερο ζήτημα, που τίθεται είναι η δημιουργία ενός νέου Οργανισμού για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την Πληροφόρηση που θα συγκεντρώνει όλη την κυβερνητική επικοινωνία, θα παρακολουθεί τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη και θα καθοδηγείται από τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Στην επιστολή, το «SafeJournalist» εξέφρασαν ανησυχίες ότι αυτό θα κλείσει την πόρτα σε δημοσιογράφους, ειδικά ερευνητικούς ή επικριτικούς, εμποδίζοντας περαιτέρω την ελευθερία των Μέσων.
Αυτά τα ζητήματα έχουν τεθεί στο πλαίσιο μιας νομοθεσίας, που εκκρεμεί αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο. Το «πακέτο κατά της δυσφήμησης» είναι ένα σύνολο διατάξεων που θα θέσουν όλα τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης υπό την άμεση επίβλεψη της Αρχής Οπτικοακουστικών Μέσων που έχει οριστεί από την κυβέρνηση.
Η οντότητα αυτή θα έχει τη δύναμη να επιβάλλει σημαντικά πρόστιμα, να διατάξει ανακλήσεις και να παρεμβαίνει εναντίον οποιωνδήποτε μέσων ενημέρωσης θεωρεί ότι έχουν παραβιάσει τους κανόνες περί ψεύτικων ειδήσεων και δυσφήμισης.
Το αλβανικό κοινοβούλιο διόρισε πρόσφατα τον πρώην επικεφαλής επικοινωνίας του Ράμα για να επιβλέπει το διοικητικό συμβούλιο, παρά τις εκκλήσεις της αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Τίρανα και των οργανισμών ΜΜΕ να διασφαλίσουν ότι η οντότητα παραμένει ανεξάρτητη.
Το «πακέτο κατά της συκοφαντικής δυσφήμισης» ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και στη συνέχεια ασκήθηκε βέτο από τον πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα. Τώρα που επέστρεψε στο κοινοβούλιο, απαιτείται απλή πλειοψηφία για να γίνει νόμος
με πληροφορίες από το euractiv.gr