ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 17 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο Βούτσιτς

Προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 17 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε σήμερα την διάλυση της βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 17 Δεκεμβρίου, με στόχο την εδραίωση της εξουσίας του, καθώς αναζητεί τρόπους εξομάλυνσης των σχέσεων της Σερβίας με το Κόσοβο, εκ των βασικών προϋποθέσεων για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών θα συμπέσει με τις ψηφοφορίες των δημοτικών εκλογών σε 65 δήμους της χώρας, ανάμεσά τους και το Βελιγράδι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και η απουσία μέχρι τότε του κοινοβουλίου θα επιτρέψουν στον Βούτσιτς να κερδίσει χρόνο, καθυστερώντας τις αποφάσεις σχετικά με τις σχέσεις της Σερβίας με το Κόσοβο, το οποίο το Βελιγράδι εξακολουθεί να θεωρεί νότια επαρχία της χώρας.

«Ζούμε σε καιρούς κατά τους οποίους είναι αναγκαίο για όλους μας να είμαστε ενωμένοι στον αγώνα για τα ζωτικά συμφέροντα της Σερβίας, κατά τους οποίους θα υποστούμε ποικίλες πιέσεις, τόσο εξαιτίας της θέσης μας για το Κόσοβο, όσο και εξαιτίας άλλων περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας αφού υπέγραψε το διάταγμα για την διάλυση της Βουλής.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στο Βελιγράδι χθες, Τρίτη, ότι τόσο η Σερβία όσο και το Κόσοβο πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, έπειτα και από τα πρόσφατα βίαια επεισόδια, εάν θέλουν να ενταχθούν στην Ενωση.

Η Σερβία θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, να εξαρθρώσει την διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, να βελτιώσει την λειτουργία της δικαιοσύνης, το επιχειρηματικό κλίμα και τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχολιαστές δηλώνουν ότι η κίνηση του Βούτσιτς έχει επίσης ως στόχο την αναμόρφωση του κόμματός του, του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και την συσπείρωση στις τάξεις του. Το κυβερνών κόμμα επλήγη από τις δύο ένοπλες πολύνεκρες επιθέσεις τον περασμένο Μάιο, που προκάλεσαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Stata, η υπό το SNS συμμαχία εξασφαλίζει το 44% των ψήφων και θα αναγκαζόταν να αναζητήσει συμμάχους για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο 250μελές κοινοβούλιο.

Το κεντρώο μπλοκ της αντιπολίτευσης Κατά της Βίας, όπου συμμετέχουν η αριστερά, οικολογικά και κεντρώα κόμματα, συγκεντρώνει το 38% των ψήφων.

Τα εθνικιστικά και φιλορωσικά κόμματα αναμένεται να συγκεντρώσουν από κοινού περί το 11% των ψήφων.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που εξασφάλισε τον περασμένο χρόνο την δεύτερη προεδρική του θητεία, παραιτήθηκε τον Μάιο από την ηγεσία του SNS, αλλά διατηρεί ισχυρή επιρροή επί του κόμματος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον Βούτσιτς, το SNS και τους συμμάχους του για αυταρχισμό, καταστολή της ελευθερίας του Τύπου, εκλογική νοθεία, βία κατά των πολιτικών αντιπάλων, διαφθορά και δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα.

Μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την διάλυση της βουλής, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι αυτό που έχει σημασία για την Σερβία είναι «να διαφυλάξουμε την ειρήνη, την σταθερότητα και την εσωτερική συνοχή και να επιδείξουμε δημοκρατία». «Αυτή η εκστρατεία αποτελεί ευκαιρία για την παρουσίαση διαφορετικών ιδεών, προγραμμάτων και πολιτικών..., τα οποία όμως δεν πρέπει ποτέ να απειλήσουν τα ζωτικά συμφέροντα της Σερβίας».


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...