ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

«Πλούσια» πηγή φυσικού αερίου στο Δελβινάκι !

«Πλούσια» πηγή φυσικού αερίου στο Δελβινάκι !

Πάνω από 2,5 τρις κυβικά εκτιμάται η δυναμικότητα του κοιτάσματος

Η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να ξεκινήσει από την Ήπειρο την προεργασία για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου έχει την εξήγησή του: Μελέτη που έχει γίνει πριν αρκετά χρόνια έχει υπολογίσει τα δυνητικά κοιτάσματα σε 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου, τα οποία μάλιστα μπορούν να αντληθούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, στο γνωστό δημοσιογράφο Λάμπρο Καλλαρύτη, ο ομότιμος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά Αντώνης Φώσκολος.

Ο κ. Φώσκολος χαρακτήρισε «ευχάριστη εξέλιξη» τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την έναρξη των ερευνών από την Ήπειρο, καθώς όπως εξήγησε κοντά στο Δελβινάκι έχει εντοπιστεί κοίτασμα φυσικού αερίου δυναμικότητας 2,5 τρις m3, αλλά και υδρογονανθράκων, εκτιμώμενης ποσότητας 60 εκατομμυρίων βαρελιών!

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή, το κοίτασμα μπορεί να αξιοποιηθεί σε τρία χρόνια από σήμερα και το 2025 δύναται να συνδεθεί με τον αγωγό East Med, ο οποίος όπως όλα δείχνουν -και μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία-, μπαίνει και πάλι σε προτεραιότητα από τις χώρες που ενδιαφέρονται άμεσα για αυτόν, όπως η Ιταλία, ενώ φαίνεται ότι αλλαγή στάσης άρχισαν να δείχνουν οι Αμερικανοί, καθώς -όπως ανέφερε ο κ. Φώσκολος- τώρα αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να εφοδιάσουν όλη την Ευρώπη με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Άρχισαν οι προεργασίες

Οι επισημάνσεις του Ομότιμου Καθηγητή, έρχονται να συμπληρώσουν τις πληροφορίες που υπάρχουν ότι η Energean, η οποία έχει αναλάβει το σύνολο των ερευνών στο Νομό Ιωαννίνων για την ανεύρεση κοιτασμάτων, τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει τις προκαταρκτικές διαδικασίες και συναντήσεις με τοπικούς φορείς, ώστε να περάσει στο πρακτικό και πιο ουσιαστικό μέρος των ερευνών.

Όπως γίνεται αντιληπτό η Ήπειρος -και ειδικά ο νομός Ιωαννίνων- αποκτά κομβικό ρόλο στο νέο τοπίο της ενέργειας που αρχίζει να διαμορφώνεται μετά τις εξελίξεις με τη Ρωσία και τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν είναι όμως μόνο τα δυνητικά αξιοποιήσιμα κοιτάσματα που δημιουργούν τα νέα δεδομένα. Είναι και ο αγωγός East Med, o οποίος όπως είπε ο κ. Φώσκολος όλα δείχνουν ότι δεν θα αργήσει να κατασκευαστεί αφού τώρα έχει το «πράσινο φως» από την Ιταλία που είναι άμεσα ενδιαφερόμενη, αλλά και την Αμερική. «Θα γίνει Ανάσταση στην Ευρώπη, με τα Ελληνικά κοιτάσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ο οποίος έδωσε και άλλες πληροφορίες.

Σύμφωνα με όσα είπε, ο αγωγός East Med περνάει σχετικά κοντά στα κοιτάσματα της περιοχής Δελβινακίου και με την κατασκευή του προβλέπεται να «παραλαμβάνει» περίπου 10 δις κυβικά φυσικού αερίου από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, και άλλα 10 περίπου δις από δύο άλλα κοιτάσματα για τα οποία επίσης υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για αποθέματα 2,5 τρις m3 δυτικά της Κέρκυρας και τα οποία φέρουν την ονομασία Πύρρος και Αχιλλέας.

Διπλό «κέρδος»

Το κέρδος για την Ήπειρο θα είναι διπλό: Αφενός θα υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης φθηνού φυσικού αερίου στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ηπείρου και αφετέρου θα έχει οικονομικά οφέλη από την διάθεσή του σε άλλες περιοχές και χώρες. Μάλιστα κατά τον κ. Φώσκολο η τιμή θα είναι κατά πολύ φθηνότερη και ως προς το φυσικό αέριο που αγοράζεται από τη Ρωσία, αλλά και από το υγροποιημένο που προμηθεύεται η Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες από την Αμερική και από άλλες αγορές.

Ο Ομ. Καθηγητής στην ίδια συνέντευξή του, εκτιμά ότι το μέγεθος των ελληνικών κοιτασμάτων είναι μεγαλύτερο από τις επίσημες εκτιμήσεις, επικαλούμενος τις δικές του εκτιμήσεις από την επιστημονική ανάγνωση των μέχρι τώρα ερευνών που αποτυπώνουν τους στόχους και τα γεωλογικά δεδομένα. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτά έχουν ομοιότητες με τις άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου στις οποίες έχουν βρεθεί μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, όπως π.χ. στην Αίγυπτο. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς του η Ελλάδα διαθέτει περισσότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το οποίο ανεβάζει σε άνω των 20 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και αρκετά δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Σε Άρτα - Πρέβεζα Ενδιαφέρον έχουν όμως οι εκτιμήσεις του κ. Φώσκολου και για τα κοιτάσματα πετρελαίου σε περιοχές της Δυτικής - Βορειοδυτικής Ελλάδος. Μεταξύ άλλων είπε ότι σε Άρτα- Πρέβεζα υπάρχουν μεγάλα αποθέματα, εκφράζοντας την απορία γιατί δεν θέλουν να κάνουν γεωτρήσεις. Μεγάλα αποθέματα, με σημερινό οικονομικό όφελος 100 περίπου δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπάρχουν Δυτικά των Παξών- Αντιπαξών, ενώ τα αποθέματα στον Πατραϊκό εκτίμησε ότι ανέρχονται σε 250 εκ. βαρέλια.
Τέλος, σημείωσε ότι τόσο κατά τη διάρκεια των ερευνών, όσο και στη συνέχεια στο στάδιο της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, υψηλά αμειβόμενων.

Άρση εμποδίων…

Η εξόρυξη των κοιτασμάτων βέβαια- ακόμη και να εντοπιστούν- χρειάζεται χρόνο, αλλά και αποφασιστικότητα και στήριξη από την Πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να μην «μπλοκάρουν» από μικρές μειοψηφίες οι οποίες προβάλλουν προσκόμματα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι προσχηματικά. Για να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, η Κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θα διευκολύνονται και θα επιταχυνθούν οι γεωλογικές έρευνες, ώστε να μη χαθεί χρόνος για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, που πλέον αποτελούν εθνικό στόχο μετά τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της Ρωσίας.


proinoslogos.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

02 Δεκεμβρίου 2024
Την πρώτη «Ημέρα Καριέρας» στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας διοργανώνει ...
26 Νοεμβρίου 2024
Την στήριξη του στον Ελληνοαμερικανό πολιτειακό αξιωματούχο Τζίμι Πατρώνη στις ειδικές εκλογές που θ...
17 Νοεμβρίου 2024
Λαμπρό κεφάλαιο του Ελληνισμού, με καθοριστική συμβολή στη φιλία και τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδα...
16 Νοεμβρίου 2024
Τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Αργεντινής διαπίστωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της ...
03 Οκτωβρίου 2024
Ουδόλως απλό ζήτημα η ανακοίνωσις του Πρωθυπουργού της Aλβανίας Έντι Ράμα ότι προτίθεται να δημιουργ...
26 Σεπτεμβρίου 2024
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στα Τίρανα προσελκύει νέους απ' όλη την Αλβανία. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσ...
15 Σεπτεμβρίου 2024
Για την ιστορία της Χιμάρας γνωρίζω μεν αρκετά, αλλά έχω την άποψη ότι η Χιμάρα του σήμερα δεν είναι...
13 Σεπτεμβρίου 2024
«…Η Αλβανική Κυβέρνησις συλλαμβάνει την επομένην της σχολικής απεργίας ως υποκινητάς δήθεν αυτής, πλ...