ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Παρουσία του ΥΦΥΠΕΞ Α. Κατσανιώτη πραγματοποιήθηκαν οι τελετές Μνήμης των Ελλήνων Πεσόντων στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες

Παρουσία του ΥΦΥΠΕΞ Α. Κατσανιώτη πραγματοποιήθηκαν οι τελετές Μνήμης των Ελλήνων Πεσόντων στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες

Ο κ. Κατσανιώτης συμμετείχε στις επίσημες τελετές μνήμης προς τιμήν των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο (1940-1941), στο στρατιωτικό κοιμητήριο Κλεισούρας και στο ιστορικό στρατιωτικό κοιμητήριο Βουλιαρατών, απευθύνοντας χαιρετισμό και καταθέτοντας στεφάνι εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο κ. Κατσανιώτης μιλώντας στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες τόνισε μεταξύ άλλων τη βαθιά συγκίνησή του, καθώς όπως είπε: «για πρώτη φορά προσκυνώ στα χώματα που βάφτηκαν με αίμα Ελλήνων ηρώων» ενώ πρόσθεσε: «Στα ιερά χώματα αυτής της Γης αναπαύονται οι ήρωες του 1940. Οι τάφοι τους αποτελούν σύμβολο ηρωισμού και ελπίδας. Σύμβολο έμπνευσης και παραδειγματισμού. Σε αυτούς τους τάφους, σε αυτούς τους ήρωες κλίνουμε ευλαβικά γόνυ ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών για την προσφορά και θυσία τους. Σήμερα και Πάντα». Απευθυνόμενος δε στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα υπογράμμισε «Η ιστορία σας έταξε να ζείτε πέραν των ελληνικών συνόρων, στους Βουλιαράτες. Όμως η γεωγραφική διάσταση δεν αποτελεί εμπόδιο στη διατήρηση ούτε της ελληνικότητας, ούτε της ορθόδοξης πίστης σας, ούτε της ταυτότητάς σας. Κρατήστε τις ζωντανές στην καρδιά σας. Ως Ελληνική Πολιτεία σας ευγνωμονούμε!». Παράλληλα, ευχαρίστησε τις αλβανικές αρχές για τη συνδρομή τους στον εντοπισμό και στην ταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων. «Αποτελεί χρέος όλων μας η αξιοπρεπής ανάπαυσή τους. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε για να τους εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη θυσία τους» τόνισε.

Οι τελετές διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την αλβανική πλευρά, όπως προβλέπεται από τη διμερή Διακρατική Συμφωνία Συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας σχετικά με «την αναζήτηση, την εκταφή, τον προσδιορισμό της ταυτότητας και τον ενταφιασμό των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου του 1940-1941 και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους».

Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη στο ιστορικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών(Βουλιαράτες Αλβανία) 28.10.2021

Σεβασμιώτατε,

Σεβαστοί πατέρες,

Πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Επιτρέψτε μου να αρχίσω αυτή την ομιλία εκφράζοντας τα ανάμεικτα συναισθήματα που με διακατέχουν:

Αισθήματα χαράς γιατί βρίσκομαι ανάμεσά σας αλλά και αισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας γιατί πρώτη φορά βρίσκομαι στα χώματα που βάφτηκαν με το αίμα των προγόνων μας. Των ηρώων μας που έπεσαν μαχόμενοι πριν 81 χρόνια υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ την ιερή αυτή ώρα την Ελληνική Κυβέρνηση, ως υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, και να βρίσκομαι ανάμεσα σε εσάς που κρατάτε τη σημαία της Ελλάδας ψηλά.

Γνωρίζουμε όλοι την εξέλιξη των γεγονότων το πρωινό της Δευτέρας 28ης Οκτωβρίου 1940. Ένα πρωινό που έμεινε και θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις σελίδες της ιστορίας.

Θα μείνει στην ιστορία για το «ΟΧΙ» με το οποίο ο Ιωάννης Μεταξάς, εκφράζοντας τα αισθήματα πατριωτισμού όλων των Ελλήνων, απάντησε στο τελεσίγραφο που του επέδωσε ο Ιταλός Πρέσβης Γκράτσι.

Εκείνο το «ΟΧΙ» λίγες ώρες αργότερα μετατρεπόταν σε ενθουσιώδη λαϊκό παλμό ενός πλήθους που έπαιρνε, για μια ακόμα φορά, στα χέρια τα άρματα για να υπερασπιστεί τις πανανθρώπινες αξίες της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης.

Εκείνο το «ΟΧΙ» έγινε παράδειγμα αναφοράς στην παγκόσμια ιστορία. Έγινε παράδειγμα ενότητας ενός λαού που δεν λύγισε από την υπεροχή του εχθρού.

Αντιθέτως πήρε δύναμη γνωρίζοντας πως καμία αριθμητική και στρατιωτική υπεροχή δεν συγκρίνεται με τη δύναμη της ψυχής και της καρδιάς των Ελλήνων.

Η 28η Οκτωβρίου της φετινής χρονιάς αποκτά μια ξεχωριστή βαρύτητα για την Ελλάδα, καθώς συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ελλάδας κατά του Οθωμανικού ζυγού.

Η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου είναι ημερομηνίες εθνικά σύμβολα για όλους τους Έλληνες.

Ημερομηνίες σταθμοί που παραπέμπουν αυτομάτως σε ιστορικά γεγονότα, τα οποία μας δίνουν την ευκαιρία να στοχαστούμε πάνω σε μια έννοια πολύ σημαντική: Την έννοια της Μνήμης και δη της ιστορικής Μνήμης η οποία εξυφαίνει την Ιστορία.

Η Μνήμη βοηθά να κρατάμε την ανάμνηση προσώπων και ιστορικών στιγμών ζωντανή.

Με τη Μνήμη τιμούμε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για ένα ύψιστο ιδανικό:

Την ελευθερία της πατρίδας.

Η Μνήμη διατηρεί επίκαιρο τον ηρωισμό, ζωντανή τη θυσία, άσβεστη τη φλόγα της γενναιότητας των παιδιών εκείνων που κράτησαν την Ελλάδα όρθια σε στιγμές εκτάκτως δύσκολες. Η συλλογική Μνήμη κρατά τους κρίκους της αλυσίδας του παρόντος με το παρελθόν στέρεους, καθώς δεν επιτρέπει τη διάσπαση ή την επιλεκτική περιγραφή στιγμών και καταστάσεων.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης επιθυμώ να ευχαριστήσω την Αλβανία για τη συνδρομή της στον εντοπισμό και στην ταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων.

Η τιμή στη Μνήμη τους και η αξιοπρεπής ανάπαυσή τους είναι υποχρέωση όλων μας.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Η ιστορία σας έταξε να ζείτε πέραν των ελληνικών συνόρων, στους Βουλιαράτες. Όμως η γεωγραφική διάσταση δεν αποτελεί εμπόδιο στη διατήρηση ούτε της ελληνικότητας, ούτε της ορθόδοξης πίστης σας, ούτε της ταυτότητάς σας. Κρατήστε τα ζωντανά στην καρδιά σας. Ως Ελληνική Πολιτεία σας ευγνωμονούμε!

Τα χώματα που ζείτε είναι ποτισμένα από το αίμα ηρώων και αγωνιστών!

Τους τιμούμε και τους ευγνωμονούμε για τη θυσία τους!

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!


Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη σε Κλεισούρα 28.10.2021

Σεβασμιώτατε,

Σεβαστοί πατέρες,

Πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου,

Αγαπητοί Συμπατριώτες

Βρίσκομαι μαζί σας ανήμερα της ένδοξης 28ης Οκτωβρίου,

ημέρας με μεγάλο συμβολισμό για την σύγχρονη Ελληνική ιστορία, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη από ένδοξες σελίδες.

Ιδιαιτέρως αυτή τη χρονιά είχαμε την ευκαιρία να ανατρέξουμε, να διδαχτούμε, να προβληματιστούμε και να υπερηφανευτούμε.

Να υπερηφανευτούμε για την ιστορία μας καθώς συμπληρώθηκαν διακόσια χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821.

Αυτοί οι αγώνες και αυτοί οι ήρωες ενέπνευσαν και τους Έλληνες το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940 όταν για μια ακόμα φορά απάντησαν καταφατικά στο κάλεσμα της ιστορίας.

Δεν έκαναν πίσω, δεν δείλιασαν, δεν κάμφθηκαν από την υπεροχή του εχθρού.

Στα ιερά χώματα αυτής της Γης αναπαύονται οι ήρωες του 1940. Οι τάφοι τους αποτελούν σύμβολο ηρωισμού και ελπίδας.

Σύμβολο έμπνευσης και παραδειγματισμού. Σε αυτούς τους τάφους, σε αυτούς τους ήρωες κλίνουμε ευλαβικά γόνυ ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών για την προσφορά και θυσία τους. Σήμερα και Πάντα!

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης επιθυμώ να ευχαριστήσω την Αλβανία για τη συνδρομή της στον εντοπισμό και στην ταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων.

Αποτελεί χρέος όλων μας η αξιοπρεπής ανάπαυσή τους. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε για να τους εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη θυσία τους.

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Τιμώντας την 28η Οκτωβρίου στα χώματα που γράφτηκε το έπος του 1940 δεν τιμούμε μόνο τους ηρωικούς νεκρούς!

Τιμούμε και εσάς που φυλάσσετε αυτή την ένδοξη σελίδα της ελληνικής ιστορίας και σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας γι' αυτή σας την προσφορά.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...