ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Παρουσία του ΥΦΥΠΕΞ Α. Κατσανιώτη πραγματοποιήθηκαν οι τελετές Μνήμης των Ελλήνων Πεσόντων στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες

Παρουσία του ΥΦΥΠΕΞ Α. Κατσανιώτη πραγματοποιήθηκαν οι τελετές Μνήμης των Ελλήνων Πεσόντων στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες

Ο κ. Κατσανιώτης συμμετείχε στις επίσημες τελετές μνήμης προς τιμήν των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο (1940-1941), στο στρατιωτικό κοιμητήριο Κλεισούρας και στο ιστορικό στρατιωτικό κοιμητήριο Βουλιαρατών, απευθύνοντας χαιρετισμό και καταθέτοντας στεφάνι εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο κ. Κατσανιώτης μιλώντας στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες τόνισε μεταξύ άλλων τη βαθιά συγκίνησή του, καθώς όπως είπε: «για πρώτη φορά προσκυνώ στα χώματα που βάφτηκαν με αίμα Ελλήνων ηρώων» ενώ πρόσθεσε: «Στα ιερά χώματα αυτής της Γης αναπαύονται οι ήρωες του 1940. Οι τάφοι τους αποτελούν σύμβολο ηρωισμού και ελπίδας. Σύμβολο έμπνευσης και παραδειγματισμού. Σε αυτούς τους τάφους, σε αυτούς τους ήρωες κλίνουμε ευλαβικά γόνυ ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών για την προσφορά και θυσία τους. Σήμερα και Πάντα». Απευθυνόμενος δε στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα υπογράμμισε «Η ιστορία σας έταξε να ζείτε πέραν των ελληνικών συνόρων, στους Βουλιαράτες. Όμως η γεωγραφική διάσταση δεν αποτελεί εμπόδιο στη διατήρηση ούτε της ελληνικότητας, ούτε της ορθόδοξης πίστης σας, ούτε της ταυτότητάς σας. Κρατήστε τις ζωντανές στην καρδιά σας. Ως Ελληνική Πολιτεία σας ευγνωμονούμε!». Παράλληλα, ευχαρίστησε τις αλβανικές αρχές για τη συνδρομή τους στον εντοπισμό και στην ταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων. «Αποτελεί χρέος όλων μας η αξιοπρεπής ανάπαυσή τους. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε για να τους εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη θυσία τους» τόνισε.

Οι τελετές διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την αλβανική πλευρά, όπως προβλέπεται από τη διμερή Διακρατική Συμφωνία Συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας σχετικά με «την αναζήτηση, την εκταφή, τον προσδιορισμό της ταυτότητας και τον ενταφιασμό των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου του 1940-1941 και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους».

Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη στο ιστορικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών(Βουλιαράτες Αλβανία) 28.10.2021

Σεβασμιώτατε,

Σεβαστοί πατέρες,

Πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Επιτρέψτε μου να αρχίσω αυτή την ομιλία εκφράζοντας τα ανάμεικτα συναισθήματα που με διακατέχουν:

Αισθήματα χαράς γιατί βρίσκομαι ανάμεσά σας αλλά και αισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας γιατί πρώτη φορά βρίσκομαι στα χώματα που βάφτηκαν με το αίμα των προγόνων μας. Των ηρώων μας που έπεσαν μαχόμενοι πριν 81 χρόνια υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ την ιερή αυτή ώρα την Ελληνική Κυβέρνηση, ως υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, και να βρίσκομαι ανάμεσα σε εσάς που κρατάτε τη σημαία της Ελλάδας ψηλά.

Γνωρίζουμε όλοι την εξέλιξη των γεγονότων το πρωινό της Δευτέρας 28ης Οκτωβρίου 1940. Ένα πρωινό που έμεινε και θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις σελίδες της ιστορίας.

Θα μείνει στην ιστορία για το «ΟΧΙ» με το οποίο ο Ιωάννης Μεταξάς, εκφράζοντας τα αισθήματα πατριωτισμού όλων των Ελλήνων, απάντησε στο τελεσίγραφο που του επέδωσε ο Ιταλός Πρέσβης Γκράτσι.

Εκείνο το «ΟΧΙ» λίγες ώρες αργότερα μετατρεπόταν σε ενθουσιώδη λαϊκό παλμό ενός πλήθους που έπαιρνε, για μια ακόμα φορά, στα χέρια τα άρματα για να υπερασπιστεί τις πανανθρώπινες αξίες της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης.

Εκείνο το «ΟΧΙ» έγινε παράδειγμα αναφοράς στην παγκόσμια ιστορία. Έγινε παράδειγμα ενότητας ενός λαού που δεν λύγισε από την υπεροχή του εχθρού.

Αντιθέτως πήρε δύναμη γνωρίζοντας πως καμία αριθμητική και στρατιωτική υπεροχή δεν συγκρίνεται με τη δύναμη της ψυχής και της καρδιάς των Ελλήνων.

Η 28η Οκτωβρίου της φετινής χρονιάς αποκτά μια ξεχωριστή βαρύτητα για την Ελλάδα, καθώς συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ελλάδας κατά του Οθωμανικού ζυγού.

Η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου είναι ημερομηνίες εθνικά σύμβολα για όλους τους Έλληνες.

Ημερομηνίες σταθμοί που παραπέμπουν αυτομάτως σε ιστορικά γεγονότα, τα οποία μας δίνουν την ευκαιρία να στοχαστούμε πάνω σε μια έννοια πολύ σημαντική: Την έννοια της Μνήμης και δη της ιστορικής Μνήμης η οποία εξυφαίνει την Ιστορία.

Η Μνήμη βοηθά να κρατάμε την ανάμνηση προσώπων και ιστορικών στιγμών ζωντανή.

Με τη Μνήμη τιμούμε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για ένα ύψιστο ιδανικό:

Την ελευθερία της πατρίδας.

Η Μνήμη διατηρεί επίκαιρο τον ηρωισμό, ζωντανή τη θυσία, άσβεστη τη φλόγα της γενναιότητας των παιδιών εκείνων που κράτησαν την Ελλάδα όρθια σε στιγμές εκτάκτως δύσκολες. Η συλλογική Μνήμη κρατά τους κρίκους της αλυσίδας του παρόντος με το παρελθόν στέρεους, καθώς δεν επιτρέπει τη διάσπαση ή την επιλεκτική περιγραφή στιγμών και καταστάσεων.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης επιθυμώ να ευχαριστήσω την Αλβανία για τη συνδρομή της στον εντοπισμό και στην ταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων.

Η τιμή στη Μνήμη τους και η αξιοπρεπής ανάπαυσή τους είναι υποχρέωση όλων μας.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Η ιστορία σας έταξε να ζείτε πέραν των ελληνικών συνόρων, στους Βουλιαράτες. Όμως η γεωγραφική διάσταση δεν αποτελεί εμπόδιο στη διατήρηση ούτε της ελληνικότητας, ούτε της ορθόδοξης πίστης σας, ούτε της ταυτότητάς σας. Κρατήστε τα ζωντανά στην καρδιά σας. Ως Ελληνική Πολιτεία σας ευγνωμονούμε!

Τα χώματα που ζείτε είναι ποτισμένα από το αίμα ηρώων και αγωνιστών!

Τους τιμούμε και τους ευγνωμονούμε για τη θυσία τους!

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!


Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη σε Κλεισούρα 28.10.2021

Σεβασμιώτατε,

Σεβαστοί πατέρες,

Πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου,

Αγαπητοί Συμπατριώτες

Βρίσκομαι μαζί σας ανήμερα της ένδοξης 28ης Οκτωβρίου,

ημέρας με μεγάλο συμβολισμό για την σύγχρονη Ελληνική ιστορία, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη από ένδοξες σελίδες.

Ιδιαιτέρως αυτή τη χρονιά είχαμε την ευκαιρία να ανατρέξουμε, να διδαχτούμε, να προβληματιστούμε και να υπερηφανευτούμε.

Να υπερηφανευτούμε για την ιστορία μας καθώς συμπληρώθηκαν διακόσια χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821.

Αυτοί οι αγώνες και αυτοί οι ήρωες ενέπνευσαν και τους Έλληνες το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940 όταν για μια ακόμα φορά απάντησαν καταφατικά στο κάλεσμα της ιστορίας.

Δεν έκαναν πίσω, δεν δείλιασαν, δεν κάμφθηκαν από την υπεροχή του εχθρού.

Στα ιερά χώματα αυτής της Γης αναπαύονται οι ήρωες του 1940. Οι τάφοι τους αποτελούν σύμβολο ηρωισμού και ελπίδας.

Σύμβολο έμπνευσης και παραδειγματισμού. Σε αυτούς τους τάφους, σε αυτούς τους ήρωες κλίνουμε ευλαβικά γόνυ ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών για την προσφορά και θυσία τους. Σήμερα και Πάντα!

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης επιθυμώ να ευχαριστήσω την Αλβανία για τη συνδρομή της στον εντοπισμό και στην ταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων.

Αποτελεί χρέος όλων μας η αξιοπρεπής ανάπαυσή τους. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε για να τους εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη θυσία τους.

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Τιμώντας την 28η Οκτωβρίου στα χώματα που γράφτηκε το έπος του 1940 δεν τιμούμε μόνο τους ηρωικούς νεκρούς!

Τιμούμε και εσάς που φυλάσσετε αυτή την ένδοξη σελίδα της ελληνικής ιστορίας και σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας γι' αυτή σας την προσφορά.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Ιανουαρίου 2023
Στον ήρωα Δάσκαλο της Πολύτσιανης της Βορείου Ηπείρου Μηνά Πάρα αφιέρωσε το βραβείο του ο πρώην πρόε...
18 Ιανουαρίου 2023
«Για τη Ρωμιοσύνη, η γνώση και η καλλιέργεια της πνευματικής και πολιτισμικής ταυτότητάς μας, που εί...
23 Δεκεμβρίου 2022
Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στις Ελληνίδες και στους Έλληνες του ε...
11 Δεκεμβρίου 2022
Με τη συνάντησή του με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στο γε...
22 Ιανουαρίου 2023
Στους Αγίους Σαράντα, στην έδρα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, έγινε εφέτος η εκδήλωση για τον εορτασμό της 32ης επετ...
10 Ιανουαρίου 2023
«Η γλώσσα μας είναι Ελληνική. Εδώ είναι η γη που περπάτησε ο Άγιος Κοσμάς». Με αυτό τον στίχο ποιήμα...
07 Ιανουαρίου 2023
Η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου άντεξε στις πολύ δύσκολες συνθήκες και συνεχίζει ως τα σήμ...
21 Δεκεμβρίου 2022
Εξέλαβα ως τιμητική την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας να συμμετέχω σε γεύμα πο...