ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζήτησε Ένωση Σερβικών Δήμων από την Πρίστινα και αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από το Βελιγράδι

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζήτησε Ένωση Σερβικών Δήμων από την Πρίστινα και αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από το Βελιγράδι

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τη Σερβία να αποδεχθεί την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η φον ντερ Λάιεν από την Πρίστινα που αποτελεί τον δεύτερο σταθμό -μετά τα Σκόπια- της περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια επισήμανε ότι προϋπόθεση για την πρόοδο στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και του Κοσόβου αποτελεί η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεών τους.

«Υπάρχουν ορισμένα πεδία στα οποία πρέπει να εργαστούν και οι δύο πλευρές, να συνεργαστούν, καλούμε το Κόσοβο να διευκολύνει τη διαδικασία σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων, το οποίο παραμένει ως προσχέδιο, και η Σερβία πρέπει να αποδεχθεί την de facto αναγνώριση του Κοσόβου. Ο διάλογος της ΕΕ επικεντρώνεται στις συνομιλίες, αυτός είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι.

Η φον ντερ Λάιεν είπε ότι «καταδικάζει έντονα την επίθεση της 24ης Σεπτεμβρίου» κατά των αστυνομικών στην Μπανίσκα στο βόρειο Κόσοβο.

«Μια τέτοια επίθεση είναι εντελώς απαράδεκτη. Αντίκειται στις αξίες της ΕΕ και οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη» επισήμανε.

Εκτίμησε ότι το Κόσοβο έχει κάνει πρόοδο στην ενίσχυση της δημοκρατίας και συνεχάρη την πολιτική ηγεσία γα τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πραγματοποιεί περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια για να παρουσιάσει το επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ για την περιοχή. Αυτό το σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει ποσό 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. θα είναι υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα θα χορηγηθούν ως δάνεια.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αύριο θα επισκεφτεί τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και την Τετάρτη τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...