Η αλβανική κυβέρνηση επεξεργάστηκε το σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση της παραγωγής κάνναβης για ιατρικούς και βιομηχανικούς σκοπούς, το οποίο θα τεθεί πλέον σε δημόσια διαβούλευση, λίγες ημέρες αφότου η χώρα κατατάχθηκε στην έβδομη θέση παγκοσμίως για την παράνομη παραγωγή κάνναβης και ναρκωτικών και εν μέσω της οργής της αντιπολίτευσης.
Με τίτλο «έλεγχος της καλλιέργειας και της μεταποίησης του φυτού κάνναβη και της παραγωγής των υποπροϊόντων του για ιατρικούς και βιομηχανικούς σκοπούς», ο νόμος είναι πλέον διαθέσιμος στο διαδίκτυο.
«Σκοπός του παρόντος νόμου είναι να ρυθμίσει και να διασφαλίσει τη διαδικασία ελέγχου, παρακολούθησης της καλλιέργειας, της μεταποίησης του φυτού κάνναβης και της παραγωγής των υποπροϊόντων του, που προορίζονται για ιατρικούς και βιομηχανικούς σκοπούς και την εξαγωγή τους σύμφωνα με τους όρους και τους κανόνες του παρόντος νόμου και σε εφαρμογή της ταξινόμησης των υποπροϊόντων του φυτού κάνναβης», αναφέρεται στο προοίμιο.
Οι άδειες για την παραγωγή κάνναβης θα χορηγούνται για 15 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης. Οι χώροι καλλιέργειας μπορούν να είναι σε θερμοκήπια ή άλλους καλυμμένους χώρους άνω των πέντε έως 10 εκταρίων, που δεν θα υπερβαίνουν τα 150 εκτάρια. σε όλη τη χώρα.
Προβλέπεται επίσης η δημιουργία του Οργανισμού Επεξεργασίας Φυτών Κάνναβης, ο οποίος θα παρακολουθεί τη διαδικασία, ενώ οι άδειες θα εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Κάθε εταιρεία που επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για άδεια πρέπει να διαθέτει εμπειρία σχετική με τον τομέα, κεφάλαιο 10 εκατομμυρίων λεκ (84.000 ευρώ), 15 υπαλλήλους και να καταβάλει τέλος ύψους 1,5% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας.
Η παραγωγή διαφημίσεων είναι παράνομη και τιμωρείται με πρόστιμο έως 42.000 ευρώ. Άλλες ποινικά κολάσιμες παραβάσεις είναι η καθυστέρηση παράδοσης της παραγωγής, η υποβολή ανακριβών δηλώσεων ή δηλώσεων ή η υπέρβαση της επιτρεπόμενης έκτασης καλλιέργειας.
Μετά από δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο θα προωθηθεί στο κοινοβούλιο για συζήτηση και ψήφιση.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Αλβανία κατατάχθηκε στην έβδομη θέση μεταξύ 154 χωρών για την καλλιέργεια και τη διανομή κάνναβης από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.
Η χώρα πήρε επίσης το όνομά της από τη λεγόμενη βαλκανική διαδρομή για τη διακίνηση ηρωίνης, η οποία ξεκινά από το Πακιστάν και περνά από τη Συρία, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Αλβανία πριν συνεχίσει στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Ο Enkelejd Alibeaj, βουλευτής που ηγείται της μίας από τις δύο ομάδες της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε «τρέλα» την πρωτοβουλία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα διευκολύνει περαιτέρω την παραγωγή κάνναβης για σκοπούς διακίνησης υπό τη σκιά της ιατρικής μαριχουάνας.
«Ο Edi Rama είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός στην Ευρώπη και ευρύτερα ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του βρίσκεται στη φυλακή, λόγω της εμπλοκής του στις εγκληματικές ομάδες διακίνησης κάνναβης», δήλωσε ο Alibeaj.
«Φαίνεται όμως ότι τα έχει ξεχάσει όλα αυτά ή προσποιείται ότι τα έχει ξεχάσει και τώρα με το πρόσχημα της καλλιέργειας για ιατρικούς και βιομηχανικούς σκοπούς, επιδιώκει να νομιμοποιήσει την παραγωγή κάνναβης», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μπορεί να ελέγξει τη βιομηχανία και ότι θα αποφέρει τα αναγκαία φορολογικά έσοδα στη χώρα. Η Βόρεια Μακεδονία έχει έναν παρόμοιο νόμο σε ισχύ, αν και θεωρείται ευρέως ότι απέτυχε στον στόχο του να είναι επιτυχημένος και να δημιουργήσει κεφάλαια.
euractiv.gr