ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Οργή Ράμα για τους «αλβανούς εγκληματίες» της βρετανίδας υπ. Εσωτερικών

ramaamamama
«Εάν οι Εργατικοί ήταν επικεφαλής, θα επέτρεπαν σε όλους τους αλβανούς εγκληματίες να έρθουν στη χώρα», έλεγε πριν λίγους μήνες η Σουέλα Μπρέιβερμαν. Φτάνοντας στο Λονδίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ, ο αλβανός πρωθυπουργός «απάντησε» στις προσβλητικές για τους ομοεθνείς του δηλώσεις.

Οξεία κριτική στην υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σουέλα Μπρέιβερμαν άσκησε την Πέμπτη ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, κατά την οποία θα συναντηθεί και με τον βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ. Υποστήριξε ότι οι δηλώσεις της Μπράβερμαν πέρυσι περί «αλβανών εγκληματιών» που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες θα μπορούσαν να θεωρηθούν «έγκλημα» και προσέθεσε ότι ο αποκλεισμός των μεταναστών από τη χώρα του αποτελεί μια «ντροπιαστική» στιγμή για τη βρετανική πολιτική. «Δυστυχώς διαπιστώσαμε διακρίσεις σε βάρος της αλβανικής κοινότητας σε αυτή τη χώρα για πολιτικούς σκοπούς. Ηταν μια πολύ, πολύ ντροπιαστική στιγμή για τη βρετανική πολιτική», είπε συγκεκριμένα ο Εντι Ράμα στην εκπομπή Today του BBC Radio 4. Οι δηλώσεις της βρετανίδας ΥΠΕΣ αποτέλεσαν μια «κακή στιγμή», συνέχισε, αν και η πολιτική βούληση για να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις παραμένει. «Αυτό που ζητήθηκε από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, με πρώτη την υπουργό Εσωτερικών, είναι ο αποκλεισμός της κοινότητάς μας, κάτι που δεν συμβαίνει στον πολιτισμό μας και που δεν αντιπροσωπεύει καθόλου τη Βρετανία (…). Το να δίνει κανείς εθνική σφραγίδα στο έγκλημα είναι από μόνο του έγκλημα», υπογράμμισε.

Οπως θυμίζει ο Guardian, η Μπράβερμαν είχε εξοργίσει πολλούς Αλβανούς τον περασμένο Οκτώβριο όταν μίλησε στο κοινοβούλιο για «αλβανούς εγκληματίες», αναφερόμενη στους μετανάστες από τη βαλκανική χώρα. «Εάν οι Εργατικοί ήταν επικεφαλής, θα επέτρεπαν σε όλους τους αλβανούς εγκληματίες να έρθουν σε αυτή τη χώρα, θα επέτρεπαν σε όλα τα μικρά σκάφη να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα άνοιγαν τα σύνορά μας και θα υπονόμευαν με απόλυτο τρόπο την εμπιστοσύνη του βρετανικού λαού στη δυνατότητα μας να προστατεύουμε την κυριαρχία μας», ήταν τα ακριβή λόγια της.

Η υπουργός Εσωτερικών κατηγορήθηκε επίσης ότι χρησιμοποίησε εμπρηστική γλώσσα όταν δήλωσε ότι η νότια ακτή της Αγγλίας δεχόταν «εισβολή» από αιτούντες άσυλο. Η ίδια είχε δηλώσει στο συνέδριο των Συντηρητικών: «Πολλοί από αυτούς ισχυρίζονται ότι πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων, ως σύγχρονοι σκλάβοι… Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν είναι σύγχρονοι σκλάβοι και οι ισχυρισμοί τους ότι πέφτουν θύματα εμπορίας είναι ψευδείς». 

Ο Ράμα, ένας αντισυμβατικός –κατά τη βρετανική εφημερίδα– κεντροαριστερός, συνεργαζόμενος με τους Ευρωσοσιαλιστές και πρωθυπουργός της Αλβανίας από το 2013, δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος», πάντως, με τη συμπεριφορά του Σούνακ. 

«Εχουμε χαράξει έναν ξεκάθαρο δρόμο για να αντιμετωπίσουμε από κοινού οτιδήποτε πρέπει να εκλείψει από τις μεταξύ μας σχέσεις μας», ξεκαθάρισε, βεβαιώνοντας ότι μερικά «σάπια μήλα» δεν χαρακτηρίζουν τους αλβανούς πολίτες, ούτε και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. 


Πηγή: Protagon.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...