DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

«Open Balkan»: Ξεκίνησε η ελεύθερη διακίνηση αγαθών

«Open Balkan»: Ξεκίνησε η ελεύθερη διακίνηση αγαθών

Η συμφωνία για την ελεύθερη διακίνηση αγροτικών, διατροφικών προϊόντων και ζώων που επετεύχθη ανάμεσα στην Σερβία, την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Open Balkan» (Ανοιχτά Βαλκάνια), τέθηκε σε εφαρμογή. Στις συνοριακές διαβάσεις των τριών αυτών χωρών λειτουργεί ξεχωριστή λωρίδα ελεύθερης διέλευσης φορτηγών που μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα και ζώα στην οποία δεν γίνεται κανένας έλεγχος.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Σερβίας Μπράνισλαβ Νεντίμοβιτς από τις 3 Ιανουαρίου αναγνωρίζονται αμοιβαίως όλα τα πιστοποιητικά κτηνιατρικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου μεταξύ των χωρών μελών του «Open Balkan». Εξήγησε ότι η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που απαιτείται είναι η έγκαιρη ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ημέρα διέλευσης του φορτηγού.

«Αυτό σημαίνει ότι όσοι θέλουν να στείλουν κάποιο εμπόρευμα από την Αλβανία στη Σερβία, υπάρχει μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου, από την προηγούμενη μέρα, ο μεταφορέας μας γνωστοποιεί ότι θα φτάσει και του εκδίδουμε αυτόματα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό με το οποίο εισέρχεται ελεύθερα στη χώρα μας» διευκρίνισε ο Νεντίμοβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός ανέφερε ότι τις πρώτες δύο ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας το σύστημα λειτούργησε άψογα και δεν υπήρξαν καθυστερήσεις στην διέλευση των φορτηγών. Η συμφωνία για την ελεύθερη διακίνηση αγροτικών, διατροφικών προϊόντων και ζώων υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου στην σύνοδο κορυφής της πρωτοβουλίας «Open Balkan» που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα. Στην σύνοδο αυτή συμφωνήθηκε επίσης η αμοιβαία αναγνώριση των αδειών εργασίας και της ηλεκτρονικής υπογραφής των πολιτών και των εταιριών. Στην πρωτοβουλία «Open Balkan» συμμετέχουν η Σερβία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ενώ υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής για το Μαυροβούνιο, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καταχώρηση πιστοποιητικών εμβολιασμού των Βορειοηπ...
Θεοφάνεια χωρίς τη ρίψη του Τιμίου Σταύρου στη λίμ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

27 Μαϊος 2022
Όταν έλαβα την δήλωση του Συλλόγου Χειμαρριωτών της Νέας Υόρκης στο άκουσμα της πρόωρης εκδημίας του...
11 Μαϊος 2022
To Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής (Hellenic Congress of America) σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Στερεάς...
04 Μαϊος 2022
Συνάντηση με μέλη της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερι...
26 Μαϊος 2022
Το θέμα άρσης του «εμπολέμου» με την Αλβανία, έθεσε για μια ακόμη φορά η Αλβανίδα Υπουργός Εξωτερικώ...
23 Μαϊος 2022
Για άλλη μια φορά τα Δυτικά Βαλκάνια αποδεικνύονται προνομιακό πεδίο άσκησης διπλωματίας και από τρί...
08 Μαϊος 2022
Τα ΜΜΕ στην Αλβανία δείχνουν αιφνιδιασμένα από την απόφαση της κυβέρνησης Ράμα να παραχωρήσει σε ξέν...
17 Απριλίου 2022
Την περασμένη Τρίτη ο Έντι Ράμα ήταν στη Γερμανία, παρακαλώντας για επίσπευση της έναρξης των ενταξι...