Το πλωτό φωτοβολταϊκό εργοστάσιο της Statkraft στη δεξαμενή του υδροηλεκτρικού σταθμού της Μπάνια στην Αλβανία έχει ισχύ 2 MW και αποτελείται από τέσσερις μονάδες. Είναι ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με εξαίρεση αρκετά πιλοτικά έργα στην Τουρκία.
Τέσσερα χρόνια αφότου η Statkraft υπέβαλε αίτηση στο αρμόδιο υπουργείο, ο εργολάβος ολοκλήρωσε την πλωτή ηλιακή της μονάδα σε μια τεχνητή λίμνη κοντά στο Γκράμσι. Η Ocean Sun, η οποία είναι επίσης νορβηγική εταιρεία, δήλωσε ότι η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, αναφέρει η Balkan Green Energy.
Λίγο μετά την εγκατάσταση της μονάδας διαμέτρου 68,8 μέτρων, ισχύος 500 kW στα μέσα του 2021, ένας ανεμοστρόβιλος τηw προκάλεσε σοβαρές ζημιές. Η μονάδα κηρύχθηκε επισκευασμένη σχεδόν ένα χρόνο αργότερα και στη συνέχεια προστέθηκαν άλλες τρεις ίσου μεγέθους.
Η Statkraft έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Λειτουργεί επίσης αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο και εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης. Η νέα πλωτή φωτοβολταϊκή μονάδα βρίσκεται στη δεξαμενή του υδροηλεκτρικού σταθμού ισχύος 72 MW στο Banjë, στον ποταμό Devoll. Και οι δύο εταιρείες προβλέπουν ένα πιθανό πλεονέκτημα σε όρους αγοράς από μια νέα λύση μηχανικής στην αναδυόμενη τεχνολογία.
Το σύστημα ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό, με σημαντικές βελτιώσεις στην ταχύτητα εγκατάστασης, ανέφερε η Ocean Sun στην τριμηνιαία έκθεσή της. Η εγκατάσταση παράγει όπως αναμενόταν, επιβεβαιώνοντας τα θετικά αποτελέσματα από την πρώτη κρουαζιέρα, πρόσθεσε.
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής 2 MW θα παράγει περίπου 3 GWh ετησίως. Με εξαίρεση ορισμένα πιλοτικά έργα στην Τουρκία, είναι η πρώτη ανάπτυξη της τεχνολογίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Τα πλωτοβολταϊκά προχωρούν με αργούς ρυθμούς στα Βαλκάνια
Άλλο ένα έργο του πλωτού ηλιακού σταθμού αναπτύσσεται στην Αλβανία σε συνδυασμό με υδροηλεκτρικό σταθμό, αλλά και με ηλιακό που έχει ανεγερθεί σε φράγμα. Όταν ενσωματώνονται πολλαπλές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας ή ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας προσθέτει μπαταρίες, ονομάζεται υβριδική μονάδα παραγωγής ενέργειας.
Δημόσιες ιδιωτικές και κρατικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και το Μαυροβούνιο κάνουν επίσης τα πρώτα βήματα για τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Η Σλοβενία εισήγαγε πρόσφατα νομοθεσία για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των πλωτών φωτοβολταϊκών.
Η γερμανική εταιρεία Profine Energy σχεδιάζει να κατασκευάσει μια τεράστια πλωτή ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας στην τεχνητή λίμνη Ogosta στη Βουλγαρία, η οποία έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες.
Ιταλικές εταιρείες αναπτύσσουν πολλά έργα για έναν συνδυασμό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων πλωτών ανεμογεννητριών και πλωτών ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Αδριατική Θάλασσα.