ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Οικουμενικός Πατριάρχης: Να ξεκινήσει συζήτηση για το μεταναστευτικό στο πλαίσιο της ΕΕ

20220328T1015-ECUMENICAL-PATRIARCH-POLAND-SOLIDARITY-1524319

Την ανάγκη να υψώσουν όλοι τη φωνή τους ενάντια στις σύγχρονες μορφές ανθρώπινης δουλείας, οι οποίες υποβαθμίζουν την ιερότητα της ζωής και την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου, υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή το πρόσφατο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες μετανάστες, σε δήλωσή του, χθες, πριν πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, που διεξάγεται στο Ταλίν της Εσθονίας.

Απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση, ο Παναγιώτατος ζήτησε να ξεκινήσει αμέσως σοβαρή συζήτηση για το φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη στο πλαίσιο των αρμόδιων αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ναι, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο μία ή δύο μεμονωμένες χώρες, αλλά ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και, ασφαλώς, οι Εκκλησίες και οι άλλες θρησκευτικές κοινότητες στην Ευρώπη καλούνται, επίσης, να συμβάλουν δυναμικά σε αυτή τη συζήτηση και να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Είμαστε βέβαιοι ότι το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) θα είναι ηγετικός παράγοντας σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε τα μέλη της Γ.Σ. να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, στοχασμό και προσευχή, αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα του πρόσφατου, αλλά και όλων των προηγούμενων τραγικών ναυαγίων μεταναστών, τα οποία οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος πραγματοποίησε την ομιλία του προς τη Γ.Σ. του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών με θέμα «What are our Ecumenical tasks in future Europe?».

Νωρίτερα το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίων Συμεών και 'Αννης, κατά την οποία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας Στέφανος, καθώς και οι εκπρόσωποι των Ορθόδοξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών που συμμετέχουν στις εργασίες της Γ.Σ. του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για περισσότερο από έναν αιώνα, για την προώθηση του διαχριστιανικού διαλόγου, αλλά και των ακαδημαϊκών διαλόγων με τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ.

«Και από τα μέσα του 20ού αι., η Ορθόδοξη Εκκλησία προώθησε τον οικουμενικό διάλογο μέσω του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και, στη συνέχεια, μέσω του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. Πράγματι, θα θυμάστε ότι η Εγκύκλιος και το Μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου του 2016 υπογράμμισαν τη σημασία της "μαρτυρίας εν διαλόγω" (στις Παραγράφους 20 και 3). Ένας διάλογος, ο οποίος δεν περιορίζεται στο διαχριστιανικό επίπεδο, αλλά προχωρά πέρα από αυτό, στο διαθρησκειακό, όπου το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει πρωτοστατήσει σε ακαδημαϊκές συζητήσεις με τις άλλες δύο μονοθεϊστικές θρησκείες, τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ, σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και ειρηνικής συνυπάρξεως».

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τον αποτροπιασμό του για το πρόσφατο καταδικαστέο περιστατικό της καταστροφής ενός αντιτύπου του Κορανίου από αλλοδαπό επισκέπτη σε τέμενος στην Ξάνθη.

«Αυτή η βάρβαρη πράξη βανδαλισμού του ιερού βιβλίου του Ισλάμ δεν στρέφεται μόνον εναντίον των μουσουλμάνων πιστών, αλλά είναι πρωτίστως ξεκάθαρη επίθεση κατά της θρησκευτικής πίστης γενικότερα, ένα σοβαρό ζήτημα που μας απασχολεί όλους. Η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης δίνει διαρκή μαρτυρία για την αναγκαιότητα προστασίας και προαγωγής της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελεύθερης άσκησης της λατρείας, προασπίζοντας το ήθος της αλληλεγγύης προς τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες», επισήμανε ο Παναγιώτατος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...