ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ο Ράμα απαντά στην Αθήνα: Η υπόθεση Μπελέρη είναι διμερής ζήτημα και όχι ευρωπαϊκό

Ο Ράμα απαντά στην Αθήνα: Η υπόθεση Μπελέρη είναι διμερής ζήτημα και όχι ευρωπαϊκό

Επίσημη απάντηση στην Αθήνα για το εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ λόγω του θέματος «Μπελέρη» έδωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ράμα τόνισε ότι η θέση της Αθήνας είναι παράλογη και αντιευρωπαϊκή και ότι τα διμερή ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν μεταξύ των δύο χωρών και να μην επηρεάσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας.

Αναφέρθηκα στο θέμα της δυσκολίας που δημιουργούν εδώ και χρόνια οι εξαγωγές διμερών διαφορών μεταξύ χωρών στο τραπέζι της ΕΕ. Τα πιο έμπειρα, μακροβιότερα κράτη της ενωμένης ευρωπαϊκής οικογένειας έχουν μεγάλη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο τα διμερή ζητήματα που εξάγονται από ένα κράτος μέλος δημιουργούν εύλογα εμπόδια. Είναι ακατανόητο σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης μια χώρα να μπαίνει σε διαπραγματεύσεις, σε μια τελική φάση της ευρωπαϊκής συγκρότησης κράτους, επωφελούμενη από τη μεταφορά γνώσης από την ΕΕ, να παρεμποδίζεται, γιατί υπάρχει διμερές ζήτημα. Αυτό το εμπόδιο είναι παράλογο και αντιευρωπαϊκό στο πνεύμα. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις και ιστορίες, δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις προέρχονται από τον χώρο των Βαλκανίων. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για θέματα ιστορικού χαρακτήρα, για θέματα που δεν θίγουν καμία πτυχή που θίγει τις αρχές της Ε.Ε.».

Ο Ράμα είπε ότι στη σύνοδο κορυφής υπογράμμισε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα θέμα που ανήκει σε δύο χώρες και δεν έχει καμία σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία.

«Υπογράμμισα ότι αυτό είναι ένα θέμα μεταξύ μας, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, σε όλες τις περιπτώσεις είναι ένα θέμα που μας ανήκει, δεν το βλέπουμε να συνδέεται ούτε με τη διαπραγματευτική διαδικασία, ούτε με το περιεχόμενο της σχέσης μας με την Ελλάδα. , που είναι μια γειτονική χώρα, με την οποία θέλουμε να εμβαθύνουμε τις γειτονικές μας σχέσεις και να εμβαθύνουμε τη φιλία μας, κάνοντας ό,τι μπορούμε».

Θέλουμε να είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια, όχι ένα βαλκανικό κράτος στην ΕΕ, είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

«Η Αλβανία πρέπει, μπορεί και θα γίνει η Ευρώπη των Βαλκανίων. Έχει όλα όσα χρειάζεται. Ο εσωτερικός μετασχηματισμός της Αλβανίας είναι πολύ σημαντικός για όλους μας».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτό το αδιέξοδο δεν θα εμποδίσει τη χώρα μας στο ταξίδι της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Παραμένω πεπεισμένος ότι είτε ξεπεραστεί αυτό το αδιέξοδο είτε όχι, η Αλβανία δεν θα καθυστερήσει ούτε μια μέρα, γιατί θα συνεχίσουμε και θα κάνουμε τα καθήκοντά μας».


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

06 Μάι 2026
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι φιλοξένησε την Τρίτη δεξίωση για τον εορτασμό της 205ης ε...
27 Απριλίου 2026
Με τη συμμετοχή χιλιάδων ομογενών, δεκάδων συλλόγων, κοινοτήτων, σχολείων και οργανώσεων από τη Νέα ...
27 Απριλίου 2026
Σε «κλίμα βαθιάς συγκίνησης και εθνικής ανάτασης» πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του προ...
14 Δεκεμβρίου 2025
Ανοιχτή είναι η πρόσκληση υποβολής κινηματογραφικών προτάσεων για το Discovery Days, το εντατικό τετ...
27 Απριλίου 2026
Από τις αντιφατικές δηλώσεις για την ΑΟΖ μέχρι τους συμβολισμούς στο Μέγαρο Μαξίμου, η παρουσία του ...
29 Ιανουαρίου 2026
Οι πρόσφατες ειρωνικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλ...
21 Ιανουαρίου 2026
Ο ανθελληνισμός είναι ορατός στην πολιτική της Αλβανίας. Εκφράστηκε και πρόσφατα όταν ο Αλβανός Πρωθ...
13 Ιανουαρίου 2026
Εφέτος η πολιτικο-κοινωνική οργάνωση «ΟΜΟΝΟΙΑ» της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας κλείνει 35 χρόνια. ...