ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

O ΟΑΣΕ για την εκλογική μεταρρύθμιση στην Αλβανία

O ΟΑΣΕ για την εκλογική μεταρρύθμιση στην Αλβανία

Το Γραφείο του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSCE/ODIHR), που εδρεύει στη Βαρσοβία, δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου σχετικά με την εκλογική μεταρρύθμιση στην Αλβανία.

«Η πρωτοβουλία των αλβανικών αρχών για επανέναρξη της εκλογικής μεταρρύθμισης στη χώρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2025 είναι μια σημαντική και θετική εξέλιξη σε μια διαδικασία που έχει ήδη χρησιμεύσει ως παράδειγμα καλής πρακτικής στην περιοχή και πέραν αυτής», ανέφερε ο ΟΑΣΕ Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSCE/ODIHR).

"Χαιρετίζουμε την απόφαση των αλβανικών αρχών να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους σε αυτές τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις πολύ πριν από τις εκλογές", δήλωσε ο διευθυντής του ΟΑΣΕ/ODIHR Ματέο Μεκάτσι.

"Καλούμε όλα τα κόμματα να δεσμευτούν για ανοιχτές και ολοκληρωμένες διαβουλεύσεις τους επόμενους μήνες για να διασφαλίσουν ότι οι επόμενες μεταρρυθμίσεις θα βελτιώσουν την εκλογική διαδικασία προς όφελος όλων των Αλβανών."

Είναι ζωτικής σημασίας να τεθούν πρακτικοί και ρεαλιστικά επιτεύξιμοι στόχοι που επικεντρώνονται στην εφαρμογή προηγούμενων συστάσεων του ΟΑΣΕ/ODIHR και στην αντιμετώπιση των ελλείψεων που εντοπίστηκαν σε προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Οι βασικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν την πρόληψη της κατάχρησης των δημόσιων πόρων και της αγοραπωλησίας ψήφων, τη διασφάλιση του απορρήτου των εκλογών, την προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της εκλογικής διοίκησης.

Μετά από πρόσφατες συζητήσεις για το θέμα αυτό, ο ΟΑΣΕ/ODIHR έλαβε πρόσκληση από το αλβανικό κοινοβούλιο να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές και προσφέρθηκε να παράσχει υποστήριξη και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για την προώθηση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας.

Η μεθοδολογία μακροπρόθεσμης παρατήρησης εκλογών του ΟΑΣΕ/ODIHR περιλαμβάνει αξιολόγηση της εφαρμογής προηγούμενων συστάσεων. Η τελευταία αποστολή παρατηρητών του ODIHR στην Αλβανία το 2023 αξιολόγησε τη συνέχεια που δόθηκε στις συστάσεις μετά τις τοπικές εκλογές του 2019 και τις βουλευτικές εκλογές του 2021.

Οι εκθέσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τρεις συστάσεις εφαρμόστηκαν πλήρως, άλλες επτά εφαρμόστηκαν σε μεγάλο βαθμό, 16 εφαρμόστηκαν εν μέρει και άλλες απομένουν να εφαρμοστούν.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...