Ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Όλιβερ Βάρχελι δήλωσε στο Βελιγράδι ότι «η Σερβία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, θα πρέπει να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με την ευρωπαϊκή, να ενισχύσει την δημοκρατία και το κράτος δικαίου».
Ο Βάρχελι κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εάν προβούν στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ μέχρι το τέλος της θητείας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η πόρτα είναι ανοιχτή. Η ΕΕ είναι έτοιμη να δεχτεί νέα μέλη. Σε πέντε χρόνια; Ναι. Είναι απολύτως εφικτό», διεμήνυσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην συνέντευξη Τύπου μετά από την συνάντηση με τον Σέρβο πρόεδρο.
Ο Αλεξάνταρ Βούτιστς δήλωσε ότι η χώρα του θα είναι έτοιμη να ανοίξει όλα τα διαπραγματευτικά κεφάλαια με την ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους. Για το θέμα της εξωτερικής πολιτικής που αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας απέφυγε να αναφερθεί και αρκέστηκε στην επισήμανση ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός κράτους παρά μόνο αγωνίζεται για το καλό της Σερβίας.
Η Σερβία έλαβε το 2012 καθεστώς χώρας προς ένταξη στην ΕΕ και το 2014 ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Από το 2021 δε κατάφερε να ανοίξει κανένα διαπραγματευτικό κεφάλαιο.
Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2023 έλαβε ΄΄κακή βαθμολογία΄΄ στην εφαρμογή των κεφαλαίων 23 και 24 που αφορούν το κράτος δικαίου. Η κριτική από τις Βρυξέλες αφορά και την εξωτερική πολιτική και κυρίως την άρνηση του Βελιγραδίου να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Τελευταία παρατηρείται κάποια πρόθεση της σερβικής πολιτικής ηγεσίας να απομακρυνθεί σταδιακά από τη Μόσχα. Ένδειξη αυτού θεωρείται και η σημερινή επίσκεψη στη Σερβία του ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα. Στο Βελιγράδι από εχθές βρίσκεται και η πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα η οποία φιλοξενείται από τη σύζυγο του προέδρου της Σερβίας, Τάμαρα Βούτσιτς.