ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

NATO και ΕΕ θα ενισχύσουν την προστασία των αγωγών και των βασικών υποδομών

w11-153233

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας (Task Force) για να ενισχύσουν την προστασία των κρίσιμων υποδομών, ανακοίνωσαν σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ και η φον ντερ Λάιεν συναντήθηκαν λίγο πριν τις συζητήσεις για την ασφάλεια και την άμυνα του Κολλεγίου των Ευρωπαίων Επιτρόπων, στις οποίες συμμετείχε και ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η ανθεκτικότητα και η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας αποτελούν βασικό μέρος της κοινής εργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ. Είπε ότι, στον απόηχο της «εργαλειοποίησης» της ενέργειας από τον Πρόεδρο Πούτιν και της δολιοφθοράς των αγωγών Nord Stream, η κοινή ομάδα δράσης θα επικεντρωθεί στο να καταστήσει «τις κρίσιμες υποδομές, την τεχνολογία και τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές σε πιθανές απειλές» και θα αναλάβει δράση για τον μετριασμό πιθανών τρωτών σημείων.

Η συνάντηση έλαβε μέρος μία ημέρα μετά την υπογραφή της τρίτης κοινής δήλωσης για τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι αυτή η συνεργασία είναι πιο σημαντική από ποτέ, επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε ριζικά την ασφάλεια της Ευρώπης. Τόνισε ότι οι σκληρές μάχες γύρω από το Μπαχμούτ και το Σολεντάρ έδειξαν τη γενναιότητα των ουκρανικών δυνάμεων και τη ζωτική σημασία της ενίσχυσης της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία. «Σε αυτή τη βασική συγκυρία του πολέμου, πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα, ακόμη πιο γρήγορα», είπε.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι «η δολιοφθορά του Nord Stream έδειξε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο είδος απειλών». Πρόσθεσε ότι η νέα Ομάδα Εργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ για την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας, αρχικά θα καλύψει τέσσερις τομείς: τις μεταφορές, την ενέργεια, το ψηφιακό δίκτυο και το διάστημα και ότι ουσιαστικά έχει να κάνει με ανταλλαγή πληροφοριών, έγκαιρη προειδοποίηση και κοινή τεχνογνωσία.

Παράλληλα, η φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι αμυντικές ικανότητες της Ευρώπης, λέγοντας ότι «μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα θα κάνει και το ΝΑΤΟ ισχυρότερο». Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρέπει να διατηρηθεί μια ισχυρή βιομηχανική στρατιωτική βάση στην Ευρώπη. «Ήδη το Ευρωπαϊκό Ταμείο 'Αμυνας βοηθά στην ανάπτυξη στρατιωτικών τεχνολογιών αιχμής και τώρα πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο στις κοινές αμυντικές προμήθειες», δήλωσε.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

16 Ιουλίου 2024
Στην Πρίγκηπο παρευρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια της Ι...
28 Ιουνίου 2024
Την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στη στήριξη της ελληνομάθειας και στην προβολή του ελλη...
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...