ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Aλβανία: Με συναυλία της «Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης» και δεξίωση εορτάστηκε η 203η επέτειος από την Επανάσταση του 1821

Aλβανία: Με συναυλία της «Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης» και δεξίωση εορτάστηκε η 203η επέτειος από την Επανάσταση του 1821

Με μια μοναδική συναυλία της «Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης» και δεξίωση, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεκάι (Bajram Beqaj) αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής, της διπλωματίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού γιορτάστηκε, στα Τίρανα, η 203η επέτειος από την Επανάσταση του 1821.

Το κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα συναυλιών στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Τιράνων χειροκρότησε με ενθουσιασμό την ορχήστρα και τους ερμηνευτές, Βασίλη Λέκα και Σαβέρια Μαργιολά, που προσέφεραν ένα μουσικό ταξίδι μέσα από τις διαχρονικές συνθέσεις του θρυλικού συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, οι οποίες έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στον κόσμο της μουσικής και στις καρδιές όχι μόνο των Ελλήνων και των Αλβανών αλλά και σε όλους τους φίλους της ελληνικής μουσικής ανά τον κόσμο.

«Στον σύγχρονο κόσμο, η Ελληνική Επανάσταση του 1821 παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ και αποτελεί ένα αιώνιο σύμβολο του αγώνα ενός Έθνους να αποκτήσει την ανεξαρτησία του, την ελευθερία του και την κρατική του υπόσταση» τόνισε στην ομιλία της η πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση. Παράληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα, ως ένα από τα παλαιότερα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων και «παρέχει αδιάλειπτα τα τελευταία χρόνια την πλήρη υποστήριξή της για την εκλογή της Αλβανίας σε διάφορες εκτελεστικές θέσεις διεθνών οργανισμών, δείχνοντας έμπρακτα τη σημασία που αποδίδουμε στις διμερείς μας σχέσεις με την Αλβανία».

Οι σχέσεις αυτές, σημείωσε, μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω χάρη στην παρουσία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία και της Αλβανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, «οι οποίες δεν αποτελούν μόνο γέφυρες εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αλλά και ουσιαστικό επιταχυντή των διμερών πολιτικών και των οικονομικών σχέσεων».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις τελευταίες, η κ. Καμίτση σχολίασε ότι οι άριστες οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών αποτελούν ένδειξη εμπιστοσύνης και αρμονικής συνεργασίας και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ηγετικό ρόλο πολλών ελληνικών εταιρειών που έχουν παρουσία στην Αλβανία για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Επιπλέον, η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις 10 πρώτες χώρες με τις υψηλότερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αλβανία. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας, ενώ κατέχει την 5η θέση στον κατάλογο των προμηθευτών της Αλβανίας, αντιπροσωπεύοντας το 6,5% των συνολικών αλβανικών εισαγωγών, ενώ σε ό,τι αφορά τις αλβανικές εξαγωγές κατατάσσεται στην 3 η θέση.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν το βάθος και το εύρος της οικονομικής αλληλεξάρτησης μεταξύ των δύο γειτονικών μας χωρών.

Αναφερόμενη στο ζήτημα του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, η πρέσβης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, «υπό την προϋπόθεση του σεβασμού και της πιστής εφαρμογής του ενωσιακού κεκτημένου και των θεμελιωδών πολιτικών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ζήτησε να δοθεί στον εκλεγμένο Δήμαρχο Χιμάρας η δυνατότητα ορκωμοσίας και ανάληψης των καθηκόντων του έως ότου ολοκληρωθεί η δίκη, με βάση το τεκμήριο της αθωότητας.» ενώ τόνισε την ανάγκη για «φιλία και αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο λαών, μακριά από κραυγές εθνικισμού και μισαλλοδοξίας».


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...