ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Λιγότερη γραφειοκρατία απαιτούν οι επιχειρηματίες στην Αλβανία

Λιγότερη γραφειοκρατία απαιτούν οι επιχειρηματίες στην Αλβανία

Η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, κα Belinda Balluku και η Υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος, κα Mirela Kumbaro, συναντήθηκαν την Παρασκευή με εκπροσώπους της Ένωσης Αλβανών Παραγωγών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι της Ένωσης μετέφεραν στα κυβερνητικά στελέχη τους προβληματισμούς των επιχειρηματιών αναγνωρίζοντας βέβαια ότι έχει συντελεστεί μέχρι στιγμής σημαντική βελτίωση, όσον αφορά τη διαδικασία επιθεώρησης και την ευρύτερη συνεργασία των επιχειρήσεων με τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες. Τόνισαν ωστόσο ότι οι απαιτούμενες διοικητικές διαδικασίες βάσει νομοθεσίας παραμένουν περίπλοκες.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης, Arben Shkodra, συγκεκριμένα ζήτησε την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, τον συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών για τις επιθεωρήσεις, καθώς και νομοθετική ρύθμιση της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Belinda Balluku, ανακοίνωσε στην ομιλία της ότι έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την απλοποίηση της νομοθεσίας σχετικά με τη διαδικασία παροχής αδειών και εγκρίσεων στις επιχειρήσεις, θέμα για το οποίο έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο Πρωθυπουργός της χώρας, Edi Rama. Επισήμανε επίσης ότι πρέπει όλοι να εργαστούν περισσότερο προς την κατεύθυνση της πληρέστερης ενημέρωσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Αλβανία.

Επιπλέον, η υπουργός, Mirela Kumbaro, δήλωσε ότι το υπουργείο του οποίου η ίδια ηγείται, εργάζεται εντατικά για τη μείωση της γραφειοκρατίας που απαιτείται για την εξασφάλιση Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΕΠΕ). Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει ήδη υποβληθεί για δημόσια διαβούλευση, ενώ η αντίστοιχη αίτηση γίνεται online μέσω μίας εφαρμογής. Τόνισε ακόμη ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν μειωθεί από 20 σε 5, ενώ το χρονικό διάστημα για να ληφθεί η ΕΠΕ έχει αντίστοιχα μειωθεί από 60 ημέρες σε 22. Κατά την κα Kumbaro τα μέτρα αυτά δείχνουν και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης προκειμένου να απλοποιήσει τις διαδικασίες και να διευκολύνει τις επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνεται από την Ένωση Αλβανών Παραγωγών η ευέλικτης μορφής εργασία δεν αποτελεί πλέον πλεονέκτημα για την Αλβανία, καθώς οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι αναζητούν διαθέσιμο εργατικό δυναμικό στις αφρικανικές χώρες. Επίσης τονίζει ότι μετά την πανδημία, ήρθε πλέον η κατάλληλη στιγμή για όλες τις επιχειρήσεις προκειμένου να αναδιαμορφώσουν το παραγωγικό τους μοντέλο και να επωφεληθούν από το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που τους παρέχει η σύνταξη ενός προγράμματος προσανατολισμού από κρατικούς οργανισμούς.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...