ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Κύπρος: Αντιπαράθεση ΠτΒ Α. Δημητρίου με τον Τούρκο ομόλογό της (Βίντεο)

Κύπρος: Αντιπαράθεση ΠτΒ Α. Δημητρίου με τον Τούρκο ομόλογό της

Αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Mustafa Sentop, είχε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του θέματος της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και της αντίδρασης της ΕΕ εντός του ευρύτερου γεωπολιτικού πλαισίου, η Πρόεδρος της Βουλής ανάφερε ότι, ένα και πλέον έτος μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ΕΕ συνεχίζει να στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας. Η παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία, όπως ανάφερε η Πρόεδρος της Βουλής, αποτελεί πρωτίστως πρόκληση για την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια με σοβαρές συνέπειες, ανάμεσα σε άλλα, στην ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και στον ίδιο τον Ουκρανικό λαό, ο οποίος μεταξύ άλλων υφίσταται τις συνέπειες της προσφυγοποίησης. 

Η κα Δημητρίου υπογραμμίζοντας τις ομοιότητες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ανέφερε ότι παρότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση του Κυπριακού προβλήματος, εντούτοις η προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας υπαγορεύει την ανάληψη πρωτοβουλιών για δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης σε συμμόρφωση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε η κα Δημητρίου, η στήριξη της ΕΕ είναι απαραίτητη.

Οι αναφορές αυτές ενόχλησαν τον Μουσταφά Σεντόπ, ο οποίος χωρίς κανένα ίχνος ντροπής αναφέρθηκε στις συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου και συγκεκριμένα στη Συνθήκη Εγγυήσεως, η οποία, κατά την τουρκική ερμηνεία, έδινε το δικαίωμα επέμβασης στο νησί. Με ειρωνικό τρόπο μάλιστα αναφέρθηκε στην ηλικία της Αννίτας Δημητρίου λέγοντας ότι μάλλον δεν γνωρίζει για την Συνθήκη Εγγυήσεως. 

Τότε η Αννίτα Δημητρίου φανερά εκνευρισμένη για το ύφος του τούρκου προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τέτοιου είδους σεξιστικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «δεν είμαι εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, είμαι εκπρόσωπος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σοβαρά τώρα; Αναφέρεται στην ηλικία μου; Αποδεχόμαστε εδώ σεξιστική συμπεριφορά; Δεν έχω κάτι άλλο να πω, με απογοητεύει αυτό και αναμένω τη στήριξη όλων εδώ».

Τα τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι «όταν η Δημητρίου προσπάθησε να θυματοποιηθεί ως "γυναίκα" από την έκφραση "ηλικία", ο Σεντόπ, ο οποίος πήρε και πάλι το λόγο, τόνισε ότι δεν έγινε καμία αναφορά σε φύλο και έδειξε την αντίδρασή του στην ξεκάθαρη διαστρέβλωση των λεγομένων του».

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο των εργασιών, η κα Δημήτριου πραγματοποίησε χωριστές διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής της Σερβίας κ. Vladimir Orlić, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γεωργίας κ. Shalva Papuashvili και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Δανίας κ. Søren Gade Jensen.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής της Σερβίας κ. Vladimir Orlić, επαναβεβαιώθηκαν εκατέρωθεν οι εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των κοινοβουλίων τους, όπως και η από κοινού προσήλωσή τους στις δημοκρατικές αρχές και αξίες και στο κράτος δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ και στην συνέχιση και ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας. Ο κ. Orlić ενημέρωσε την κα Δημητρίου για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της ούτω καλούμενης «κυβέρνησης» του Κοσσυφοπεδίου όπως η διοργάνωση δημοτικών εκλογών στις περιοχές με Σερβικό πληθυσμό χωρίς τη συμμετοχή Σέρβων, διαμαρτυρόμενος για την υποτονική αντίδραση της ΕΕ. Η Πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί ένα από τα λίγα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχει αναγνωρίσει την μονομερώς κηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και ότι συμπαρίσταται για λόγους αρχής στη Σερβία, δεδομένης και της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γεωργίας κ. Shalva Papuashvili o οποίος παρευρίσκεται στην Διάσκεψη υπό την ιδιότητά ως Πρόεδρος Κοινοβουλίου χώρας η οποία υπέβαλε αίτηση προς ένταξη στην ΕΕ, επιβεβαιώθηκαν οι θερμές και φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες βασίζονται σε κοινές αρχές και αξίες, όπως και στις κοινές αρχές που εκπηγάζουν από το κοινό πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο των δύο χωρών. Η Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε δε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να συνδράμει τη Γεωργία στην ενταξιακή της πορεία ευθύς ως λάβει το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας, μέσω της παροχής τεχνογνωσίας και ενδεχομένως μέσω της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Δανίας κ. Søren Gade Jensen συζητήθηκαν θέματα διεύρυνσης της συνεργασίας και του διαλόγου σε διμερές επίπεδο και ευρύτερα στο πλαίσιο της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών στους οποίους τα δύο κοινοβούλια συμμετέχουν. Με την ευκαιρία της συνάντησης, εκφράστηκε εκατέρωθεν η βούληση για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο κοινοβουλίων με την ανταλλαγή επισκέψεων σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο, όπως και με την καθίδρυση αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας ως σημαντικού βήματος προς την κατεύθυνση αυτή. H Πρόεδρος της Βουλής είχε εξάλλου την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Δανίας για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό πρόβλημα και τις συνεχιζόμενες Τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο.

sigmalive.com


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...