ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ξιφαράς: Ανάγκη να μειωθούν οι καθυστερήσεις στα διασυνοριακά σημεία διέλευσης με την Αλβανία και τα Σκόπια

2023_12_12_G_XIPHARAS_KOINOTETA_METAPHORON_DYT_BALKANION_2

Τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην αναβάθμιση των διασυνοριακών συνδέσεων των χωρών των Βαλκανίων επισήμανε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην υπουργική συνάντηση Κοινότητας Μεταφορών Δυτικών Βαλκανίων, που διεξάγεται στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο κ. Ξιφαράς εστίασε στην ανάγκη να μειωθούν οι καθυστερήσεις στα διασυνοριακά σημεία διέλευσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, τονίζοντας ότι «η διευκόλυνση των μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Δυτικών Βαλκανίων συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής και γι' αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διεύρυνση της συνεργασίας τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και υπηρεσιών».

Χαρακτήρισε ως «στρατηγικής σημασίας» την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού άξονα «Πειραιάς/Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Σκόπια», καθώς η εν λόγω σιδηροδρομική σύνδεση αναμένεται να εξυπηρετήσει σημαντικό όγκο εμπορευματικών ροών και να ενισχύσει ουσιαστικά τη βιώσιμη κινητικότητα και ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο γενικός γραμματέας Μεταφορών αναφέρθηκε και στην πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας, που περιλαμβάνει προσαρμοσμένους ενδεικτικούς χάρτες για την επέκταση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποκτήσει ισχυρότερη παρουσία στην υλοποίηση έργων υποδομών μεταφορών. Σημείωσε δε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει τον νέο διάδρομο Δυτικών Βαλκανίων-Ανατολικής Μεσογείου, καθώς ενισχύει τη συνδεσιμότητα μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, φέρνοντάς τα πιο κοντά στο ευρωπαϊκό όραμα».

Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Ξιφαράς είχε διμερή συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών της χώρας Blagoj Bochvarski.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...