ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Κοινή δήλωση για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ των Μ. Κεφαλογιάννη και Μ. Γκάλερ

20799_original

«Το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει οικοδομηθεί και συνεχίζει να βασίζεται στην παραδοχή ότι η αρχή του κράτους δικαίου ισχύει πάντα και ισότιμα. Είναι η πυξίδα, η οποία καταδεικνύει τις αξίες και τις αρχές που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ταυτότητάς μας και καθοδηγεί τις προσπάθειές μας», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Αλβανίας για τη Σύνδεση και τη Σταθερότητα, Μανώλης Κεφαλογιάννης, και ο συντονιστής της ΚΟ του ΕΛΚ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Μίχαελ Γκάλερ, σχετικά με τα κριτήρια ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ και την προφυλάκιση του νεοεκλεγέντος δημάρχου της Χιμάρας, Φρ. Μπελέρη.

«Η ίδια η εφαρμογή της αρχής του κράτους δικαίου», προσθέτουν, «πρέπει να ισχύει αναλόγως και στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ των υποψηφίων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας. Εγγυάται την ακεραιότητα και τη διαφάνεια της διαδικασίας, η οποία είναι αντικειμενική, αξιοκρατική και χωρίς διακρίσεις».

Υπογραμμίζουν πως «με βάση αυτές τις βασικές παραδοχές, είναι αυτονόητο ότι στο επίκεντρο της ένταξης της Αλβανίας, βρίσκεται ο πλήρης σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όλων των υποψηφίων κρατών, ανεξάρτητα από το αν ανήκουν σε κόμματα της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης ή τυχαίνει να ανήκουν σε εθνική μειονότητα» και πως «τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με την προφυλάκιση του νεοεκλεγέντος δημάρχου της Χιμάρας, ο οποίος ανήκει τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην εθνική μειονότητα, φέρνουν στο προσκήνιο τις σχετικές ανησυχίες μας».

«Δηλώνουμε σαφώς και σθεναρά ότι σεβόμαστε πλήρως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση και, καταλήγοντας, προσθέτουν: «Ταυτόχρονα, παραμένουμε σε εγρήγορση όσον αφορά την αδιαπραγμάτευτη διασφάλιση των εφαρμοζόμενων θεμελιωδών δικαιωμάτων εξίσου σε όλους τους υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ανήκουν στην αντιπολίτευση ή σε εθνική μειονότητα».


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...