ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Κινητοποίηση από τους Βορειοηπειρώτες - «Ζούμε με λιγότερα χρήματα απ' ότι θα έπρεπε»

Κινητοποίηση από τους Βορειοηπειρώτες - «Ζούμε με λιγότερα χρήματα απ' ότι θα έπρεπε»

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν οι συνταξιούχοι Βορειοηπειρώτες την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου με διαμαρτυρία στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 17:00 με κεντρικό σύνθημα: «Φτάνει πια, κανένας διαχωρισμός και κανένας αποκλεισμός των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, από τους Έλληνες της ενδοχώρας σε κανέναν συνταξιοδοτικό νόμο». Όπως επισημαίνει στο ethnos.gr ο Ανδρέας Κούρτης, περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής και επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική (ΑΣΑ), «Όλοι οι συνταξιούχοι Βορειοηπειρώτες έχουν αδικηθεί και λαμβάνουν λιγότερα χρήματα απ' όσα θα έπρεπε βάσει νόμου με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να ζουν κυριολεκτικά με λιγότερα και από 100 ευρώ το μήνα».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνάντηση γι' αυτό το ζήτημα με τον γνωστό τραγουδιστή Χρήστο Μάστορα, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Instagram ανέφερε ότι μετά από δέσμευση του κ. Μητσοτάκη «φαίνεται να κλείνει ο κύκλος της αδικίας και να ανοίγει αυτός της ισότητας, της δικαίωσης και της αναγνώρισης». «Περιμένουμε με ανυπομονησία και την τυπική δικαίωση με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2022», σημείωσε, μεταξύ άλλων, με την ΑΣΑ, πάντως, να επισημαίνει ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν έως ότου το «θα» να γίνει πράξη

Σύμφωνα με τον κ. Κούρτη: «Το συνταξιοδοτικό πρόβλημα των Βορειοηπειρωτών διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες. Πρώτον, αφορά τους συνταξιούχους που στερούνται την πλήρη εθνική σύνταξη. Δεύτερον, αφορά τους ανάπηρους συνταξιούχους Βορειοηπειρώτες και τρίτον, αφορά τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Σχετικά με το πρώτο ζήτημα, οι ασφαλισμένοι συνταξιούχοι που ζουν στην Ελλάδα, παρόλο που διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις, δεν λαμβάνουν πλήρη εθνική σύνταξη. Έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας για να βγουν στη σύνταξη και έχουν καλύψει 100% τα απαιτούμενα χρόνια για τις εισφορές τους. Κι όμως η σύνταξη που λαμβάνουν είναι 200 ευρώ λιγότερα από τους υπόλοιπους Έλληνες συνταξιούχους, έχοντας τις ίδιες εισφορές και τα ίδια χρόνια κάλυψης».

Με βάση τον επικεφαλής της ΑΣΑ «το ψαλίδισμα αυτό έγινε με το νόμο Κατρούγκαλου (διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 2, Ν. 4387/2016) το 2016. Ο νόμος αυτός θέτει ως όρο τα 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα για την χορήγηση της πλήρους εθνικής σύνταξης στους ομογενείς. Αυτό δεν μπορεί να κατέστη εφικτό για τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες, διότι τα σύνορα άνοιξαν το 1990 και το Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ) δόθηκε το 1998. Ζητάμε να αλλάξει ο νόμος αυτός που αδικεί χιλιάδες συνταξιούχους και ουσιαστικά δεν μιλάμε για κανένα μεγάλο ποσό που θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, αφού το ποσό αυτό δεν ξεπερνάει τα 6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».


Ευλαμπία Ρέβη-ethnos.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...