ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​ΚΑΒΗ: Η Ελληνική Κυβέρνηση και οι διεθνείς οργανισμοί να σταθούν δίπλα στον αντιπρόεδρο μας Μόντη Κολίλα

​ΚΑΒΗ: Η Ελληνική Κυβέρνηση και οι διεθνείς οργανισμοί να σταθούν δίπλα στον αντιπρόεδρο μας Μόντη Κολίλα

 Με μία απόφαση που μας γυρίζει σε σκοτεινές εποχές, το δικαστήριο Αργυροκάστρου καταδίκασε στις 11 Φεβρουαρίου 2021 ερήμην σε 8 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση τον Αντιπρόεδρο της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Μόντη Κολίλα.

Οι κατηγορίες ήταν: «Πρόκληση μίσους και ταραχών, διάδοση αντισυνταγματικών κειμένων και οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια».

Όλα αυτά, σύμφωνα με τις κατηγορίες από την αλβανική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, υποτίθεται ότι συνέβησαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2018 στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου για την επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), με το οποίο οι Μεγάλες Δυνάμεις και η ίδια η Αλβανία αναγνώρισαν την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Οι κατήγοροι αλλά και το δικαστήριο που πήρε την απόφαση δεν έδωσαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο κ. Κολίλας προσέβαλε τα εθνικά σύμβολα της Αλβανίας, όπως ισχυρίζονται, εκτός και αν θεωρούν ότι είναι προσβλητικό και αντισυνταγματικό το να υπενθυμίζουμε κάθε χρόνο τον Μάιο ότι το ίδιο το αλβανικό κράτος υπέγραψε μία συμφωνία με την οποία δεσμευόταν να σέβεται τα δικαιώματα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Να θυμίσουμε επίσης ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία των τοπικών αρχών του Δήμου Δρόπολης και της Κοινότητας Βουλιαρατών, ενώ νομικά καλυπτόταν από το Άρθρο 7 της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων σύμφωνα με το οποίο:

«Τα Μέρη θα επιληφθούν να εξασφαλίσουν σε κάθε πρόσωπο που ανήκει σε εθνική μειονότητα το σεβασμό του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και στην ελευθερία του συνεταιρισμού, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας».

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η πολιτική και τα ευχολόγια όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1990 έως σήμερα, περί «ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας», έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και κάθε αρμόδιο φορέα να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό του αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου Μόντη Κολίλα καθώς και ολόκληρου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού που δοκιμάζεται ξανά τα τελευταία χρόνια από την τακτική λευκής εθνοκάθαρσης που ασκεί εναντίον του ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Να τονιστεί ότι ο Μόντης Κολίλας κατάγεται από την Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου, είναι πολίτης τόσο της Ελλάδας όσο και της Αλβανίας, ενώ η σύζυγος του είναι αδερφή του Χιμαριώτη Αριστοτέλη Γκούμα ο οποίος δολοφονήθηκε το 2010 από αλβανούς εξτρεμιστές επειδή μιλούσε ελληνικά στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου

18.02.2021


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...