ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

ΗΠΑ: Ο ΥΦΥΠΕΞ δήλωσε στην ομογένεια ότι «η αδικία θα αρθεί» για τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών

ΗΠΑ: Ο ΥΦΥΠΕΞ δήλωσε στην ομογένεια ότι «η αδικία θα αρθεί» για τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών

Η ψήφος των ομογενών και η διαφημιστική καμπάνια, οι σχέσεις των ομογενών με την γενέτειρα, καθώς επίσης και το θέμα της απόσπασης των εκπαιδευτικών για τα σχολεία της ομογένειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του νέου υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη προς τους ομογενείς δημοσιογράφους.

Η συνέντευξη έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας, 1ης Νοεμβρίου 2021 στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και παρέστησαν η πρέσβης της Ελλάδαας στην Ουάσινγκτον, κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο οικοδεσπότης, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Η συνέντευξη αυτή ήταν η πρώτη και για την νέα διευθύντρια του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Νέας Υόρκης, Μαρία Βαξεβανίδου και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης και των Ελλήνων ανταποκριτών στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, όπως επεσήμανε, επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελληνική Κυβέρνηση στα θυρανοίξια του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

Το πρωί της Δευτέρας επισκέφθηκε το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και το βράδυ παρέστη στην δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή του ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας με την ευγενή χορηγία της Atlantic Bank και της προέδρου της Νάνσυ Παπαϊωάννου και στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των μεγάλων ομογενειακών οργανώσεων, καθώς επίσης και η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ο κ. Κατσανιώτης τόσο κατά την διάρκεια της αντιφώνησής του όσο και κατά την διάρκεια των κατ' ιδίων συνομιλιών με τους ομογενείς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την προσφορά των ομογενών στην Ελλάδα και την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και πολιτείας για την αξιοποίηση των ανεξάντλητων δυνάμεων της ομογένειας.

Η συνέντευξη

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την καμπάνια ενημέρωσης των ομογενών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ο κ. Κατσανιώτης επεσήμανε ότι την ευθύνη της διοργάνωσης της καμπάνιας έχει αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών, θα γίνει στα ψηφιακά, τηλεοπτικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης και θα έχει διάρκεια.

Από αριστερά διακρίνονται οι πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Κατσανιώτης,, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Νάνσυ Παπαϊωάννου, Ελένη Ανδρεοπούλου και Γιώργος Μάκος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των ομογενών που δικαιούνται να συμμετάσχουν στις εκλογές επεσήμανε «Είναι σημαντικό, παρότι ο νόμος δεν είναι αυτός που εμείς θα θέλαμε, οι απανταχού Έλληνες να συμμετέχουν και να δείξουν μ' αυτόν τον τρόπο ότι θα πρέπει να διευρυνθεί σε όλους όσοι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στην Ελλάδα, να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Τους το οφείλουμε και δεσμεύομαι ότι θα δώσω προσωπική μάχη για να πείσω τα κόμματα που αντιδρούν και δυστυχώς χωρίζουν την ελληνική ομογένεια».

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με το μείζον θέμα της απόσπασης των Ελλήνων εκπαιδευτικών για την στελέχωση των ομογενειακών σχολείων επεσήμανε ότι το αίτημα αυτό τέθηκε επί τάπητος και κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστούν με το Υπουργείο Παιδείας, διότι η απόσπαση εκπαιδευτικών δεν είναι αρμοδιότητά του και ότι θα εκμεταλλευτούν και τις δυνατότητες που παρέχει η εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με την επιστροφή του σήματος της ΕΡΤ στις ΗΠΑ επεσήμανε ότι είναι πολύ κοντά στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Γιάννη Οικονόμου όχι μόνο για την μετάδοση των προγραμμάτων της ΕΡΤ στο εξωτερικό, αλλά και για την αξιοποίηση του τεράστιου αρχείου της ΕΡΤ.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις προσφωνήσεις κατά την διάρκεια του δείπνου προς τιμή του Ανδρέα Κατσανιώτη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Για τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών

Ο κ. Κατσανιώτης ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2021 εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στους Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα. Ερωτηθείς από τις «Αναμνήσεις» εάν και πότε θα υλοποιηθεί η προεκλογική υπόσχεση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την άρση της αδικίας και των περιορισμών στις συντάξεις των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και τους παλιννοστούντες από τις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης επεσήμανε: «Η αδικία θα αρθεί. Να περιμένουμε και να κάνουμε υπομονή λίγες ακόμη μέρες.

Τόσο ο γενικός Πρόξενος, όσο και η πρέσβης αναφέρθηκαν και στον ρόλο των προξενικών αρχών σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ την περίοδο της πανδημίας για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και παρείχαν την δυνατότητα στον υφυπουργό να διαμηνύσει ότι η «επανάσταση για την ψηφιοποίηση ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς για τις προσπάθειες του Υπουργείου επεσήμανε: Το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Εξωτερικών είναι να μπορέσει να κάνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες του κράτους για τους Έλληνες ομογενείς εύκολες και αξιόπιστες. Το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης και ο γενικός πρόξενος Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, από την πρώτη στιγμή ηγήθηκαν αυτής της προσπάθειας. Ήδη, τρία μεγάλα έργα του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, έχουν σχεδιαστεί -και ένα από αυτά έχει ήδη προκηρυχθεί- και αφορά στην πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που θα προσφέρουν οι προξενικές μας Αρχές. Πολύ σύντομα θα δούμε τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στο γραφείο της Νέας Υόρκης να εφαρμόζονται στα προξενεία μας, σε όλο τον Κόσμο. Είναι υποχρέωση του κράτους να σέβεται τους πολίτες του, εντός και εκτός Ελλάδος, και να τους παρέχει υπηρεσίες ενός σύγχρονου κράτους.

Εκτενή συζήτηση έγινε και στην εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για την διοργάνωση του Συμβουλίου Αποδήμου ΕλληνισμούΜέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

kourtis
20 Σεπτεμβρίου 2023
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο (Michael R. Pompeo) θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στ...
10 Σεπτεμβρίου 2023
Επέστρεψαν σήμερα από το Μαρακές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σώοι οι 108 επιβάτες της ειδι...
03 Αυγούστου 2023
Μετά από συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προστέθηκε ειδική ενότητα σ...
25 Ιουλίου 2023
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει γνωστό ότι οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να παράσχουν άδεια προκειμ...
01 Σεπτεμβρίου 2023
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Χιμάρα, για την άμεση απελευθέρωση του προφυλακισμένου δημάρχου Φρέν...
24 Αυγούστου 2023
Ανέκαθεν η Αριστερά τους Βορειοηπειρώτες και το Βορειοηπειρωτικό πρόβλημα τα αντιμετώπιζε με μια στά...
22 Αυγούστου 2023
Ανησυχία εκφράζεται στην Αθήνα ότι ο Φρέντι Μπελέρης, ο εκλεγμένος (αλλά χωρίς να του έχει επιτραπεί...
22 Αυγούστου 2023
Τέλος και για φέτος στα καλοκαιρινά πανηγύρια στον τόπο μας! Το ιδιαίτερό τους είναι ότι δεν γίνοντα...