ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ιωάννινα-Κακαβιά… κατά το ήμισυ, αρχικά

Ιωάννινα-Κακαβιά… κατά το ήμισυ, αρχικά

Σε μια… μη συνέντευξη Τύπου, από αυτές που συνηθίζει ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, που δεν ανακοινώνονται ποτέ και παρέχουν δηλώσεις του που περιπλέκουν τα πράγματα σε διάφορα θέματα.

Σε αυτή την περίπτωση ήταν ο, έτσι και αλλιώς πολύπαθος, οδικός άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «έχουν σχεδόν παραδοθεί όλες οι μελέτες» και κάπου εκεί περιέπλεξε τα πράγματα. Είπε δηλαδή, πάντα σύμφωνα με τη δήλωση που περιέχεται στο δελτίο Τύπου για αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής (!) ότι «η αρχική δημοπράτηση θα γίνει για το τμήμα Ιωάννινα-Καλπάκι και με προαίρεση το τμήμα Καλπάκι-Κακαβιά». Επιχείρησε ένα «άλμα αισιοδοξίας», λέγοντας ότι «είναι θέμα χρόνου η δημοπράτηση». Έτσι αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς δεν υπήρξε ποτέ κάλεσμα για συνέντευξη Τύπου, όπως προαναφέρθηκε.

Σημειωτέον ότι η δημοπράτηση αφορά το τμήμα Ιωάννινα-Καλπάκι. Οπότε, ο κ. Καχριμάνης είπε ουσιαστικά ότι θα γίνει ο μισός δρόμος σε πρώτη φάση.

Για τη δημοπράτηση του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά υπάρχει πρωθυπουργική δέσμευση ότι αυτή θα γίνει εντός του 2022. Και προφανώς ο χρόνος πιέζει, και το υπουργείο Υποδομών προσπαθεί να βρει μια κάποια λύση.

Η… προαίρεση είναι καινούργιο στοιχείο. Το δικαίωμα προαίρεσης υπάρχει και σε δημόσιες συμβάσεις και δίνει ουσιαστικά το «δικαίωμα» στον εργολάβο που θα κάνει το έργο, να προχωρήσει και στο υπόλοιπο κομμάτι και να κερδηθεί έτσι χρόνος. Φυσικά, για να γίνει το έργο χρειάζονται μελέτες και στην προκειμένη περίπτωση αιωρείται ένα μεγάλο ερωτηματικό, για την ύπαρξή τους αναφορικά με όλο το μήκος του έργου. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ανάδοχες εταιρίες αναλαμβάνουν και την ολοκλήρωση των μελετών για να προχωρήσουν, στη συνέχεια, στην κατασκευή ενός έργου.

Ο Τύπος Ιωαννίνων ρώτησε τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, ο οποίος παρέπεμψε στις επόμενες μέρες για ανακοινώσεις. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει τίποτα επίσημο εκ μέρους του υπουργείου Υποδομών.

Για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ο κ. Καχριμάνης είπε ότι «αναμένεται να παραδοθεί σε δέκα ημέρες», χωρίς να διευκρινίζει αν αυτή αφορά όλο τον οδικό άξονα ή μέχρι το Καλπάκι.

Επανέλαβε, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, ότι ο οδικός άξονας θα έχει «προοπτική διαπλάτυνσής του μελλοντικά».

Αυτή είναι και η έμμεση απάντηση του περιφερειάρχη στις διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι ο δρόμος θα είναι περιορισμένων προδιαγραφών, καθώς η νυν κυβέρνηση, παρά τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Βουλής, ουσιαστικά αρνήθηκε να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου, που είχε καθυστερήσει και επί των ημερών της προηγούμενης.

Τη σκυτάλη πήρε η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία προσπάθησε να βρει χρηματοδότηση σε διάφορα προγράμματα, μεταξύ των οποίων και στο Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς κάποια επιτυχία.

Φυσικά, η «μελλοντική διαπλάτυνση» δεν λέει και πολλά πράγματα, για ένα έργο που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μαζί με την Ιόνια οδό, μέχρι τα σύνορα της χώρας…


typos-i.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...