ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Voltalia ολοκλήρωσε την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 140 MW στην περιοχή Karavasta

Η Voltalia ολοκλήρωσε την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 140 MW στην περιοχή Karavasta

Η γαλλική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Voltalia ολοκλήρωσε τον φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 140 MW στην περιοχή Karavasta, στη νοτιοδυτική Αλβανία, με την παράδοση ενέργειας να αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Voltalia, η εγκατάσταση, η οποία εκτείνεται σε μια περιοχή 200 εκταρίων κοντά στην πόλη Fier, δύναται να παράγει επαρκή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες κατανάλωσης 220.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), το 50% της παραγόμενης ενέργειας θα πωληθεί στον αλβανικό δημόσιο φορέα ενέργειας OSHEE, στο πλαίσιο συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διάρκειας 15 ετών, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια ιδιωτικών παρόχων μέσω μακροπρόθεσμων συμφωνιών, ανακοίνωσε η είπε νωρίτερα.

Η συνολική επένδυση για το έργο Karavasta ανέρχεται σε 135 εκατ. ευρώ (142 εκατ. δολάρια), με χρηματοδοτήσεις από την EBRD, την International Finance Corporation, την Intesa Sanpaolo Bank Albania, την Privredna Banka Zagreb και την Voltalia.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2020, η Voltalia εξασφάλισε 30ετές συμβόλαιο παραχώρησης με την αλβανική κυβέρνηση για το έργο και σχεδιάζει επίσης ένα φωτοβολταϊκό σταθμό συνολικής ισχύος 100 MW κοντά στο Δυρράχιο στην περιοχή Spitalla.

Η Αλβανία εξαρτάται σχεδόν 100% από υδροηλεκτρική ενέργεια καθώς δεν έχει ακόμα αιολικά πάρκα, ενώ η ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας είναι σχετικά αργή. Επιπρόσθετα, η χώρα εισάγει ενέργεια για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών ενέργειας, καθώς η παραγωγή της δεν επαρκεί. Στόχος της Αλβανίας είναι να επιτύχει μερίδιο 54,4% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030 και να καταστεί και χώρα-εξαγωγέας ενέργειας.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...